Найстаріший в Європі ресторан – у Польщі

Найстаріший в Європі ресторан – у Польщі

«Пивниця Свідницька», що розташувалася на Ринку Вроцлава, у підвалі міської Ратуші, діє від 1273 р.

Назва закладу – «Piwnica Świdnicka» – походить від міста Свидниця у Нижній Сілезії, звідки колись привозили сюди ячмінне пиво. «Пивницю Свідницьку» розбудовували кілька разів, а 1997 р., після «паводку тисячоліття»,  тут зробили генеральний ремонт.

У давніх хроніках збереглося багато спогадів про «Пивницю Свідницьку». Згідно з записами з 1731 р., в пивниці не дозволялося грати в карти, курити і… лаятися, а оркестр з’являвся там тільки у вівторки і п’ятниці. Цікаво, що гості перед тим, як зробити замовлення, мали відразу заплатити «завдаток», який би міг компенсувати шкоду у разі розбитого посуду.

Варто згадати, що в цьому вроцлавському підвалі бувало багато знаних особистостей, зокрема Йоганн Гете, Фредерик Шопен і Юліуш Словацький.

Однак не всі знають, що найстаріший ресторан Європи знаходиться нині у Вроцлаві.

Інтер’єр пивниці завжди був досить скромним – прості лави і столи, і це залишалося незмінним аж до середини ХІХ століття. У 1904 р. додано сецесійних елементів декору, а 1936 р. антураж ресторану було наближено до знаних німецьких пивниць і винних погрібків.

До кінця 50-х років повністю змінено внутрішнє обладнання, а в підвалі зробили клуб робітничої молоді. З’явився кінозал, ресторан, кав’ярня та ігрова зала.

Нині у ресторані «Piwnica Świdnicka» є дев’ять залів – кожен з них обладнаний в іншому стилі і пропонує власне меню (більшість страв пов’язані з традиційною польською кухнею). У «Пивниці Свідницькій» можна випити «Білого Барана» – особливого пива, яке варять на спеціальне замовлення згідно з історичними рецептами.

У підвалі може розміститися 800 осіб одночасно. Що цікаво, у закладі є також зала, де відбуваються концерти.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі