«Князівський спадок Волині» - тепер у Луцьку

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Реконструкції одягу, елементи шат і речей побуту, стенди зі старими знімками, картами та світлинами із сучасних розкопок, проведених минулого року в селищі Клевань, що входило в межі Великої Волині, можна оглянути в Луцьку.

Виставку «Князівський спадок Волині», яка раніше демонструвалася в Рівному, відкрили 4 травня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

Директор музею Анатолій Силюк розповів, що ця виставка є своєрідним продовженням минулорічної експозиції «Радзивіллівська колекція», у рамках якої виставляли експонати, наявні у фонді музею.

«Цього року ми продовжуємо, уже разом із колегами з Рівненського обласного краєзнавчого музею, представляти новітні матеріали про відомих волинян епохи Середньовіччя, про храми та замки Великої Волині, які дають можливість по-новому поглянути на історію краю і привідкрити раніше закриті або заборонені теми», – наголосив Анатолій Силюк.

Він зазначив, що виставка – це результат минулорічних досліджень, проведених у криптах костелу Благовіщення, а також у одному з маєтків князів Чарторийських. Ці пам’ятки архітектури знаходяться в селищі Клевань Рівненської області.

Як наголосив Анатолій Силюк, проведені роботи покликані повернути до життя ці споруди, наприклад зробивши із них музейні комплекси, туристичні об’єкти чи сакральні пам’ятки.

«Чому ця виставка цікава нам, волинянам? Тому, що в багатьох храмах, костелах, замках, зокрема й у Олиці, є залишки князівських захоронень, наприклад елементи прикрас, одягу, речі, які можна було би сьогодні реконструювати, зробити їх об’єктами туристичного відвідування. У Польщі такі роботи провели ще у ХІХ столітті, а всі виявлені знахідки зараз зберігаються в музеях Кракова та Варшави, де представлені для широкого загалу», – наголосив директор музею і зазначив, що розпочаті на терені Великої Волині дослідження є досить перспективними.

Заступник директора ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Антон Панікарський підкреслив, що, незважаючи на наявність достатньої кількості джерел для пізнання історії, наприклад спеціальної літератури, музеї є тим місцем, де з історією краю можна ознайомитися наочно.

«Завдяки тому, що ми бачимо на цій виставці, можемо комплексно оцінити цей історичний період (ХVІІ–ХІХ століття) в історії Волині. Але це не тільки історія краю, насправді це європейська історія, це також історія простих людей, які виготовляли всі ці речі», – сказав Антон Панікарський і додав, що в проведеному дослідженні брали участь не тільки археологи, а й архітектори, фахівці з текстилю та інші спеціалісти.

Антон Панікарський звернув увагу на те, що протягом тривалого часу в Україні не проводилися подібні дослідження, а своєрідним поштовхом для їх старту став досвід польських колег.

Голова благодійного фонду «Спадок. ХХІ століття» Інна Львівська, своєю чергою, зауважила, що розкопки унікальні вже тому, що не скрізь у Європі є представлені в такому хорошому стані старовинні елементи одягу чи речей побуту, які презентовані на виставці.

Окрім того, наголошувалося, що виставка розрахована передусім на студентську молодь, аби розширити їхні погляди та зацікавлення, і покликана залучити до проведення чергових досліджень ширше коло осіб.

Експозицію у Волинському краєзнавчому музею можна оглянути з 10.00 до 18.00.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі