Олександр Осецький – генерал УНР з Кременця

Олександр Осецький – генерал УНР з Кременця
  1. Новина відноситься до:

24 липня 1873 року в містечку Кременці Волинської губернії в дворянські родині народився майбутній генерал армії УНР – Олександр Вікторович Осецький.

Військову освіту Осецький здобував у кількох навчальних закладах, серед яких Полоцький кадетський корпус, Перше військове Павлівське училище та Миколаївська академія Генерального штабу.

11 травня 1903 року він закінчив Санкт-Петербурзький Імператорський археологічний інститут. Далі продовжив навчання до 1912 року в Офіцерській стрілецькій школі. Після отримання диплому навіть певний період там викладав.

Усі вищезгадані освіти пророкували стрімку військову кар’єру. Відтак з липня 1914 року він стає підполковником з переведенням до 6-го гренадерського Таврицького полку (Москва). Через кілька місяців він вже полковник за бойові заслуги з призначенням командиром 3-го гренадерського Перновського полку.

Вкінці цього року Осецький отримує свою першу нагороду. Він був нагороджений Георгіївською зброєю за бій, що відбувся біля села Віржбице (Wierzbica), де тимчасово очолював 6-й гренадерський Таврицький полк.

З 14 лютого 1917 року Осецький – командир бригади 31-ї піхотної дивізії, а пізніше — командир бригади 2-ї гренадерської дивізії Гренадерського корпусу. Останнє звання у російській армії — генерал-майор.

Миколаївська академія Генерального штабу. Фото з Вкіпедії

В листопаді Осецький кардинально змінює своє життя, причиною цьому були політичні події. У листопаді 1917 року разом з капітаном О. Удовиченком він залишає Гренадерський корпус, оскільки солдати-більшовики погрожували розправою як з керівниками українського військового руху.

Згодом Осецький був призначений урядом УНР начальником 4-ї Української дивізії 2-го Січового Запорізького (51-го армійського) корпусу. Під час вуличних боїв у Києві приділений до Гайдамацького Коша Слобідської України.

З 12 лютого 1918 року він вже начальник Українського Генерального штабу, а за місяць начальник Головного штабу УНР. А невдовзі – Наказний Отаман УНР та за сумісництвом начальник Генерального штабу військ Директорії.

В 1919 року Осецький був заступником Військового міністра УНР та головним інспектором військ УНР. Пізніше – командувач Холмської групи Дієвої армії УНР (одночасно — в. о. Наказного Отамана УНР).

Після розгрому Холмської групи 17 травня 1919 року він обіймав тільки посаду Наказного Отамана, проте 26 липня того ж року усунутий з цієї посади та призначений військовим радником місії УНР в Італії.

О. Осецький на нараді з С. Петлюрою. 1919 рік. Фото з Вікіпедії

У грудні цього року року він перейшов на територію, зайняту польськими військами.

З 26 грудня 1919 по 6 січня 1920 рік Осецький був військовим комісаром  Директорії України.

Щоб уникнути репресій та арешту, Олександр Осецький в 1923 році переїхав жити до Європи. Певний період він проживав в різних країнах, проте зупинився на Франції, де прожив до кінця свого життя.

Помер відомий український військовий діяч 26 лютого 1936 року в Парижі. Похований був на легендарному кладовищі Тіе.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі