Чому жителі Фінляндії називають свою країну Suomi

Джерело: BBC Україна

Ніхто не знає точно, звідки походить ця назва і чому вона збереглася, попри те, що весь світ вже багато століть називає країну Фінляндією

 

Журналіст BBC Travel Емі Макферсон, подорожуючи Фінлялндією намагавя дізнатися чому ж назва однієї країни звучить по різному у всього світу та жителів цієї ж країни.

Далі подаємо текст Емі Макферсона без змін:

Я не надто захоплююся хокеєм, але дивлячись матч Фінляндія-Канада в одному з гельсінських барів, важко залишатися байдужою до атмосфери гри.

Хокей - один із найпопулярніших видів спорту в цій північно-європейській країні, і фіни дуже пишаються своєю національною збірною.

На екрані великим планом з'являється один із гравців фінської команди, і я бачу на його формі напис SUOMI. Спершу я подумала, що це ім'я хокеїста, але згодом помітила таке саме слово на сорочках усієї команди.

"Що означає "Suomi"? - спитала я свою знайому Крісту Франсман, як мешкає в Гельсінкі.

"Фінляндія", - відповіла вона коротко. Від фінів не варто чекати балакучості.

"Хіба Фінляндія по-фінські не "Фінляндія"?" - здивувалася я.

"Ні", - посміхнулася моя співрозмовниця.

Під час перерви Франсман пояснила, що назва "Фінляндія" - не фінського походження. Насправді в первісному фінському алфавіті навіть не було літери F - її пізніше принесли в мову запозичені слова.

Фіни

Фіни називають себе, свою мову і країну словом Suomi

За однією теорію, назва "Фінляндія" походить від давньоанглійського слова finna - загального терміну, яким колись називали всіх скандинавів.

Деякі інші історики вважають, що назва виникла в шведській мові, де слова "finlonti" та "finlandi" вживали ще в XII столітті на позначення земель, які тепер складають південно-західну частину Фінляндії.

Попри те, що всі сусіди від часів Середньовіччя називають їх "фінами", самі вони вживають стосовно своєї країни і мови інше слово - Suomi.

І отже, я замислилася, звідки походить ця назва і чи впливає вона на національну свідомість сучасних фінів?У пошуках відповіді я вирушила до Національного музею Фінляндії, де нещодавно відкрилася нова експозиція, присвячена 100-річчю незалежності країни.

Після майже 700 років під владою Швеції в 1809 році Велике князівство Фінляндське відійшло до Російської імперії.

Упродовж багатьох століть ці дві північні нації вели боротьбу за фінські землі. Революція в Росії нарешті проклала шлях до незалежності фінів, яку вони проголосили 6 грудня 1917 року.

Музей історії

Фінляндії" в Національному музеї в Гельсінкі присвячена шляху країни до незалежності

 

Виставка розповідає про перші роки становлення демократичного суспільства в Фінляндії.

1906 року фіни, приміром, стали першою європейською країною, яка надала право голосу всім своїм дорослим громадянам.

Втім, жодної згадки про пояснення назви "Suomi" я так і не знайшла.

"Можливо, вона походить від слова "suomaa ", що фінською означає болотисті землі", - каже кураторка музею Сату Фронделіус.

"Інші припускають, що в основі назви лежить слово - "suomu", яке перекладається як "риб'яча луска". Фінів могли так називати за те, що вони носили одяг із риб'ячих шкірок", - додає Фронделіус.

Третя теорія привела мене до фінської Лапландії, де мешкають саами - кочове плем'я оленярів.

Фінляндія

Можливо, назва країни походить від слова "suomaa ", що фінською означає болотисті землі

Як пояснює етимолог із Фінського інституту мов Клаас Руппель, обидва слова, "саами" і "суомі", походять від прабалтійського źemē, тобто "земля", "землі", а також люди, які там мешкали.Лапландія взимку нагадує ілюстрацію до казки. Безкрайні землі вкриті снігами і кригою, яким льодяний арктичний вітер надав примхливих форм. Усе навколо таке біле, що на думку спадають лише епітети: чарівна, магічна, чудова країна.

На тлі цього захопливого краєвиду я й зустрічаюся з оленярем у шостому поколінні Юхою Куялою та його 19-річним сином Оскарі. Їхня сімейна ферма розташована біля Руки за 800 км на північ від Гельсінкі.

Я проходжу крізь дерев'яні ворота на двір, де мене одразу оточують північні олені. Вони обнюхують мою сумочку, а дехто сміливіший навіть намагається зазирнути всередину в пошуках чогось смачненького.

Оскарі сміється і починає знайомити мене зі стадом.

"Ця олениця - мати он того оленя, а це, - Оскарі відштовхує від моєї ноги ще одну допитливу тварину, - її сестра".

"Я знаю всіх. Вони для нас - члени родини", - додає хлопець.

Олені
Деякі мовознавці вважають, що слова "саами" і "суомі" походять з прабалтійського źemē , тобто "земля" чи "землі"

Такі теплі стосунки з оленями Оскарі успадкував від багатьох поколінь своїх предків. І хоча зараз він вчиться на спортивного тренера в університеті, Оскарі каже, що його майбутнє тут, на фермі.

"Це його вибір, - пояснює Куяла. - Коли я був молодшим, я також якийсь час досліджував світ, але зрештою повернувся сюди".

Хоча ця фіно-угорська народність вважає себе спочатку саамами і тільки потім фінами, такий близький зв'язок із природою є дуже схожим на ставлення фінів до своєї землі.

За даними Єльського центру екологічної політики і права, Фінляндія щороку отримує статус однієї з найбільш екологічно чистих країн світу. Нещодавно в країні відкрили 40-й національний парк.

Вочевидь, цей зв'язок із природою має велике значення для фінів чи радше - suomi.

"Оскільки переважну частину історії ми перебували під владою або шведів, або росіян, лише в останні 100 років ми маємо змогу повністю вважати себе suomi", - каже Франсман.

Із Крістою ми знову зустрілися після мого повернення з Лапландії і вирішили піти в сауну - найулюбленіше заняття фінів.

Кріста зізналася, що їй не просто визначити свою національну приналежність, "оскільки історія Фінляндії тісно пов'язана з історією Швеції та Росії".

СаунаКріста Франсман: "Бути фіном означає цінувати тишу, простір і природу навколо нас"

"Чи відчуваєш ти себе більше фінкою, коли використовуєш слово Suomi?" - спитала я, плеснувши води на розжарене каміння, після чого ми поринули в хмару пари.

"Думаю, що в нашому багатонаціональному світі менш відомі мови, як-от фінська, здатні збагатити культуру країни", - відповіла вона.

"Фінська - наша мова, а Suomi - це слово фінською, яке позначає "Фінляндію". То чому би нам не використовувати назву нашої країни рідною мовою?" - пояснила жінка.

Франсман, однак, додає, що не надто замислюється про національну ідентичність, яким би словом її не визначали.

"Бути фіном означає цінувати тишу, простір і природу навколо нас", - додає вона.

Після цих слів я теж занурююся в тишу, насолоджуючись умиротворенням, яке приносить сауна.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі