Хворий на рак 143 дні поспіль пробігав марафон

Террі біг доти, доки його шорти не починали багряніти від крові, що сочилася з ран у нозі. Через 143 дні щоденного марафону хвороба таки зупинила хворого на рак канадця. Але ця трагічна історія стала початком доброї справи, яка триває донині.

Террі Фокс народився у Вінніпезі. Це захід Канади, холодна провінція Британська Колумбія. На відміну від більшості місцевих хлопчаків, що ганяли у хокей, він захоплювався баскетболом. Після школи подав документи в університет, бо збирався стати викладачем фізкультури. Але в 1977 році Террі почав періодично відчувати біль у правому коліні. Діагностика з’ясувала, що в нього рак кісток.

Медики змушені були ампутувати хлопцеві праву ногу вище від коліна. Довго тривали хіміотерапія, опромінення. Хвороба на якийсь час відступила. Але Террі запам’ятав атмосферу клінік, коли поруч з ним були дорослі та діти, яким судилося померти.

Через три роки після втрати ноги двадцятирічний атлет вирішує пробігти від океану до океану, через усю Канаду. Його мета – зібрати пожертвування на розвиток досліджень онкологічних захворювань. Террі організував «Марафон надії», він мріяв зібрати всього по одному долару, але з кожного громадянина Канади.

 

Террі Фокс біжить у закривавлених шортах через Канаду, липень 1980 р.

 

Понад рік він щодня тренувався, бо добре розумів, що навіть здоровій людині таку дистанцію без попередньої підготовки не пробігти.

Террі Фокс почав «Марафон надії» 12 квітня 1980 року. На старті він пірнув у Атлантичний океан в місті Сент-Джонс, що на Ньюфаундленді. Мав намір удруге зануритися в океан через кілька місяців, але вже у Тихий, на іншому боці велетенської країни – у Ванкувері.

Фокс пробігав у середньому 42 кілометри на добу. Це типова марафонська дистанція, але згодом хвороба таки почала перемагати його. Террі біг, постійно відчуваючи біль, до того ж, із протезом замість ноги. Тільки величезна сила волі й мета допомогти мільйонам людей рухали його вперед.

Канадці належно оцінили подвиг спортсмена. Початок «Марафону надії» супроводжувався незначним поширенням у ЗМІ. Але поступово люди почали виходити на шлях Террі, аби зробити пожертвування і хоч якось підтримати сильного духом кучерявого юнака.

Террі не зміг закінчити свій марафон. Рак розповсюдився на легені, хлопець був змушений перервати дистанцію 1 вересня 1980 року. Фокс зупинився на півночі провінції Онтаріо після 143 днів безперервного марафону. Він подолав на той момент 5 373 км через провінції Ньюфаундленд, Нова Шотландія, Острів Принца Едуарда, Нью Брансвік, Квебек і Онтаріо. Через десять місяців 23-річний Террі помер.

До лютого 1981 року його організація зібрала трохи більш як $24 млн (при тодішньому населенні Канади приблизно 24 мільйони осіб). Але найголовніше те, що він зміг привернути увагу мільйонів людей до своєї відчайдушної акції. У Канаді та ще більш ніж 50 країнах щорічно відбувається  благодійний пробіг імені Террі Фокса (Terry Fox Run), а всі кошти від його проведення жертвують для досліджень онкологічних захворювань. Фонд Террі Фокса має бюджет у $360 млн, відтак за допомогою мільйонів людей марафон Террі не був марним.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі