Довоєнний курорт Трускавець: тут відпочивала європейська еліта

Довоєнний курорт Трускавець: тут відпочивала європейська еліта

Сьогодні хочемо вас познайомити із видами курорту в Трускавці, що датуються початком ХХ століття, проте відпочивати в тих місцях почали набагато раніше.

Офіційною датою заснування о курорту вважається 1827 р. Спершу тут було споруджено перші вісім ванн.

Інженер Юзеф Вичиньскі в кінці ХІХ століття орендував Трускавець і збудував тут ресторан, упорядкував центр міста і парк, ініціював будівництво таких місцевих відпочинкових вілл, як: «Гражина», «Яніна», «Марія», «Софія», «Гелена», «Світязянка», «Моя», «Саріуш», «Під Білим Орлом», «Під Матір'ю Божою». В цей час активно розростається інфраструктура, будується нова водолікарня, прокладається об'їзна дорога.

Важливим кроком було спорудження нового вокзалу у 1912 році. Відтепер Трускавець мав залізничне сполучення з такими європейськими столицями Віднем, Краковом, Познанню, Прагою, Варшавою, Берліном.

У 1913 р. Трускавець було нагороджено Великою золотою медаллю за успіхи. Перед Першою світовою війною існували плани подальшого розширення курорту, зокрема канатної дороги.

В міжвоєнний період Трускавець був в усіх туристичних путівниках Другої Речі Посполитої і входив в топ курортів. Як свідчить статистика, у 1923 році тут було 6080 відпочивальників, у 1927 році—12633 осіб, у 1931 році - 14659 чоловік, а сезон 1933 року зібрав аж 17000 осіб.

Про розкіш та якість курорту ми можемо також судити з представлених світлин, які доводять, що Трускавець не поступався кращим курортам Європи.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі