Смерть Ігоря Єремеєва: що далі?

Що означає його смерть для Волині? Перш за все, область втратила потужного лобіста.

Смерть Ігоря Єремеєва: що далі?

Якщо відкинути перші емоції, то смерть Ігоря Єремеєва виносить на порядок денний нові виклики не лише в суспільно-політичному та економічному житті Волині, а й усієї України.

Що означає його смерть для Волині? Перш за все, область втратила потужного лобіста. Політика, який зумів зібрати у Верховній Раді депутатську групу та впливав на прийняття державних рішень. Діяча, який мав доступ практично до усіх владних кабінетів у державі, в тому числі й президентського. Бізнесмена, який створював робочі місця та зрівноважував групу «Приват» в нафто-газовій сфері.

Після смерті Бориса Клімчука, це – черговий удар по місцевих політико-економічних елітах, які гуртувалися довкола цих осіб. Тепер на Волині відкрилася вакансія неформального лідера та «духовного наставника» для політактиву. Хто займе це місце?

Зараз друг та бізнес-партнер Єремеєва по «Континіуму» Степан Івахів, який м’яко кажучи, не горить бажанням займатися політикою, змушений буде зайнятися нею. Інакше політика займеться ним.

 І це питання не лише згуртування місцевих еліт, а питання виживання бізнесу. Адже в їхньому тандемі саме Єремеєв більше уваги приділяв зовнішньому захисту та розвитку бізнес-активів.

Постає також питання спадку Ігоря Мироновича. Адже «Континіум» - структура не прозора й окремі бізнеси можуть складатися із десятків фірм і фірмочочок із заплутаною структурою власності, кінцеві бенефіціари яких так чи інакше заховані в офшорах. Така складна організаційно-правова форма – даність нашому бізнес-клімату, в якому потрібно і від рейдерів захищатися, і державі не дозволити забрати останню сорочку.

Можна припустити, що контроль над часткою бізнес-активів Єремеєва в різному ступені збережуть за собою його бізнес-партнери: Степан Івахів, Петро Димінський, Сергій Лагур. Натомість родині буде запропоновано безбідне існування для дітей, внуків і правнуків. Саме таким шляхом пішли на Донбасі після вбивства Ахатя Брагіна (Аліка Грека), що породило на той час нових лідерів: Ахметова, Колеснікова, Іванющенка.

Очевидно, що група «Приват» захоче використати ситуацію, що склалася, на свою користь і намагатиметься потіснити «Континіум» у нафто-газовій сфері. Це стосуватиметься як тендерних закупівель, так і кадрової політики на цікавих підприємствах і у «жирних» відомствах.

Відтак, крісло може захитатися під міністром транспорту та інфраструктури Андрієм Пивоврським, який до цього призначення працював генеральним директором «Континіуму». Виходом для нього буде здобуття мандату у 23-му окрузі на Волині, депутатом від якого і був Ігор Єремеєв. Вибори тут можуть відбутися вже восени, разом із місцевими.

Логічно, що «Континіум» виставить свого кандидата в десятиріччями прикормленому окрузі. Хто ним стане: Андрій Пивоварський, Олена Палагута, Олександр Киричук чи хтось інший – покаже час. Але поки зрозуміло одне: конкурентам тут нічого не світить.

***

Можна по-різному ставитися до постаті Єремеєва. Ще при житті більшість його ганила, одиниці – возвеличували. Але даність така, що ми втратили ще одного патріота Волині. І від цього програють всі волиняни.

Коментарі