У Луцьку презентували «Усну історію Майдану»

Джерело: ВолиньPost

 

У Луцьку презентували проект «Усна історія Майдану». Це книга, у яку увійшли розповіді людей з усієї України, котрі були учасниками Революції Гідності. У цій книзі є окремий розділ - присвячений історіям волинських майданівців. Загалом, 12 волинян поділились своїми спогадами про ті події.

Презентація проекту відбулась у четвер, 23 листопада. 

На захід прийшли активні учасники Революції Гідності, громадські активісти, волонтери та небайдужі жителі міста. Під час презентації присутні згадували про події чотирирічної давності, ділились своїми історіями.

Краєзнавець Леся Бондарук розповіла, що збирати історії з Майдану розпочали ще у 2014-му році. Загалом, вдалось записати більше 50-ти людей.

«Український інститут національної пам’яті запустив проект «Усна історія Майдану». З березня 2014-го року на Волині, і в кожній області України розпочали викладачі вищих навчальних закладів і просто люди, котрі хотіли допомогти, записувати спогади. У нас, в Луцьку, цю справу розпочала Оксана Ярош - професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Вона домовилась з Волинським телебаченням, запрошувала активістів Майдану, і записувала їхні спогади. Пізніше до цього процесу підключилася я, і ми трошечки чергували. За цей період ми записали більше, як півсотні спогадів. Зрозуміло, що це далеко не всі. Але ті, кого нам вдалось вмовити на розмову», - розповідає краєзнавець.

«Ми записали 12 учасників подій, які були найактивніші на Волині. Адже нам треба було показати регіональний аспект. Ця книжка унікальна тим, що вона показує, що Майдан не був лише столичним явищем, чи західноукраїнським. Він був всеукраїнським. В цю книжку увійшли за алфавітним порядком половина областей України: від Автономної республіки Крим до Луганська. Історії були записані на відео. Ми вибрали 12 оповідачів, розшифрували їхні спогади. Я була укладачем розділу», - розповідає Леся Бондарук.

«Інститут національної пам’яті має право видавати свої видання. Ми видали 2 тисячі примірників. На жаль, ми не має права продавати їх. Тому ми на презентації сьогодні вручаємо авторські примірники авторам спогадів. Також буде можливість дарувати ці книжки громадським організаціям, комунальним або навчальним закладам. Можна до нашого інституту звернутись з листом. І ми подаруємо книгу.

«Ми надіємось, що це буде поштовхом для місцевих видавництв перевидати наш волинський розділ або все видання», - додала Леся Бондарук.

Один з оповідачів книги, майданівець Богдан Климчук порівняв ті буремні події із ремонтом:

«Я би порівняв всі ці події із ремонтом вдома. В нашій державі чотири роки тому почався хороший євроремонт. Якщо до того в нас будинок фарбували то у помаранчевий колір, то ще в який… То цього разу виникла можливість розпочати щось нове та глобальне. Викинути старі вікна, викинути господаря, який цю хату хотів продати сусідам. Склалось так, що за чотири роки у нас завелися щурі в хаті. Нові незрозумілі господарі… Скоро від того євроремонту може нічого і не залишитись. Але попри все, я вдячний долі, що я познайомився на Майдані з Сергієм Нігояном. Це знайомство змінило моє життя».

Також Леся Бондарук подарувала одну книгу активістці, котра брала участь у всіх тих буремних подіях, та приходила на всі віче - Людмилі Філіпович. Жінка є членом Української Гельсінської Спілки на Волині ще з 80-их років.
 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі