Для луцьких студентів розробили «кодекс поведінки»

Джерело: Слово Волині
  1. Новина відноситься до:

У Луцьку видали посібник для першокурсників, аби розповісти їм, який макіяж доречний на іспитах та чому варто бути обережними під час висловлення власних думок у соцмережах.

Презентація науково-популярного видання «Кодекс поведінки студента» відбулась у середу, 23 вересня, в Інституті філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки, пише «Слово Волині».

«Кодекс поведінки студента» - це видання, яке покликане допомогти першокурсникам адаптуватися до нового академічного середовища, але чимало цікавої та потрібної інформації тут знайде будь-хто зі студентів. Його авторами стали декан та викладачі ІФтаЖу. Кожен з них відповідав за створення свого розділу.

Зокрема, автором першого розділу під назвою «Університет» став очільник інституту Юрій Громик. У ньому коротко описано історію та структуру університету, його символіку. Він також містить відомості про можливості додаткового розвитку для студентів.

Науковець переконаний, що цей посібник стане у нагоді не лише студентам, а й тим, хто ще сидить на шкільній лаві і розглядає перспективу навчання у волинському виші.

Другий розділ, який називається «Основи мовного етикету студента», презентувала присутнім його автор, доцент кафедри історії та культури української мови Ірина Левчук.

З її слів, саме на сторінках цього розділу студент зможе знайти для себе відповіді на запитання: «Як чемно відвідати деканат, будь-яку кафедру, аби не зіпсувати позитивне враження про себе?», «Як спізнитись вчасно?», «Як не перетворити свій прихід в аудиторію на прихід привида Каспера?». Загалом викладач розповіла про те, як бути ввічливим в будь-якій ситуації, яка може трапитись в університеті.

Натомість у розділі «Як поводитись?» доцент кафедри соціальних комунікацій Марія Рожило описала правила поведінки на сходах, в коридорах, аудиторіях, бібліотеці, їдальні та інших приміщеннях навчального закладу, мовляв, деколи студенти навчаються в їдальні, а обідають – в аудиторії. Мовець також закликала молодь зважено висловлювати власні думки в соціальних мережах, адже їх користувачами є декан та викладачі університету.

Ще один доцент кафедри історії та культури української мови Ольга Маленицька висвітлила питання правильного підбору макіяжу, зачіски, одягу та аксесуарів, які будуть доречними, як на лекції, так і на державному іспиті. Зокрема, у цьому розділі йдеться про правильний вибір парфумів, довжини спідниці, типу тканини, а також про те, чому не можна одягати шорти на екзамен, чи варто носити вуса й бороду.

«Ваша зовнішність – це спосіб поважати іншого. Тому хотілося б допомогти вам уникнути багатьох неприємних ситуацій», - наголосила жінка.

Ольга Маленицька додала, що в рамках благодійного проекту на ІфтаЖ розпочинається збір пластикових кришечок, з яких в майбутньому можуть виготовити протези для учасників АТО.

Останній розділ «Правила послуговування технічними засобами», автором якого стала Наталія Приходько, розповідає про те, чи доречно використовувати телефон та комп’ютер під час занять, а також, де і як знайти телефон викладача, в яких випадках можна йому телефонувати тощо.

Над художнім оформленням видання працювала студентка Аліна Йодловська. Дівчина зазначила, що жартівливі ілюстрації, які розмістились у посібнику, показують першокурсникам, чого не можна робити в стінах університету. Верстку книжки забезпечив випускник інституту Максим Яблонський.

Варто зазначити, що видання посібника відбулось в рамках доброчинного проекту викладачів та студентів ІфтаЖ «Я маю... Я повинен... Я мушу... зробити крок до перемоги, друже!», спрямованого на допомогу бійцям АТО. Мінімальна ціна книжки – 15 гривень, максимальну ж кожен може визначити для себе сам, адже увесь прибуток з продажу буде передано на допомогу військовим.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі