День народження Яна Інгенхауза: як вчений врятував королівську сім'ю

Джерело: Обозреватель

У 1730 році в Нідерландах народився відомий біолог, фізик і хімік Ян Інгенхауз. Вчений зробив багато відкриттів, але найголовніше - врятував австрійську королівську сім'ю від смертельної хвороби.

Після смерті батька в липні 1764, Ян відправився в подорож по Європі для навчання, починаючи з Британії, де він хотів дізнатися найостанніші технології щеплення проти віспи.

У 1767 році він успішно прищепив 700 селян під час боротьби з епідемією в Хартфордширі. У 1768 року австрійська імператриця Марія-Терезія прочитала про успіхи вченого в щеплювальій справі в той час як в Габсбурзькій монархії медичний персонал був категорично проти щеплень. Вона вирішила спочатку зробити щеплення своїй родині, тоді вже помер її двоюрідний брат, і просила допомогти в цьому британський королівський дім.

Тоді Інгенхауз відправився в Австрію. Він планував прищепити царську сім'ю шляхом проколювання їх голкою і ниткою, які були покриті віспою мікробів, зібраних зі зразків, заражених віспою людей. Ідея щеплення була в тому, щоб додати трохи мікробів в здоровий організм, який буде боротися з недугою і виробить імунітет. Щеплення спрацювали, і він став придворним лікарем Марії-Терезії. Ян Інгенхауз оселився у Відні і став знаменитим на весь світ.

Довідка. Ян Інгенхауз народився 7 грудня в голландському місті Бреда в 1730 році.

Він почав вивчати медицину в віці 16 років. Навчався два роки в університеті Лейдена, де він зацікавився фізикою. У 1755 році він повернувся додому в Бреду, де і почав загальну медичну практику.

У 1775 році одружився з Агатою Марією Жако.

Однак Ян цікавився не тільки медициною. У 1770-х роках Інгенхауз зацікавився газовим обміном рослин. Він почав вивчати це питання після зустрічі з ученим Джозефом Прістлі, який виявив, що рослини поглинають гази. У 1779 році Інгенхауз виявив, що в присутності світла, рослини виділяють бульбашки зі своєї зелені, а в тіні бульбашки пропадали. Він ідентифікував газ, як кисень. Він також виявив, що в темряві рослини виділяють вуглекислий газ. Він з'ясував, що кількість кисню на світлі виділяється більше, ніж кількість вуглекислого газу, що виділяється в темряві. Це свідчить про те, що деякі маси рослини залежать від повітря, а не тільки води і поживних речовин в грунті.

Також учений проводив дослідження в області електрики, тепла і хімії, і був у тісному листуванні з Бенджаміном Франкліном і Генрі Кавендішем. У 1785 році він описав нерегулярні руху вугільного пилу на поверхні спирту і, отже, став першовідкривачем того, що стало відомо як Броунівський рух. Інгенхауз був обраний Побратимом Королівського товариства в Лондоні в 1769 році.

Вчений помер в 1799 році в Британії.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі