Величний храм св. Дмитра в Журавниках з висоти пташиного польоту

Джерело: Район.Горохів

У 1905-му обабіч пожвавленої  нині траси на Львів і виріс великий і величний храм, який вже відзначив своє 110-річчя. Мимо цього храму проїхали тисячі машин і пройшли тисячі людей. І не було жодного, хто б не помилувався цією дивовижної краси архітектурною спорудою. Храм справляє враження і всередині. То не звична нам сільська церквиця, а за розмірами – справжній собор. На Великдень тут, кажуть, і не протовпитися, але й у інші празникові дні та в святу неділю тут доволі людно. Прекрасна акустика: з хорів чутно кожне слово молитви, яке далеко внизу священик промовляє перед початком сповіді…

Цей храм у Журавниках споруджено за кошт італієця графа Роберто Бассаліні, а його проект був утверджений Правлячим Синодом Руської Православної Церкви.

Служив граф генералом у російській армії.  І Журавники – а тоді містечко Дружкопіль – разом з прилеглими селами отримав у свою власність. У сусідніх Бранах він мав свій палац, але там вже стояв і ще був міцним Свято-Покровський храм. Тому й вирішив граф спорудити церкву у Дружкопілі. Цеглу для будівництва завозили аж з Уралу, звідки родом була дружина Бассаліні Катерина. У Бранах же спорудили капличку, яка була точною копією дружкопільської церквиці. Там і поховали італійця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі