Цікаві факти з життя Жюля Верна

Джерело: Сегодня

Доля відомого французького письменника Жюля Верна могла скластися інакше – він міг стати юристом, якби він послухав своїх батьків, а його не підтримав сам Олександр Дюма.

У 1851 році 23-річний літератор написав і опублікував в журналі перше оповідання "Драма в Мексиці". Успіх прийшов на початку 1860-х: Жюль задумав написання циклу романів, об'єднаних назвою "Незвичайні подорожі". Після цього почалася і справжня робота, і успіх, і визнання.

До вашої уваги цікаві факти відомого класика, а також невелика добірка його книг:

  • У 11 років Жюль Верн найнявся на корабель юнгою і ледь не втік до Індії. Є версія, що після цього він обіцяв матері більше не втікати з дому та "подорожувати тільки в голові", що по суті так і сталося.
  • У романі "Париж в ХХ столітті" Жюль Верн передбачив появу факсу, відеозв'язку, електричного стільця і телебачення. Але видавець повернув Верну рукопис, обізвавши "ідіотом".
  • У романі "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" Жюль Верн передбачив змінний вектор тяги в літаках.
  • В "Знайдені із загиблої "Цинтії" письменник обґрунтував необхідність судноплавної прохідності Північного морського шляху за одну навігацію.
  • Жюль Верн не передбачав появу підводного човна – в його час він вже існував. Але "Наутілус", керований капітаном Немо, перевершував навіть субмарини XXI століття.
  • Прозаїк помилився, вважаючи ядро землі холодним.
  • У дев'яти романах Жюль Верн описав події, які розгортаються в Росії, жодного разу не побувавши в країні.

Книги Жюля Верна:

"Таємничий острів"

Це роман-робінзонада – продовження творів "20 000 льє під водою" і "Діти капітана Гранта". Йдеться події на вигаданому острові, де зупинився капітан Немо на своєму підводному човні "Наутілус". Основними персонажами є п'ятеро американців, які виявляються на безлюдному острові в Південній півкулі. Пізнавальний і цікавий роман. Може послужити першою пригодницькою книгою для вашої дитини.

"Діти капітана Гранта"

Це захоплюючий роман, який екранізували три рази. А суть в тому, що лорд і леді Гленарван, майор Мак-Наббс, Жак Паганель, Мері і Роберт Грант, Джон Манглс в пошуках капітана Гранта подорожують навколо Землі по Південній Америці через Патагонію, по Австралії та Нової Зеландії, строго дотримуючись 37-ої паралелі південної широти. На своєму шляху вони знаходять друзів, їх підстерігають небезпека і смерть, дикуни і каторжники. Але вони знаходять капітана.

"Крижаний сфінкс"

Розповідь ведеться від імені містера Джорлінга, дослідника мінералогії. На острові Кергелен Джорлінг знайомиться з капітаном Леном Гаєм, який мріє дізнатися правду про зниклу в Антарктиді експедиції свого рідного брата Вільяма Гая. Джорлінг відправляється на батьківщину на шхуні Гая "Халбрейн" і виявляє айсберг з тілом загиблого моряка, в якому дізнається члена команди Вільяма Гая. Переконавшись, що члени зниклої експедиції не загинули 11 років тому, Льон Гай і Джорлінг відправляються на пошуки в невідомі краї – в Антарктиду.

"Замок в Карпатах"

Науково-фантастичний роман. Багато хто вважає, що саме цей роман послужив натхненником для Брема Стокера в написанні "Дракули". Граф Франц де Телевізор після смерті дружини відправляється в подорож по Трансільванії зі своїм слугою Рожко. Прибувши в село Верст, вони дізнаються, що з розташованого неподалік замку лунають звуки лякають. Пробравшись в таємничий замок, де Телевізор чує дивний голос покійної дружини. Моторошно, правда? Але дуже цікаво, почитайте.

"Архіпелаг у вогні"

Цей роман присвячений визвольній боротьбі грецького народу проти турецького ярма. У центрі оповідання Микола Старкос, син грецької патріотки Андроніки, що встала на шлях визвольної боротьби проти Османської імперії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі