Голуби-шпигуни: спецоперація Другої світової

Голуби-шпигуни: спецоперація Другої світової

Фотограф Ася Жетвіна створила мок'юментарі-історію про те, як їй нібито стало відомо, що її прапрадід Ян Хтовіч керував секретною спецоперацією з голубами-шпигунами під час Другої світової війни.


 

Ася Жетвіна

Фотограф, художник. Народилася в Москві, живе в Італії. Отримала кілька нагород, в тому числі Sony World Photography Awards, The Metroprint images Award і The Slideluck editorial Prize. Роботи Асі виставлялися в Лондоні, Москві та Петербурзі.


У 70-і роки в угорській пресі з'явилися повідомлення про те, що під час Другої світової війни група орнітологів проводила секретні дослідження з метою пошуку та дресирування птахів, що підходять для розвідки. Вибір був зроблений на користь голубів: поштових голубів використовували для доставки листів, але голуби-шпигуни відрізнялися від поштових тим, що в них були вживлені особливі мікрочіпи.

Пристрої передавали імпульси в штаб-квартиру німецької армії, де ці імпульси розшифровували. Голуби-шпигуни проходили спеціальну підготовку перед тим, як бути допущеними до спецоперації: їх вчили не реагувати на велику кількість людей, вибухи і гуркіт. Головним керівником цієї операції був мій прапрадід Ян Хтовіч. Випадково наткнувшись на дивні знімки з голубами в сімейному архіві, я зацікавилася і почала пошуки.


Вікіпедія пише:

Мок'юментарі — тип фільму чи телевізійного шоу, в якому вигадані події представлені в документальному стилі для створення пародії. Ці постановки часто використовуються для сатиричного аналізу та коментарів поточних подій і питань, використовуючи вигадану обстановку, або просто для пародії жанру документалістики. Вони можуть мати як комедійну так і драматичну форму, хоча комедійні мок'юментарі є більш поширеними.


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі