У Луцьку хочуть впровадити День ввічливості і шанобливі звертання

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Впровадити шанобливе звернення «пане» та «пані» та запровадити у місті День ввічливості пропонують у міськраді.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань освіти, науки, культури та мови 24 вересня, повідомляє інформаційне агентство «Волинські новини».

Депутат Аскольд Пекарський запропонував проект рішення, що, з його слів, зовсім не потребує фінансування. Так, він зауважив, що шанобливе звертання «пане» та «пані» існує понад 500 років, характерне для шести різних мов і зовсім не є запозиченням з польської, як дехто вважає. Воно було адміністративно вилучене з вжитку українців, адже спростовує думку радянських ідеологів про спільне походження української та російської мов. Так, звертання зовсім не характерне для російської.

Відтак, депутат пропонує запровадити таке звернення для всіх працівників виконавчих органів міськради та керівників комунальних підприємств, а також запровадити 1 вересня день ввічливості у місті, у закладах освіти проводити урок мовної етики щодо пояснення походження цього звернення та використання його в повсякденному житті.

У день ввічливості рекомендуватимуть всім лучанам в звертанні між собою на роботі і в побуті додавати ввічливі приставки на кшталт шановний(на), вельмишановний(на) та інші.

Голова комісії Анатолій Пархом’юк зауважив, що звертання доцільно внести до системи управління якістю, що діє для державних службовців.

Члени комісії підтримали проект рішення.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі