§ Лікар Олена Курак: «Коли народжується дитина – посмішки завжди радісні й щирі»

Лікар Олена Курак: «Коли народжується дитина – посмішки завжди радісні й щирі» Фото: О. Курак
  1. Стаття відноситься до:

Олена Курак, заступник головного лікаря по неонатології Луцького клінічного пологового будинку (на фото), щодня бачить радість народження нового життя. Втім не завжди робота відділення неонатології спокійна. Серед новонароджених діток близько 6% народжуються раніше від терміну. Такі крихітки потребують особливої уваги, професіоналізму та любові як медичного персоналу, так і з боку батьків.

2014-й – рекордний для пологового за 24 роки

– Не так давно Волинську область назвали однією з тих, де народжуваність перевищує смертність навіть у такий скрутний час. Чи справді в області зараз такий бебі-бум?  

– Так, ми це можемо підтвердити. Про це свідчать як показники Луцького клінічного пологового будинку, так і дані з усієї Волинської області. Народжуваність збільшується і перевищує смертність ось уже протягом кількох років. Якщо розглянути окремо Луцький клінічний пологовий будинок, то за 2014 рік у нас народилася найбільша кількість дітей за всю незалежність України – 4926 новонароджених. 

– З чим ви пов’язуєте такий пік народжуваності?

– Важко назвати якісь причини. Природою так закладено, що сім’я – це мама, тато і дитя. І тоді вони єдине ціле, і тоді вони найщасливіші. Кожна створена сім’я бажає мати хоча б одну дитину. Це потреба передати своє коріння, продовжити рід.

– У Європі вік батьків традиційно трішки більший, аніж в країнах пострадянського простору. Є такий стереотип, що жінка, яка в 25 років ще немає дитини, вже «стара діва». Наскільки виправдане таке твердження на вашу думку?

– Справді, ще років 10 тому жінка, яка народила першу дитину після 25 років – це «немолода першородяча» жінка. Але ситуація змінилася. Нині вік жінки не має значення: народить вона першу дитину в 20, 25 років чи 30. Важливо, аби сім’я була готова до вагітності. Щоб своєчасно стали на облік в жіночій консультації, виконували всі рекомендації лікарів протягом вагітності. Вік жінки не є причиною якогось захворювання дитини. На стан здоров’я немовляти впливають здоров’я батьків та перебіг вагітності.

– Як батькам підготуватися до вагітності, аби вона минула спокійно?  

– Варто звернутися до центрів планування сім’ї і отримати їхню консультацію для підготовки до вагітності. Для кожної пари індивідуальний підхід: складають план обстеження і підготовки, проводять консультування.  

Приблизно 80% новонароджених – здорові

– Ви зазначили, що важливо, аби жінка вчасно стала на облік. Чому це відіграє таку значну роль?

– Важливо стати на облік у першому триместрі, тобто до 12 тижнів, адже саме в цей час формуються основні органи й системи дитини. Це дозволяє своєчасно і правильно провести  обстеження вагітної та у випадку підозри чи виявлення негативних факторів розвитку плоду чи перебігу вагітності надати їй якісну медичну допомогу.

– Які найчастіші патології плоду?

– У нашому пологовому будинку здорових немовлят народжується близько 80%. Решта мають певну перинатальну патологію. Це можуть бути вроджені вади розвитку, недоношеність, дихальні розлади, порушення кровообігу, затримка внутрішньоутробного розвитку, гіпоксичні стани дітей. Відсоток вроджених вад розвитку стабільний протягом останніх років.

– На якому терміні вагітності можна виявити певні патології, вади розвитку?

– Є вади, які можна виявити до 12 тижнів. Повне обстеження плоду проводять на  19 – 21 тижні вагітності. Є невеликий відсоток вад, які складно виявити під час вагітності. Це деякі   вади серця, хромосомна патологія тощо.

– Очевидно, що для батьків почути, що їхня майбутня дитина матиме ваду, – це велике випробовування. Як ви працює з такими пацієнтами?

– Тоді збирається перинатальний консиліум у складі акушер-гінеколога, неонатолога, генетика, психолога, за потреби й інших спеціалістів, який вирішує і обговорює з сім’єю подальшу тактику ведення вагітності, допомогу дитині після народження та надає їм психологічну підтримку. Вже коли малюк народиться, то медичну допомогу та догляд йому надають неонатологи, анестезіологи, дитячі медсестри. Хоча в пологовому будинку медичний персонал найчастіше все-таки бачить щасливі усмішки батьків, їхні сльози радості, відчуття материнства та батьківської відповідальності. Але, на жаль, ми зіштовхуємося і з болем, печаллю, де треба вміти говорити з сім’єю. Зрештою, дитина ні в чому не винна. Тому тут важливим є не лише надання допомоги новонародженому, а й підтримка сім’ї. Тому справді у дитячому неонатальному відділенні, відділенні інтенсивної терапії новонароджених працює не випадковий персонал. А такий, що може і пораду дати, і підтримати, не робити трагедії чи звинувачувати когось у чомусь. Випадкових людей у нас немає.

– Якщо дитина народжується з серйозною вадою, то чи є спеціальні центри, де за нею доглядають, чи такі діти перебувають удома?

– З пологового будинку дітей з вродженими вадами розвитку переводять у Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання для повного обстеження та лікування. Якщо йдеться про складну ваду серця, потребу негайного оперативного втручання, то дитину терміново переводять у Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання і звідти транспортуються до Києва,  в кардіологічний центр. Це відбувається буквально за одну-дві доби. А є вади розвитку, з якими дитину можна виписувати додому під спостереження дільничного педіатра.

У перші дні немовлята із вагою до 1000 г – на межі виживання

– Від чого залежить, чи матиме дитина патології – від способу життя батьків, генетики чи все ж таки винен випадок?

– На сьогодні сказати, чому сталася вада розвитку, в більшості випадків неможливо. Факторів ризику є багато. Звісно,  на щось впливає спадковість. Є природні умови, які можуть впливати на вроджені вади розвитку. Позначаються на розвитку плоду і інфекційні, вірусні захворювання на стадії формування дитинки. Професії, де є постійний, регулярний контакт із хімією, мають значення. Наприклад, фактором ризику є професія перукаря, лаборанта, які постійно контактують з хімічними реагентами. Зрештою, на сьогодні жінки багато і часто користуються побутовою хімією, яка теж  є фактором ризику патології плоду.  

– Чи багато діток народжуються дочасно?

– Недоношеними дітьми вважаються ті, які народилися на терміні гестації менш як 37 тижнів. Якщо по Україні цей відсоток становить 4,5%, то в нашому пологовому будинку він більший. У 2012 році народилося 6,1% недоношених дітей, у 2013-му – 6,0%, у 2014-му – 6,3%. Це пов’язано з тим, що в Луцький пологовий будинок скеровують вагітних, породіль із Волинської області, які мають високий ступінь перинатального ризику. Так, ми міська установа, але завдяки високому рівню допомоги обслуговуємо значну частину пацієнтів зі всієї Волині. Тут концентруються пацієнти зі складною екстрагенітальною патологією, акушерською патологією плоду, із загрозою дочасних пологів, особливо при терміні менш як 34 тижні. Такі жінки мають народжувати в Луцьку.

– У чому причина дочасних пологів?

– Найчастіше причиною дочасних пологів є інфекція: вірусна, бактеріальна, змішана. Тому важливо запобігти дочасним пологам під час вагітності. У випадку, якщо вони відбулися, то важливо, в якому терміні вагітності це сталося. Що менший термін гестації – то більше дітки незрілі й загальний стан їхній важкий. Найбільш важкі дітки ті, які народилися з дуже малою масою (менш як 1500 г) та екстремально малою масою (менш як 1000 г). Якщо дитина народжується з масою тіла, меншою за 1000 г, то протягом перших днів стоїть питання її виживання та якості її життя. У нас такі дітки народжуються. У 2012 році було 27 таких малят, у 2013-му – 23, у 2014-му – 20. Але тут важливий момент: варто усвідомлювати, що недоношеність у таких діток має багато наслідків та ускладнень для їхнього здоров’я та розвитку. Звісно, батькам нелегко у цій ситуації також. Адже дитинка настільки крихітна, що до неї страшно доторкнутися, аби не зашкодити. Втім у відділенні інтенсивної терапії новонароджених батькам дозволяється відвідувати немовля, погладити його. Це все разом покращує стан дитини. Наша мета – надати якісну медичну допомогу і покращити психоемоційний стан батьків.  

– Якого догляду потребують дітки з екстремально низькою масою тіла?

– Для них мають бути створені особливі умови. У животі матері плід перебуває за температури 38 градусів. Температура зовнішнього середовища 25-27 градусів. Окрім цього, дітки мають незрілу шкіру, у них більші втрати тепла. Передусім, як і усім новонародженим, треба забезпечити їм тепловий захист, адже вони ще не мають власного процесу терморегуляції. Аби підтримувати належний тепловий захист, дитину поміщають у кювез, в якому максимально відтворені умови материнського лона. Пелюшки навколо мініатюрних тілець складають своєрідним гніздечком, аби вони до них доторкалися, бо такі немовлята ще дуже потребують відчуття тісноти й тепла, які вони мали, будучи ще ненародженими. Основна проблема у таких діток – це дихальні розлади. Вони самі не можуть дихати й отримують дихальну підтримку за допомогою апаратів штучної вентиляції легень упродовж кількох тижнів та навіть місяців. Годують таких діток через зонд, оскільки вони ще не мають смоктального рефлексу. Втім варто додати, що перше харчування, яке отримує навіть така маленька дитинка, – це молоко матері.

