Як поняття краси еволюціонувало з плином епох

Як поняття краси еволюціонувало з плином епох
  1. Новина відноситься до:

Поняття краси, можливо, одне з найбільш складних для jзначення. Ним у різні часи позначали як цілком конкретні, так і досить ефемерні явища. Ще більше плутанини додає те, що краса - поняття суб'єктивне, і це можна побачити хоча б на прикладі того, як змінювалися уявлення про прекрасне протягом століть (іноді досить радикально).

Краса також може бути характеристикою дуже різних явищ: краса людської зовнішності, внутрішня краса, краса як атрибут мистецтва, краса ідей і рішень, краса навколишніх речей і нарешті - краса природи (як щось, що в європейській культурі почали цінувати відносно пізно).

Складно говорити про появу поняття краси і не потрапити пальцем в небо. Як і будь-яке інше явище, пов'язане з людським сприйняттям, ми можемо говорити про красу лише в зв'язку з тими часами, коли у нас з'являються свідчення усвідомленого вживання цієї категорії: коли зображення того, що вважалося ідеалізованим уявленням про прекрасне, супроводжувалося текстами, в яких пояснювались різні аспекти краси, тобто - з появою цивілізацій стародавнього світу. У класичних історіях еволюцію краси, як правило, простежують починаючи з античних часів Стародавньої Греції.

 

 

Поняття прекрасного змінювалося і трансформувалося в залежності від епохи й провідної ідеології. В один час прекрасне могло бути синонімом істинного, а в інше - гарного і доброго, потім воно могло асоціюватися з чимось приємним. Відповідно, змінювалися і антоніми до поняття краси, і зовсім не обов'язково «красиве» протиставлялося «жахливому», «потворному».

Наприклад, в середні віки прекрасне відповідало корисного, чомусь, що виконувало свою природну функцію. А в XVIII столітті з'явилася досить цікава тенденція зіставляти і протиставляти категорії прекрасного і піднесеного. Також з часом змінилося розуміння співвідношення понять «істини» і «краси»: у древніх греків істина породжувала красу, а вже у романтиків краса породжувала істину.

Залежно від епох змінювалося уявлення про гармонію внутрішньої і зовнішньої краси. Наприклад, в епоху Відродження були впевнені, що зовнішня краса відображає гармонійний і прекрасний внутрішній світ. Але вже з XVII століття на зміну цієї впевненості приходить сумнів: зовнішня краса може приховувати внутрішнє каліцтво або зло і навпаки - зовнішнє потворність не відображає внутрішньої краси людини.

 

 

Якщо говорити, наприклад, про еволюцію уявлень про красу людської зовнішності, то можна знайти щось, що майже не змінилося з плином часу: так, гармонійне і пропорційне ще з античних часів вважалося частиною того, що є «чудовим». Інша справа, що уявлення про ідеальні пропорції в різні епохи змінювалося. На зміну в уявленнях про красу людської зовнішності, крім уже згаданої ідеології і домінантного світогляду, також впливала еволюція умов повсякденному житті.

Наприклад, в середні віки і епоху Реформації спостерігаємо домінування типу аскетичної краси, що пов'язано не тільки з проходженням ідеалу ранньохристиянського утримання, а й з досить мізерним раціоном навіть багатих європейців того часу. Навпаки, ідеал епохи бароко - пишні форми і молочний колір шкіри - пов'язують з новими гастрономічними можливостями і перевагами, а також з бажанням багатьох відрізнятися від більшості населення - виснаженого недоїданням і важкою роботою.

Хоча соціальний аспект, пов'язаний з розумінням прекрасного, звичайно ж, існував і раніше: як не парадоксально, але в аскетичні середні віки з'явилася тенденція асоціювати красу з багатством. Прекрасними вважаються яскраві кольори, розкішні тканини, блиск самоцвітів. Барвники в цей час надзвичайно дорогі - їх доставляють в Європу з далекої Азії, тому дуже мало людей можуть дозволити собі одяг яскравих кольорів. Незабарвлені ж тканини природних кольорів красивими не зважають.

 

 

Досить цікаво, як в згадані періоди дещо в ідеалах чоловічої і жіночої краси то зближується, то віддаляється. Наприклад, чоловіки XV-XVI століть практично не відстають від жінок в прагненні прикрасити себе всілякими аксесуарами. У XVIII столітті чоловіки, як і жінки, носять перуки, пудрять обличчя і користуються рум'янами і помадою. А вже в кінці Просвітництва виникає ідеал суворої чоловічої краси.

Характерно, що саме в XVIII столітті з поняттям краси стали усвідомлено пов'язувати поняття гарного смаку. Тобто на сцені з'являється хтось - суб'єкт, здатний повною мірою оцінити прекрасне. Тоді ж почали говорити про те, що краса не є заданою властивістю чого-небудь, а залежить від того, чи сприймає суб'єкт щось як прекрасне - тоді ж в дискусіях про красу і смак суб'єктивне сприйняття виходить на передній план.

Говорячи про сприйняття краси природи, не можна сказати, що прекрасне не асоціювали з природою, наприклад, у середні віки - тоді про красу природи говорили в контексті того, що вона є божим творінням, в епоху Відродження природа була прикладом ідеальних пропорцій, але тільки в XVII-XIX століттях про красу природи заговорили як про самодостатнє явище: з'явилася практика споглядання пейзажів і навіть терапія, коли умиротворення досягалося завдяки спостереженню за красою природи (особливо гір). Краса цієї природи полягала вже не в гармонії, як вважалося в ранні епохи, а в хаотичності, безформності і непередбачуваності.

 

 

Нарешті, ще один цікавий аспект, пов'язаний з еволюцією прекрасного: з античних часів і до ХІХ століття нерідко піднімали питання про красу чудовиськ, про красу потворного (наприклад, відповідно до середньовічної логіки, всі божі творіння вважалися прекрасними).

Можна згадати і про те, що після християнізації Європи естетизується уявлення про спотворене тіло (муки Христа і безлічі святих мучеників). Не один раз в різні епохи (найбільш яскраві приклади - XVIII століття і епоха декадансу) красу знаходили в спогляданні мертвих тіл. Більш того, для декадансу стало характерним асоціювати красу зі злом, дияволом, смертю, гріхом.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Катерина ДИСА

Коментарі