Володимир-Волинська в’язниця приховала страшний злочин Радянського Союзу

Джерело: Стародавній Володимир

22 червня 1941 року увійшло в історію нашого краю, як напад гітлерівської Німеччини на сталінський Радянський Союз. І тим самим приховало або ж стало причиною ще однієї великої трагедії по всій Західній Україні.

Саме після стрімкого наступу німців почався масовий розстріл в’язнів, фактично заарештованих за політичними статтями, по усіх в’язницях Західної України.

Не оминули звірства і криваві розправи жодного міста, де на той час розміщувалась в’язниці НКВС: Львів, Луцьк, Золочів, Дубно, Бережани, Івано-Франківськ, Тернопіль і т.д. На жаль, у цей список потрапило і наше місто Володимир-Волинський.

В’язниця, яка була споруджена у 1891 році, стала місцем утримання українських патріотів – людей, котрі хотіли жити у власній державі. У горнило чекістів потрапили представники української інтелігенції, польські офіцери та їхні сім’ї. Лише останніми роками на території городища було ексгумувано останки 2736 людей і перепоховано на місцевому кладовищі. 

Та до сьогодні про Володимир-Волинську в’язницю відомо дуже мало. Ми по крихтах збираємо відомості про неї, аби усе зібране згодом систематизувати та видати книгу. 

Адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» звертається до мешканців міста та району, а також до усіх небайдужих: якщо вам відомі будь-які факти пов’язані з Володимир-Волинською в’язницею, у ній перебували ви чи ваші рідні, ви носили туди передачі, просимо вас поділитися цими спогадами з нами.

Адреса: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 29
Наш телефон: 3-89-89
Допоможіть розкрити страшні злочини Радянського Союзу.


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Орися Вознюк, науковий співробітник  адм. ДІКЗ Стародавній Володимир

Коментарі