Лише препарат для розкриття легень коштує від 16 тисяч гривень

– Очевидно, що перебування в кювезі й лікування дороге. Чи є якість державні або ж місцеві програми, аби підтримувати батьків?

– Лікування таких дітей вимагає як дороговартісної апаратури, так і недешевих медикаментів, починаючи з екзогенного сурфанктанту, який допомагає розкрити легені і покращує дихання, адаптує до апарата штучної вентиляції легень і зменшує терміни перебування на дихальній підтримці. Це дорогий препарат. Орієнтовна ціна на сьогодні –  в межах 16 тисяч гривень. На жаль, навіть державними препаратами забезпечення недостатнє. На сьогодні від держави ми маємо один флакон сурфактанту «Куросурф», який потрібний для легень. А ще дітки потребують амінокислот, антибіотиків, харчування… Пологовий будинок може забезпечити невідкладну допомогу протягом доби-двох. А далі потрібні матеріальні затрати на медикаменти. Ми раді і вдячні, що є такий Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», який, починаючи з березня 2013 року, надає допомогу батькам-лучанам недоношених дітей. Ця програма розрахована на немовлят, які народилися з масою, меншою за 1500 г і з терміном гестації, меншим за 32 тижні. Ми порахували, що приблизний термін перебування таких діток у пологовому будинку – 5-7 днів. І батьки в середньому за тиждень можуть витратити 5-6 тисяч гривень. Це без сурфактантів. Якщо потрібен цей препарат, то витрати сягають за 20 тисяч гривень. Тому Фонд за зверненням батьків перераховує кошти для придбання медикаментів. Лише протягом 2014 року Фонд виділив для лікування недоношених дітей 302 тисячі 169 гривень. За минулий рік допомогу отримали 58 діток. Програма діє у нинішньому році.

– Страхова медицина таку проблему, на вашу думку, зняла б?

– Очевидно, що так, адже весь світ живе за таким принципом. Медики в такому випадку турбуються лише про своєчасне та якісне лікування, а не про пошук препаратів, а пацієнти застраховані на випадок ускладнень і не нервують, шукаючи, де взяти гроші.

– Яке зараз забезпечення апаратурою в пологовому? Чи вистачає устаткування?

– Надання якісної медичної допомоги новонародженим у відділенні інтенсивної терапії вимагає забезпечення високотехнологічною апаратурою. У нас наразі її є недостатньо. Працюємо з тим, що є. Але є ще професіоналізм, досвід, кваліфікація лікарів. Тому так і виходимо з ситуації.

Відчуття батьківства з’являється одразу

– Чи буває таке, що жінки хочуть народжувати вдома, а не в лікарні?

– Не пам’ятаю таких випадків, аби категорично відмовлялися йти народжувати в пологовий будинок. Звісно, бувають і нестандартні ситуації, швидкі пологи, коли доводиться народжувати поза лікарнею. Наприклад, такий випадок був на Волині під час сильних снігопадів, коли швидка просто не могла транспортувати породіллю. Але це рідкісні випадки.

– Молоді татусі виявляють бажання бути на пологах? Народжувати разом – це модний тренд чи все ж таки потреба?

– Нині практично усі тати хочуть бути на пологах. 89,6% усіх пологів – партнерські. Є окремі випадки, коли жінки хочуть, аби на пологах була мама чи сестра. Коли у 2003-2004 роках почали впроваджувати сучасні перинатальні технології, не усі розуміли, для чого татові бути на пологах. Це не просто якесь віяння, а метод, що має допомогти зменшити використання медикаментозного знеболення під час пологів. Місія тата в цьому процесі не просто дивитися на пологи, радіти з того, що дитинка з’явилася, а допомагати мамі, разом переживати емоції. Батьки навчаються того, що і як робити під час пологів, у «Школі відповідального батьківства». Чоловік рівноцінний партнер. У такому випадку і для жінки на психоемоційному рівні пологи менш болючі. І для дитинки це краще, коли під час народження вона відчуває маму і тата. 

– Ви щодня бачите молодих батьків. Які їхні емоції? Страх перед крихіткою чи все ж таки радість?

– Коли народжується дитина – усмішки завжди радісні й щирі. Справжні і від душі. Часто це сльози щастя. Відчуття батьківства з’являється одразу. Татусі притуляються до мам, заглядають, які очки в дитини, які пальчики, ручки. Боязні немає. Дитина одразу відчуває себе в сім’ї, коли є мама і тато. Часто батьки, навіть після того, як дитину вже переведуть у палату, не поспішають додому, хоча і стомлені. Вони хочуть ще побути поруч, допомогти, бути причетними.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі