Рідкісні кадри Другої світової. Архів з дошки оголошень

Рідкісні кадри Другої світової. Архів з дошки оголошень

Український фотограф Артур Бондар побачив оголошення про те, що сім'я невідомого радянського фотографа часів Другої світової війни продає його роботи. Купивши архів і відсканувавши негативи, Бондар виявив рідкісні фронтові знімки військового фотографа Валерія Фамінського, який знімав усе - від звільнення Севастополя до повної капітуляції нацистської Німеччини.

 


Артур Бондар

Український фотограф. Народився в Кривому Розі, живе в Москві. Переможець Фонду документальної фотографії США, володар стипендії Magnum Foundation з прав людини і гранту National Geographic. Співзасновник журналу Blueframejournal і член міжнародної команди журналу про фотографію Raw View Magazine.


 

 - Всі ми марно витрачаємо величезну кількість часу в соціальних мережах. Але іноді саме соціальні мережі можуть допомогти знайти щось особливе і дуже важливе. У серпні 2016 року хтось із моїх друзів в фейсбуці зробив пост про те, що хтось продає негативи радянського фотографа часів Другої світової війни. Мене з дитинства цікавила історія. Можливо, тому я і став фотографом. Період Другої світової мені особливо близький - в той час дві мої бабусі були вивезені з України на примусову роботу до Німеччини. З дитинства я пам'ятаю їхні розповіді про події, які відбувалися з ними під час війни. Одна з бабусь працювала на торф'яній фабриці, а друга була гувернанткою в австрійській родині. Набагато пізніше мій інтерес вилився у великий проект про ветеранів «Підписи війни», який був опублікований у вигляді книги в 2015 році.

Валерій Фамінський – радянський фотохудожник. Народився в 1914 році в Москві. Фотографією зайнявся в 1928 році. З 1932 року працював фотолаборантом, потім - завідувачем фотолабораторії. З 1943 року служив фронтовим фоторепортером Червоної армії, побував на семи фронтах Другої світової війни.

Брав участь у визволенні Севастополя і входження радянських військ до Берліна. Після війни влаштувався фотохудожником в московське відділення Художнього фонду УРСР. У 1979 році Спілка художників СРСР організував персональну виставку робіт Фамінського під назвою «50 років з фотокамерою по військових і мирних дорогах». Цікавився долями людей до обидві сторони барикад.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі