Бізнесмени із Запоріжжя жаліються на волинське СБУ

  1. Новина відноситься до:

Запорізькі бізнесмени розповідають, що УСБУ у Волинській області перешкоджає їм працювати.

Про це повідомив представник ТОВ «Метпромсервіс» Сергій Панченко під час прес-конференції у Луцьку 24 вересня.

За його словами, після шести місяців боротьби з корупційними схемами на Волинській митниці компанія «Метпромсервіс» отримала чергове попередження від силовиків про те, що підприємці даремно відмовилися платити хабарі.

Нагадаємо, що у січні 2015 року слідчим управління фінансових розслідування ГУ ДФС у Волинській області, фактично відносно службових осіб ТОВ «Метпромсервіс», незаконно відкрили кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 366, частиною 1 статті 212 КК України. Мета вказаних кримінальних порушень – арешт та вилучення п'яти автомобілів з вантажем «феротитан», вагою 60 тонн, та «феронікель», вагою 42 тонни 689 кілограмів вартістю в сотні тисяч євро.

«З нас вимагали хабар за те, що вирішать усі проблеми та пропустять вантаж через кордон. Однак ми відмовилися й пішли в суд», – розповідає Панченко. – Попри п’ять судових рішень, які зобов’язували ГУ ДФС у Волинській області повернути ТОВ «Метпромсервіс» незаконно вилучене майно та документи, майно повернули тільки 30 березня 2015 року, після того як ситуація з незаконно затриманим вантажем набула широкого розголосу та розпочалася перевірка антикорупційним комітетом Верховної Ради України дій посадових осіб».

Як повідомляє Панченко, після цього в процес втрутилися працівники волинського УСБУ. Вони почали надсилати орієнтування митникам щодо вантажів ТОВ «Метпромсервіс» з вимогою тотальної перевірки вантажів підприємства.

«Нас підозрювали в тому, що вивозимо не те, що декларуємо,  незважаючи на всі необхідні документи, результати експертиз та лабораторні аналізи вантажів. Змусити митників оформити вантаж вдалося тільки після чергового рішення суду. У результаті цього протистояння з волинськими ДФС та СБУ на вимогу народних депутатів та адвокатів ТОВ «Метпромсервіс» проти посадових осіб порушили кілька кримінальних справ», – каже представник компанії.

За словами Панченка, 21 вересня цього року на Ягодинській митниці затримали три вантажівки ТОВ «Метпромсервіс» з 60 тоннами феротитану. Отримувач вантажу – компанія «CRONIMET Ferroleg GmbH» (Німеччина).

«Митники пояснили, що у них немає претензій до нашого вантажу і жодних порушень ми не вчиняли, проте в них є орієнтування УСБУ в Волинській області №54-3/4798 від 2 вересня 2015 року, відповідно до якого вони мусять наш вантаж перевірити», – наголосив Панченко.

Він пояснив, що станом на сьогодні проти посадових осіб ГУ ДФС порушено кримінальні справи за їх дії піврічної давнини. В результаті ГУ ДФС у Волинській області не має претензій до ТОВ «Метпромсервіс». Однак, проти посадових осіб УСБУ у Волинській області не порушили жодної кримінальної справи.

За словами Панченка, ягодинські митники в розмові з народним депутатом України Ігорем Артюшенко відверто заявили, що вони не мають претензій до ТОВ «Метпромсервіс» і вважають, що джерело всіх проблем кампанії – волинське управління СБУ. Тим часом ТОВ «Метпромсервіс» через постійні перевірки та затримки з доставкою продукції за кордон несе постійні збитки через неналежне виконання контрактів. Сьогодні директор ТОВ «Метпромсервіс» виїхав до Європи на вимогу наших партнерів, щоб пояснити причини таких порушень та переконати не розривати контракт з українською компанією.

«Якщо СБУ чи митники будуть вести себе подібним чином, ми будемо змушені розглянути варіант перенесення нашого виробництва до Європи. Закликаємо Голову СБУ Василя Грицака призначити службову перевірку дій посадових осіб УСБУ у Волинській області. Щоб розвіяти будь-які сумніви щодо діяльності ТОВ «Метпромсервіс», пропонуємо Василю Грицаку направити на наше підприємство експертів СБУ, аби вони детально вивчили весь виробничий процес. Якщо ми не будемо почуті, то повідомимо дипломатичні представництва США та країн ЄС, а також представництва ОБСЕ, Світового банку та ЄБРР в Україні про всі відомі нам факти протиправних дій з боку посадових осіб по відношенню до українського експортера», – наголосив Панченко.

Наразі фірма підготувала заяву до Генпрокуратури України.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі