§ Огляд настільної гри РА (RA)

Де купити гру РА?

Стародавній Єгипет завжди приваблював своїми таємницями та загадками. Цю атмосферу містики вдало передає настільна гра РA відомого німецького автора Райнера Кніції. Вперше видана у 1999 році, вона швидко завоювала популярність серед шанувальників стратегічних ігор. І не дивно, адже РA поєднує в собі азарт аукціонів, тактику збирання плиток та цікаву тематику Стародавнього Єгипту. Мета гравців - розбудувати могутню цивілізацію, звеличити богів, заслужити шану Ра. Чи вдасться вам управляти долею Єгипту? Зануртесь у захоплюючий світ фараонів разом з РA!

RA охоплює 1500 років єгипетської історії. Ви прагнете розширити свою владу і славу. Для цього існує багато способів:

  • Впливати на фараонів;
  • Будувати пам'ятки;
  • Займатися сільським господарством на Нілі;
  • Віддавати шану богам;
  • Розвивати технології та культуру народу.

 

І все це заради слави сонячного бога Ра!

Гра Ра охоплює три епохи, що відображають історію Стародавнього Єгипту:

  1. Стародавнє царство (2665 - 2155 до н.е.).
  2. Середнє царство (2130 - 1650 до н.е.) .
  3. Нове царство (1555 - 1080 до н.е.).

Протягом цих епох гравці придбають плитки, що представляють різні аспекти єгипетського життя. Вони отримують плитки на аукціонах, роблячи ставки сонцями - жетонами, які вони отримують від Ра. Вибір плиток на аукціонах постійно змінюється, але сонця від Ра обмежені. Мудрі гравці ретельно обирають, на що і коли робити ставку , щоб отримати бажані плитки. Коли епоха закінчується, гравці отримують таблички зі славою, яку вони заробили. Гравець з найбільшою славою після трьох епох стає переможцем.

Компоненти гри

1 ігрове поле. 180 плиток: 30 Ра, 8 богів, 25 фараонів + 2 похорони, 25 Ніл, 12 повеней + 2 посухи, 5 х 5 цивілізації + 4 заворушення, 5 золота, 5 х 8 пам'яток + 2 землетруси. 48 табличок: 10 х 1 очко, 8 х 2 очка, 20 х 5 очок, 10 х 10 очок, 16 сонць 1 фігурка Ра.

Огляд настільної гри РА (RA)

Підготовка до гри Ра

Розмістіть ігрове поле в центрі столу. На ньому є дві різні доріжки для плиток: верхня з 10 просторами (доріжка Ра) і нижня з 8 просторами (аукціонна доріжка). Внизу і вгорі є таблиці, що підсумовують очки слави, які нараховуються в кінці кожної епохи. Перед першою грою обережно вийміть плитки з рамок. Ретельно перетасуйте їх і розмістіть долілиць навколо ігрового поля. Простір перед кожним гравцем - це його ігрова зона (описана нижче). Тут він розміщує свої сонця і придбані плитки. Також обережно вийміть таблички з рамок перед першою грою. Кожен гравець бере по дві таблички в 5 очок і кладе їх долілиць у своїй ігровій зоні. Решту табличок розміщують лицьовою стороною догори поруч з ігровим полем. Розділіть сонця на групи, як показано в таблиці нижче:

3 гравці, 4 гравці, 5 гравців:
Група 1: 13 - 8 - 5 - 2 13 - 6 - 2 16 - 7 - 2
Група 2: 12 - 9 - 6 - 3 12 - 7 - 3 15 - 8 -3
Група 3: 11 - 10 - 7 - 4 11 - 8 - 4 14 - 9 -4
Група 4: - 10 - 9 - 5 13 - 10 - 5
Група 5: - - 12 - 11 - 6

З 3 і 4 гравцями використовуються тільки сонця з номерами 1-13. Гравці випадково визначають,, хто отримує яку групу. Гравці розміщують свої сонця лицьовою стороною догори у своїх ігрових зонах. Сонце з номером 1 кладуть лицьовою стороною догори на простір сонця в центрі ігрового поля. Фігурку Ра розміщують поруч з ігровим полем.

Ігрова зона кожного гравця

Кожен гравець розміщує свої сонця і плитки в п'яти групах на столі перед собою, як показано нижче; плитки завжди лицьовою стороною догори:

  1. Сонця і боги Сонця лицьовою стороною догори доступні для ставок на аукціонах; перевернуті сонця використані і недоступні
  2. Фараони
  3. Ніл і повені
  4. Цивілізація і золото
  5. Пам'ятки

Хід гри

Гра починається з гравця з найбільшим за номером сонцем. Після його ходу гра продовжується за годинниковою стрілкою . У свій хід гравець, якщо у нього є хоча б одне лицьовою стороною догори сонце, виконує рівно одну з наступних дій:

  • Перевертає одну плитку;
  • Грає плитки богів;
  • Кличе Ра.

 

Гравець без сонць у свій хід ніяких дій не виконує. Коли аукціонна доріжка заповнена, гравці можуть тільки грати плитками богів або кликати Ра.

Перевернути плитку: Гравець перевертає одну з лежачих долілиць плиток навколо поля. Якщо гравець виявляє плитку Ра, він розміщує її на наступне вільне місце на доріжці Ра і кладе фігурку Ра у свою ігрову зону. Це починає аукціон (див. нижче). Плитки Ра залишаються лицьовою стороною догори на доріжці Ра до кінця епохи. Коли гравець виявляє будь-яку іншу плитку, він розміщує її на наступне вільне місце на аукціонній доріжці,, закінчуючи свій хід. При грі втрьох перші два місця на доріжці Ра не використовуються; при грі вчотирьох не використовується перше місце.

Як грати плитками богів:

Якщо у гравця в ігровій зоні є одна або кілька плиток богів, він може зіграти їх, щоб забрати плитки з аукціонної доріжки. Гравець може зіграти одну або кілька плиток богів за хід, забираючи по одній плитці з аукціонної доріжки за кожну зіграну плитку бога. Він повертає зіграні плитки богів у коробку лицьовою стороною донизу і кладе у свою ігрову зону плитку, взяту з аукціонної доріжки. Гравець не може забрати плитку бога з аукціонної доріжки або плитку Ра з доріжки Ра. Якщо на аукціонній доріжці утворюються прогалини через вилучення плиток, їх заповнюють плитками, перевернутими в наступних ходах.

Кликати Ра:
Гравець каже "Ра" і кладе фігурку Ра у свою ігрову зону. Це починає аукціон (див. нижче).

Аукціон
Гравець, чия дія викликала аукціон, перевернувши плитку Ра або кликнувши Ра - гравець Ра в цьому аукціоні. Він кладе фігурку Ра у свою ігрову зону, щоб позначити це. Аукціон починає гравець ліворуч від гравця Ра і продовжується за годинниковою стрілкою навколо столу, закінчуючи гравцем Ра. Гравці роблять ставки на плитки на аукціонній доріжці. Переможець також отримає сонце в просторі сонця на полі. Якщо на аукціонній доріжці немає плиток, переможець отримає тільки сонце. Кожен гравець по черзі може зробити ставку одним зі своїх лицьовою стороною догори сонць, поклавши його на край поля. Подальші ставки після першої повинні бути вище за попередню. Гравець може пропустити, вирішивши не робити ставку. Однак для аукціону, проведеного, коли гравець добровільно кличе Ра, гравець Ра повинен зробити ставку, якщо всі інші гравці пропускають. Коли гравець мимоволі викликає Ра, оскільки аукціонна доріжка заповнена, і він не вирішує зіграти плиткою бога, він може пропустити, навіть якщо всі інші пропускають. У цьому випадку всі плитки на аукціонній доріжці повертаються долілиць у коробку. Коли аукціон проводиться через перевертання плитки Ра, всі гравці можуть пропустити, включно з гравцем Ра, і плитки на аукціонній доріжці залишаються. Гравець з найвищою ставкою забирає всі плитки з аукціонної доріжки (якщо такі є) і кладе їх лицьовою стороною догори у свою ігрову зону. Він також забирає сонце з центру поля і кладе його долілиць у свою ігрову зону. Перевернуті сонця не можуть бути використані до кінця цієї епохи, але будуть перевернуті на початку наступної епохи. Гравець потім кладе сонце, на яке він зробив ставку, лицьовою стороною догори на простір сонця в центрі поля. Інші учасники торгів, якщо такі є, повертають свої сонця в ігрові зони лицьовою

Що можна сказати у заключення? Настолка РА (RA) - це справжня перлина серед стратегічних настільних ігор, яка вже понад 20 років привертає увагу шанувальників по всьому світу. Головні переваги гри - захоплююча тематика Стародавнього Єгипту, цікаве поєднання аукціонів та колекціонування плиток, а також вдала геймплейна механіка. РА дозволяє гравцям відчути себе правителями могутньої цивілізації та зануритися в атмосферу стародавніх ритуалів і вірувань. Гра підходить як для досвідчених гравців, так і новачків. Тому, якщо ви шукаєте цікаву стратегічну настілку з яскравим сеттингом, обов'язково зверніть увагу на РА. Ця гра стане чудовим доповненням до будь-якої колекції!


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі