«Музична душа України»: 69 років тому народився Володимир Івасюк

Джерело: https://trueua.info

4 березня у 1949р. народився Володимир Івасюк – композитор, «музична душа України», якому cьогодні мало би виповнитися 69 років. Медик і скрипаль, співак і живописець, автор 107 пісень, 53 музичних творів.

Творчість композитора базувалася на дослідженні української народної пісні, фольклору. Завдяки наполегливій роботі та співпраці з талановитими виконавцями такими як В. Зінкевич, С. Ротару, Н. Яремчук, Л. Відаш, В. Івасюк став творцем пісень, що здобули широку популярність і любов слухачів, адже втілювали у собі елементи народного та духовного життя українців.  І саме  місто Львів, як культурна столиця, стало осередком  тривалої діяльності  Володимира Івасюка.

Варто зазначити, що найвідомішими його роботами є «Я піду в далекі гори», «Водограй», «Червона рута» та «Пісня поміж нас».

Нагадаємо, 18 травня 1979 Володимира Івасюка знайдено повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія — самогубство — підлягала сумніву громадськості як 1979, так і тепер. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ за наказом вищого керівництва СРСР. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі