§ Як правильно зберігати автомобільну фарбу?

Питання зберігання автоемалі є актуальним для багатьох власників автомобілів, адже постійно викидати невикористаний аерозоль чи фарбу нераціонально. До того ж, залишки фарби можуть бути корисними в тому випадку, коли потрібно замаскувати невелику подряпину чи потертість. Проте варто розуміти, що фарба має складний хімічний склад, а після розгерметизації строк зберігання суттєво знижується, адже починають відбуватися незворотні зміни. Тому перед тим, як купити автомобільну краску, варто дізнатися умови її подальшого зберігання. Image

Загальні правила

Варто розуміти, що абсолютно всі фарби в процесі зберігання втрачають свої властивості. Структура емалі починає змінюватися. Щоби цього не сталося, потрібно чітко дотримуватися рекомендацій щодо зберігання, вказаних виробником фарби. Чинники, що є згубними для автомобільної фарби:

  1. занадто висока або від'ємна температура;
  2. дія прямого сонячного проміння;
  3. різка зміна температури тощо.
 

Потрібно враховувати, що чим менше матеріалу в банці чи балончику, тим швидше відбувається його висихання. Оптимальною температурою зберігання повних та відкритих банок із фарбою є показник 15°С.

Основні різновиди

Хімічна промисловість безперервно розвивається, тому якість та властивості автомобільних фарб стабільно підвищуються. На реальний термін зберігання фарбника безпосередній вплив мають його склад та різновид:

  1. акрилові матеріали можуть зберігатися до 3 років, головне після використання щільно закрити тару, щоб уникнути випаровування рідини;
  2. алкідна автофарба максимально швидко сохне, термін її зберігання в закритій банці становить 5 років, однак після відкупорки буквально кілька днів. Саме тому не варто вибирати цей різновид для поступового використання протягом тривалого часу;
  3. аерозольні фарби в балончиках мають найбільший строк придатності — до 10 років. Це пов'язано із тим, що повітря не проникає всередину тари та не запускає незворотні процеси висихання чи окислення.
 

Під час придбання важливо звертати увагу не тільки на тип фарби, але й на виробника та вартість. Щоб уникнути підробок та прикрих розчарувань, краще купувати подібні товари у великих мережевих магазинах.

Зберігання фарби після використання

Найбільш дієва порада — не купувати подібні матеріали про запас. Краще вибирати об'єм, який буде використано за один раз. Проте якщо так вийшло, що автомобільна фарба залишилися, потрібно пам'ятати, що головним ворогом речовини є повітря, тому потрібно дотримуватися таких правил:

  1. змастити кришку банки вазеліном чи оливою, щоби зробити з'єднання із тарою герметичним;
  2. в якості ущільнювача можна використовувати фольгу;
  3. уже закупорену банку можна помістити в цілий поліетиленовий пакет і щільно його зав'язати.
 

Якщо банка деформувалася в процесі використання, залишки фарби рекомендується перелити в скляну ємність відповідного об'єму.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі