Хто допоможе волинській «Самопомочі»?

Ініціативна група «Самопомочі» у Луцьку під керівництвом Тараса Яковлева припинила своє існування

У четвер 25 вересня у Луцьку було спекотно не тільки на вулиці. В конференц-залі готелю «Україна» зібралися представники місцевої ініціативної групи «Самопомочі» під керівництвом Тараса Яковлева, які обіцяли розказати про те, що насправді криється під гарною обгорткою цієї чи то громадської організації, чи то політичної сили.

Відразу зазначу, що перед початком заходу присутнім журналістам роздали напівпрозорі папки з документами, в яких також лежали ще й три шоколадні цукерки.

«Підкупити надумали», – перше, що спало мені на думку. Але яким же було моє здивування, коли одна з цукерок виявилася лише обгорткою…

– Не дивуйся, так задумано. Ніякої помилки в цьому немає, – заспокоїв мене ще перед початком заходу заступник Яковлева по «Самопомочі» Петро Верзун. – Просто хочемо наочно продемонструвати, чим насправді виявилася ця політична сила.

А основною претензією до «Самопомочі» стала теза про недотримання цією ж політичною силою принципів, які вона декларує публічно.

Як зазначив Тарас Яковлев, він близько року брав участь в заходах «Самопомочі» й визнає, що це було цікаво. Проте з наближенням місцевих виборів почали відбуватися дивні речі.

В Луцьку діяло дві ініціативні групи. Одна – під керівництвом Тараса Яковлева, інша – під проводом Юлії Вусенко. Чим ближче до місцевих виборів, звучали тези, що «Самопоміч» має піти на вибори у Луцьку об’єднаною командою цих ініціативних груп.

Яковлев зазначив, що першим тривожним дзвіночком для нього стала реєстрація Луцького міського та Волинського обласного осередку «Самопомочі», про які він дізнався із ЗМІ. Далі – не включення багатьох людей з його ініціативної групи до списків на місцеві вибори.

«При формуванні списків людей був проведений відбір, який не врахував потенціал, вклад і внесок людей, які працювали в моїй ініціативній групі», – вважає Тарас Яковлев.

Також він стверджує, що в списках «Самопомочі» до обласної та міської рад є багато незаповнених округів, а окремі кандидати представлені в обох списках.

Зрештою, Тарас Яковлев відмовився балотуватися в депутати обласної ради та склав із себе повноваження голови громадської організації «Самопомочі» у місті Луцьку.

Його заступник Петро Верзун більш детально розповів про оголошені критерії відбору кандидатів в списки партії на місцеві вибори, а також проаналізував осіб, які зараз потрапили до них. Зокрема, він зазначив, що вагомою вимогою, яка декларувала «Самопоміч» мала бути публічність кандидатів. Натомість, за його словами, багато осіб, які потрапили до цих списків не мають жодної згадки в пресі про них.

«Ми не ставимо під сумнів доброчесність кожної особи в списку. Ми говоримо про недотримання критеріїв, які проголошувалися», – закцентував Петро Верзун.

До слова, на подію завітали активісти ініціативної групи «Самопомочі» під керівництвом Юлії Вусенко. Пізніше підійшли також сама Вусенко та народний депутат Олег Березюк, який цього дня був у Луцьку.

Березюк порівняв групу Тараса Яковлева із троянським конем і заявив, що ця прес-конференція готувалася цілий рік.

Натомість Петро Верзун назвав таку заяву абсурдом. 

А щодо закидів про те, що він балотується до Луцької міської ради за списками «Солідарності», то Петро Верзун попросив вибачення у людей, яких він агітував за «Самопоміч».

«Я несвідомо обманював людей, тому що був сам обманутий. Партія – тільки інструмент. І якщо він виявився фальшивим, то ми шукаємо інший інструмент», - сказав Верзун.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Андрій ЛУЧИК

Коментарі