Дорошенко втратив гетьманську булаву через пристрасть дружини до алкоголю

Джерело: ZIK

Хоча у часи козаччини чи не кожен старшина мав свою гуральню, у маєтку гетьмана Петра Дорошенка алкоголь був на будь-який смак. Та подейкують, що саме згубна пристрасть до хмільних напоїв гетьманської дружини Людмили і вибила владу із рук знатного полководця та, навіть, наклала свій відбиток на усю історію України.

Про це йдеться у випуску Історичної правди з Вахтангом Кіпіані».

У козацькі часи в Україні чи не кожен старшина мав свою приватну гуральню. Особливою колекцією алкоголю відзначився Петро Дорошенко. У погребах його чигиринського маєтку, окрім пива, напоїв було на різні смаки – від варенухи та меду – до заморського елітного вина.

Та, коли у 1668 році Петра Дорошенка проголосили гетьманом обох берегів Дніпра, йому довелось покинути своє помістя і вирушити на Лівобережжя, залишивши дружинну Людмилу саму у маєтку. Аби розвіяти смуток, жінка стала частенько навідуватись у винний погріб. Хоча й чутки про таку пристрасть Людмили дуже швидко вийшли за межі Чигирину, Дорошенко багато чого пробачав дружині, адже вона була небогою самого Богдана Хмельницького. Сама ж Людмила за майбутнього гетьмана вийшла не із власної волі, а під тиском родичів.

«Тогочасні шлюби відбувались із розрахунку, особливо, якщо йдеться про еліти. Багато хто дивувався, чому Дорошенко так і не розійшовся із Людмилою, та саме вона пов‘язувала його із кланом Хмельницьких», – наголошує кандидат історичних наук Григорій Савчук.

Тож і не дивно, що молода дружина гетьмана все частіше заглядала на дно чарки.

«Очевидно, що людина не просто пила, а входила у цілі запої», – зауважує кандидат історичних наук Василь Банах.

Та згодом слуги гетьмана помітили, що Людмила не тільки цілими днями пропадає у погребі, та ще й ходить туди не сама. Зрада дружини так розгнівала Дорошенка, що він навіть перервав один із найважливіших військових походів. Одержимий ревнощами, гетьман помчався до Чигирина, залишивши Лівобережжя на полковника Дем‘яна Многогрішного.

«У той час московські війська захоплюють Лівобережжя, а Дем‘ян Многогрішний, фактично, зраджує Петра Дорошенка – його проголошують гетьманом. У результаті Дорошенко з часом взагалі втрачає владу. Тобто, через таку позицію дружини він позбувся гетьманської булави», – підкреслює кандидат історичних наук Василь Банах.

Дорошенко шаленів від люті та, навіть, наказав замкнути дружину у монастирі, проте, вже за кілька місяців пробачив кохану. Натомість Людмила привселюдно поклялась більше не пити хмільних напоїв. Однак, бойові позиції та політичний вплив колишній гетьман відвоювати вже не зміг. У 1676 році Чигирин захопили московські війська, а самого козацького полководця заслали у Московію. Натомість дружина, через яку він і втратив усю владу, порушує свою «суху обіцянку» та навідріз відмовляється їхати за чоловіком.

«Вона пішла в запій, пила безпробудно, як пишуть у документах, «чинила всілякі лихоліття». Що хотіла, те й робила – казала, що не поїде за чоловіком, а якщо й її туди відправлять силою, то зробить все, щоб він довго не прожив. Навіть погрожувала його вбити» – розповідає Василь Банах.

Дорошенкові коштувало неймовірних зусиль таки переконати дружину відправитися разом із ним на схід. Кажуть, щоб перевезти все майно Людмили, знадобилося аж півсотні возів. Та невдовзі суворий клімат і пристрасть до алкоголю таки загнали Людмилу у могилу.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі