Мода 2010-х: матові помади, хіпстери і ностальгія

Мода 2010-х: матові помади, хіпстери і ностальгія
  1. Новина відноситься до:

Чим запам'ятається нинішнє десятиліття

Тренди ранніх 2010-х багато в чому нагадували одяг кінця 2000-х. Джинси скіні були (а для багатьох з нас - все ще залишаються) обов'язковим предметом гардеробу, максі і міді-спідниці захопили все: від подіумів і до вулиць невеликих міст, а найпопулярнішими кольорами були яскраві неонові відтінки.

Втім, зміни почалися швидко - вже в кінці 2011 року на полицях магазинів почали масово з'являтися предмети одягу, натхненні 90-ми: об'ємні потворні светри, джинси розслабленого крою і, звичайно, бавовняні сорочки в клітинку.

Хіпстери, звичайно, були і раніше (в сучасному значенні термін використовувався ще в кінці 90-х), але зараз асоційована з субкультурою естетика виявилася буквально всюди. Твідові піджаки, різнокольорові бавовняні штани, кардигани і окуляри в роговій оправі різко контрастували з «несерйозною» модою кінця 2000-х.

 

 

 

Уособленням новонародженої моди на все зручне і не дуже ошатне став нормкор - стиль, натхненний одягом гіків і старшого покоління. Багато в чому цю естетику популяризував контраверсійний американський бренд American Apparel. Спочатку компанія позиціонувала себе як виробник базового, але сексуального трикотажного одягу, але стала відома саме завдяки своїй провокаційній рекламі, заявленій прогресивності і скандальній поведінці засновника.

З одного боку, бренд дійсно змінив наше уявлення про рекламу: в лукбук знімалися порнозірки, моделі-трансгендери і пенсіонери. До того ж компанія проводила різнобічну благодійну роботу: допомагала працевлаштувати мігрантів, запускала програми з сексуальної освіти і тісно співпрацювала з благодійними фондами.

З іншого боку, численні історії про домагання співробітниць з боку засновника компанії зараз звучать просто дико, як і думка про підкреслено сексуальну рекламу з неповнолітніми моделями. У 2015 році American Apparel заявили про банкрутство, а засновника звільнили, але бренд залишається однією з найважливіших віх в історії моди 2010-х.

 

 

Ще одним популярним трендом першої половини десятиліття були малюнки, натхненні культурою ацтеків і народу навахо. Геометричні мотиви особливо часто друкували на футболках, піжамах і шкарпетках. Незважаючи на те, що до цього часу вже почали говорити про культурну апропріації, багато дівчат носили і інші атрибути індіанської культури: яскраві пончо, сережки з пір'ям і куртки з різнобарвної вовни. Одяг, натхненний племінною естетикою, масово вироблявся великими американськими брендами на кшталт Urban Outfitters і Ralph Lauren.

 

 

Поки одні дизайнери надихалися культурою корінних народів Америки, інші запозичили елементи побуту американського робітничого класу. Особливо популярними були відсилання до естетики Америки 1970-х. Calvin Klein, Alexander McQueen і Tommy Hilfiger черпали натхнення в одязі жителів маленьких містечок: реднеків-байкерів, лаунж-співачок, домогосподарок і ковбоїв. Особливо популярними кольорами були вигорілі відтінки червоного, світло-блакитного і чорного. Не дивно, що саме тоді злетіла кар'єра «самопроголошеної гангстерської версії Ненсі Сінатри» Лани дель Рей.

 

 

Важлива особливість 2010-х - початок тісної співпраці визнаних дизайнерів з хіп-хоп-виконавцями. До цього репери і їх слухачі, звичайно, візуально відрізнялися, але були лише представниками однієї з багатьох субкультур. У цьому десятилітті зірки хіп-хопу перетворилися з багатих, але маргіналізованих представників «низької» культури в джерело натхнення для високої моди.

В авангарді змін були Рік Оуенс і Рікардо Тиші. Обидва дизайнери захоплюються мінімалізмом і готикою, а також стали улюбленцями реперів типу Каньє Уеста. Оуенс і Тиші використовують переважно приглушені відтінки сірого і чорного, віддають перевагу асиметричному крою і почали поєднувати строгі фасони зі спортивним взуттям.

Згодом подібний стиль навіть перетворився в окрему субкультуру хелс-готів, для якої притаманне використання монохромних кольорів і футуристичних силуетів. Виникнення хелс-готики - цілком природне явище, адже не всім людям, які дотримуються здорового способу життя, близькі яскраві кольори, які переважають у спортивному одязі.

 

 

Починаючи з середини 2010-х в моді були природні зачіски, в першу чергу - довге хвилясте волосся. Після виходу на екрани «Голодних ігор» багато молодих дівчат почали носити коси, натхненні героїнею Кітнісс Евердін. Після 2013 року в моду увійшли короткі стрижки на зразок каре або Пікс. Жінки африканського походження вперше почали масово відмовлятися від випрямлення волосся. Якщо в 2000-х роках блиски були набагато популярніші помад, які асоціювалися зі старшими жінками, то в цьому десятилітті матові помади стали одним з головних засобів макіяжу.

 

 

2010-і - епоха свободи: з'явився спортивний одяг для любителів «серйозних» нарядів, етнічні меншини припинили підлаштовувати своє волосся під загальноприйняту західну естетику, а наряди вчорашніх «заучок» стали піком моди. Безсумнівно, і в цьому десятилітті вистачає фасонів і трендів, за які може бути колись соромно, але хочеться вірити, що мода нарешті стала способом вираження своєї індивідуальності.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі