Астроном перетворив рухи галактики на музику. Вийшов джаз

Джерело: platfor.ma

Американський астроном перетворив дані про рух і характеристики міжзоряного простору в нашій галактиці на музику. В цьому джазі кожен тип міжзоряної речовини отримав свій музичний інструмент.

Основоположник небесної механіки Іоганн Кеплер в книзі «Гармонія світу» приписував певну мелодію кожній планеті. Через 400 років астроном Марк Хейєр з університету Массачусетса в Амхерсті вирішив спробувати почути справжню «музику сфер», але вже в галактичному масштабі.

Міжзоряний простір у Галактиці заповнений газом, який знаходиться в трьох основних станах – атомарному, молекулярному та іонізованому. Причому і зірки, і газові хмари весь час рухаються.

Хейєр спеціалізується на вивченні міжзоряного газу і вже 25 років мріяв перетворити його рух на музичні звуки, але не міг її реалізувати, оскільки для цього знадобився би оркестр. Однак кілька років тому його брат, музикант-аматор, познайомив його з музичною програмою, де можна складати музику за допомогою певного алгоритму. Тоді астроном почав експериментувати з різними способами трансформації даних.

Для цього він використав інформацію, зібрану за останні 20 років спостережень різними радіотелескопами. Висота звуку і його тривалість вказують на швидкості міжзоряного газу, ксилофон і фортепіано грають за молекулярний газ, саксофон веде партію іонізованого газу, а акустична бас-гітара – атомарного.

Для своєї п’єси астроном вибрав пентатонику (звуковий ряд з п’яти нот, де немає напівтонів), яку використовують в блюзових композиціях, і мінорну тональність. Створення двохвилинної п’єси зайняло в нього кілька місяців. Звучить це так:

Астроном запевняє, що не адаптував дані заради милозвучності, але, на його подив, результат виявився близький до звуків звичної людської музики. Крім власне музики у відеоролику графічно показані напрямки, куди в той чи інший момент дивиться радіотелескоп, а також характеристики газу.

«Астрономи можуть робити чудові знімки, але це тільки статичні стоп-кадри. Насправді зірки і міжзоряний газ постійно рухаються крізь галактику, але їх рух фото не помічають. Галактика і весь Всесвіт дуже динамічні і перетворити їх рух в музику – це один із способів це показати», – говорить Марк Хейер.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі