Сторінка історії: у Львові з'явився перший кінний трамвай

Джерело: Gazeta.ua

3 травня 1880 року у Львові відкрили перший в Україні кінний трамвай. Лінія з'єднала залізничний вокзал із площею Митною.

Через 2 дні відкрили ще 2 лінії. Спочатку возили людей безкоштовно, а з 5 травня була введена оплата за проїзд. Пасажирів-безбілетників карали громадськими роботами. Мали один день відпрацювати на січкарні - різати корм для коней.

Трамвай курсував від залізничного вокзалу двома маршрутами: по вулиці Городоцькій до казарм Фердинанда - біля теперішнього Муніципального театру, і в центр, до площі Митної. Його вагони темно-коричневого кольору з написом Tramwaj lwowski тягнули коні. Газета "Діло" того дня написала, що він "розпочав правильний рух по квитках з площі Митної до казарм Фердинанда. Кожні 9 хв. від'їжджає вагон від переду казарм. П'ять вагонів будуть їздити 19 разів щодня, отже 95 разів можуть сідати пасажири на станціях, де зупиняється вагон".

Темно-коричневі вагони були трьох видів: літній відкритий, з одним салоном та пасажирський, поділений на два класи. Усі вони першого дня були битком забиті: більшість людей сідали з цікавості. Вулицями вгору вагони тягнули троє коней, а донизу - один. Коли випадав сніг, їх кількість збільшували до чотирьох. Середня швидкість руху становила 6,4 км/год. Колії були дубовими.

Трамвай перевозив за рік, в середньому, 1 867 000 пасажирів. Станом на 1889 рік нараховувалось 150 коней, 37 пасажирських та 3 вантажних вагони. Повністю рух кінного трамвая припинили 29 грудня 1908 року. Коней розпродали, а вагони переробили на причепні для електричного трамвая. 1894 року у Львові почав функціонувати електричний трамвай - другий в Україні після київського. 1907-го лінії кінного трамваю переобладнали на електричну тягу. 31 травня 1894 року до міського ярмарку у Львові відкрили маршрут електричного трамваю. Він став другим в Україні, після Києва.

У Києві кінний трамвай з'явився в 1891 році, паровий - у лютому 1892 року, а 2 травня 1892 року Київ став першим українським, першим у Російській імперії, десятим у Європі містом, де почав працювати електричний трамвай. Після Києва і Львова електричний трамвай з'явився у Чернівцях та в Катеринославі, сучасному Кропивницькому та в Кременчузі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі