Чудеса, заради яких варто відвідати Єгипет

Джерело: ТСН

Луксор в давнину був столицею Нового Єгипетського царства. Зараз, звісно, після тисячоліть занепаду, складно уявити минувшу велич стародавнього міста. Однак, серед нової забудови, можна оглянути руїни величних храмів, що будувались для фараонів. А ще – в околицях міста є низка скельних усипальниць єгипетських царів. Це так зване місто мертвих. Наймасштабніший із тутешніх заупокійних храмів – гробниця цариці Хатшепсут.

В давнину храм Хатшепсут називали "Священний із священних". А все тому, що навіть тоді його розкіш та розміри вражали сучасників. Будівля складається з кількох ярусів з святинями богів та залами присвяченими батькам цариці та їй самій. Всі стіни та колони оздоблені малюнками та рельєфами, що розповідають про історію Єгипту, а ще зображують життя богів та перехід до загробного життя.

Храм закладений з особливою архітектурною точністю. Кожний поверх усипальниці прикрашений терасами з колонадами, а ще висіченими з скелі постаментами сфінксів, єгипетських богів та фараонів. До терас веде величезний масивний пандус. Раніше до нього, через усю пустиню, від самих стародавніх Фів простягалась вимощена каменем дорога. На узбіччях шляху були виставленні статуї сфінксів, а його ширина була близько 40 метрів.

Поминальний храм зводили протягом 7 років, від 1482 до 1473 року. Дивлячись на усипальницю важко повірити, що вона на тисячу року старша за легендарний храм Парфенон в Афінах. 

Нагадаємо, що восени 2017 року вчені зробили сенсаційну знахідку в піраміді Хеопса. Завдяки скануванню спеціальними телескопами було віднайдено порожнину розмірами 2 на 30 метрів. Автори дослідження припускають, що кімната може виявитись усипальницею фараона та його дружини. Поки що вчені вирішують, як відкрити законсервоване приміщення. Раніше існувала лише теорія, що гробниця може розташовуватись в піраміді. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі