Святослав Сулима-Стравінський – композитор та піаніст із Волині

Святослав Сулима-Стравінський – композитор та піаніст із Волині
  1. Новина відноситься до:

У волинському місті Устилуг знаходиться єдиний у світі меморіальний музей геніального композитора Ігоря Стравінського. Проте сьогодні мова піде про його сина Святослава Сулиму-Стравінського, який також має волинське коріння.

В родині Ігоря Федоровича Стравінського (1882-1971) і його першої дружини Катерини Гаврилівни Носенко (1881-1939), було четверо дітей. До слова, обоє були родичами, двоюрідними братом і сестрою. Яким чином в цьому випадку вдалось обійти церковну заборону на шлюб, наразі невідомо. Проте подружжя Стравінських все ж таки щасливо прожило більше тридцяти років.

У Стравінських було четверо дітей: Федір (1907-1989), Людмила (1908-1938), Святослав (1910-1994), який в дорослому віці змінив своє ім'я і став іменуватися «Святослав Сулима Стравінський» (в честь родового герба «Сулима»), а також Мілена (яка народилася в 1914 році і проживає в США).

Святослав народився 10 вересня 1910 року у Лозанні в Швейцарії. Освіту здобув у Парижі. Брав приватні заняття композиції та теорії музики в відомої французької композиторки Надії Буланже, грі на фортепіано його навчав Ісидор Філіпп.

В 1928-1929 роках Святослав вже виступав разом з батьком, виконував твори для фортепіано з оркестром під його керуванням.

У 1934 в Парижі дав перший сольний концерт (грав твори І. Стравінського). У листопаді 1935 року в залі Gaveau виконав написаний для нього І. Ф. Стравінським «Концерт для двох фортепіано».

У 1939 році розпочалась Друга світова війна, Святослав був призваний у французьку армію, воював у її складі. З 1946 продовжив концертну діяльність, в 1947-1948 роках виступав як автор та виконавець своїх творів.

Піаніст Святослав Сулима-Стравінський мав дружину Франсуазу і сина Джона, з якими відразу ж після війни в 1948 році перебрався в Америку. Там він викладав та продовжував свою концертну діяльність. В США його дебют відбувся в 1948 році на Червоному Гірському Фестивалі в Колорадо з симфонічним оркестром CBS.

З 1950 по 1978 рік Святослав викладав в Іллінойському музичному училищі. В 1974 році був нагороджений орденом Мистецтв і словесності.

Як піаніста його вважали важливим «перекладачем» робіт батька, проте славу композитора-батька він так і не перевершив.

Святослав Сулима-Стравінський був автором кількох книг.

Помер 28 листопада 1994 року в місті Сарасота штату Флорида США. Через приблизно дев'ять місяців після його смерті вдова Франсуаза знайшла раніше невідому роботу серед паперів – Lamento для віолончелі та фортепіано.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі