§ Інтерактивне вивчення англійської мови: що це і як воно може стати в пригоді

Головне, що потрібно розуміти - інтерактивне вивчення англійської мови відрізняється від інших методик, які звичні більшості людей ще зі шкільної лави. Процес вивчення з додаванням інтерактивних матеріалів надається частіше за все в ігровій формі, завдяки чому інформація сприймається набагато легше. Правила та граматичні конструкції подаються через додатки та онлайн уроки в тому форматі, який вимагає набагато менше зусиль для запам'ятовування. Основний плюс інтерактивних ресурсів полягає в тому, що навчання там допомагає розвинути всі необхідні навички, але водночас матеріал подається легко та весело. Часто навіть уроки настільки затягують, що не хочеться зупинятися.

Чи ефективне інтерактивне вивчення англійської мови?

Переваги інтерактивних уроків

Всупереч поширеній думці, навчання іноземної мови інтерактивним способом, у процесі гри, підходить не тільки дітям, а й уже дорослим людям. Досягти досить швидких результатів не так вже й складно, якщо приділяти процесу хоча б по пів години щодня.

Інтерактивна англійська онлайн дає змогу вибрати для себе найбільш комфортний та приємний спосіб з багатьох - прослуховування пісень, перегляд серіалів, участь в іграх тощо. Викладач, зі свого боку, допоможе впорядкувати всю активність таким чином, щоб навчання було не тільки цікавим, а й приносило користь. Крім іншого, інтерактивна програма дає змогу легко відстежувати власний прогрес, а також відрізняти, яким навичкам варто приділяти більше уваги.

Найчастіше всі необхідні матеріали є в особистому кабінеті, тому до вже пройдених занять можна повертатися, коли це буде зручно.

Корисні поради щодо інтерактивного навчання англійської мови

Доведено, що під час інтерактивного навчання (з викладачем або без нього) інформація в будь-якому разі засвоюватиметься набагато краще, ніж це відбувалося в школі. Навіть за умови, що всю інформацію студент має шукати та сприймати сам, без підказок від учителя. Тобто, студент самостійно підбирає комфортний йому матеріал і вирішує, яким буде навчальний процес. 

Ось кілька корисних порад, які допоможуть полегшити навчання:

  1. Виконувати вправи. Інтерактивні заняття хороші ще й тим, що на додаток до навчального матеріалу додаються також завдання для самостійного виконання. Наприклад, потрібно вписати пропущене слово, зробити переклад речення тощо. Це прекрасний варіант практики, який піде тільки на користь, тож не варто від нього відмовлятися.
  2. Займатися певний час. Хоча інтерактивні заняття можуть виявитися такими цікавими, що зовсім не хочеться від них відриватися, краще не переборщувати. Особливо, в перші дні занять. Потрібно займатися суворо обмежений час, щоб надалі запобігти вигоранню та втрату мотивації. Наприклад, у деяких додатках є "завдання дня", виконанням яких і можна обмежитися. Можна також набрати певну кількість досвіду або позайматися конкретний відрізок часу, і на тому сьогодні зупинитися.
  3. Урізноманітнити заняття. Весь час виконувати одні й ті самі завдання може швидко набриднути, а це не сприяє підтримці мотивації та, отже, успішному продовженню уроків. Буде корисно час від часу звертатись до змінення інтерактивного курсу англійської мови (сайту або ж мобільного додатку). Крім того, подібний варіант дасть змогу відстежити свій прогрес уже в інших умовах. Наприклад, можна подивитися ролик з уривком з фільму та потім спробувати відтворити діалог вголос з уявним співрозмовником.
  4. Дотримуватися концентрації. В процесі занять не рекомендується звертати увагу на щось іще - домашні справи чи спілкування з друзями в месенджерах. Навіть якщо ввімкнений телевізор уже настільки звичний, що сприймається як фон, це все одно впливає на уважність і знижує ефективність занять. Правильним підходом буде абстрагуватися від усього зайвого, зосередитися лише на уроці.
  5. Спланувати навчання. Перш ніж приступати до безпосередніх занять, варто добре підготуватися. Наприклад, виділити собі блокнот, якщо планується записувати нові слова та правила. Якщо планується промовляти нові фрази вголос, потрібно дати собі відповідну настанову регулярно повторювати за диктором.
  6. Уточнити переважний спосіб сприйняття. Як відомо, людина може сприймати інформацію ззовні кількома способами: за допомогою зору, слуху, кінестетики й тактильності. Наприклад, якщо людина погано запам'ятовує візуальні образи, вона може набагато краще запам'ятати інформацію на слух і так далі. Також існують і комбіновані варіанти.

Англійська онлайн – додатки для вивчення мови*

Тепер знаючи, як створити для себе комфортну та при цьому ефективну атмосферу для інтерактивних уроків англійської, можна братися до справи. Залишиться тільки випробувати різні сайти або додатки, або займатися з учителем, щоб зрозуміти, що насправді принесе найбільшу користь. Тим паче що багато із сучасних інтерактивних ресурсів не вимагають обов'язкової витрати коштів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі