Аудіопутівник «Прогулянки Луцьком» зроблять доступним онлайн

Скоро всі охочі зможуть абсолютно безкоштовно завантажити аудіопутівник Луцьком – чергове надбання, створене за ініціативи Всеукраїнської організації людей із інвалідністю по зору «Генерація успішної дії», «Braille studio» та СІД медіа груп. Адже запис незабаром обіцяють розмістити у вільному доступі в мережі.

Путівник «Луцьк. Прогулянки містом» в аудіоформаті, який вдалося реалізувати у рамках проекту «Луцьк у долонях», презентували 1 березня.

Раніше в межах проекту, який став переможцем конкурсу громадських ініціатив міської ради, цей путівник авторства директорки департаменту туризму та промоції міста Катерини Теліпської вже було видано рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Видання містить інформацію про основні пам’ятки Луцька, які неодмінно потрібно відвідати, перебуваючи в обласному центрі Волині.

«Завдяки цьому проекту незрячі нашого міста та й усієї області зможуть відчути основні моменти життя рідного міста, краю», – сказав присутній на заході протоієрей Валентин Марчук.

Він додав, що Волинська єпархія зі свого боку завжди залюбки долучається до різноманітних ініціатив «Генерації успішної дії».

«Щодо спільних проектів, то хотілося б також видати (шрифтом Брайля, – ВН) газету – не лише регіональне видання «Дзвони Волині», а й православну газету всеукраїнського масштабу, адже це було б цікаво для вірян різних конфесій. Щодо книг, то було би приємно видати разом, і з міською радою зокрема, путівник про духовні пам’ятки Волині, маю на увазі храми, монастирі. Видати шрифтом Брайля і в аудіоформаті», – зазначив священнослужитель.

Голова волинської Всеукраїнської громадської організації людей із інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук, своєю чергою, розповів, що незабаром у Луцьку буде реалізовано ще кілька проектів, направлених на те, аби зробити місто доступнішим для людей із вадами зору. Йдеться, наприклад, про викладання тактильної плитки для незрячих і створення 3D-моделі Луцького замку з бронзи.

Насамкінець Віталій Ткачук акцентував, наскільки важливо сприяти виходу книг та періодики шрифтом Брайля, адже не всі незрячі мають доступ до інтернету. Тож більшість осіб із вадами зору, на жаль, є «обмеженими в доступі до інформації».

Зазначимо, проект «Луцьк у долонях» спрямований на вирішення питань інформаційної доступності для людей із вадами зору, покликаний допомогти їм зорієнтуватися у місті, вирішувати культурно-просвітницькі завдання, ознайомлюючи людей різного віку та з різних куточків України з історією та сучасністю Луцька.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі