§ Користь та необхідність вітамінів групи В

Вітаміни є низькомолекулярними органічними сполуками, що мають різну хімічну природу. Вітаміни життєво необхідні для нормального функціонування організму людини. Хоча потреба в добових дозах цих речовин дуже мала, вони практично не утворюються самостійно і мають надходити разом із їжею. Самі вітаміни безпосередньо не виконують структурних чи енергетичних функцій, але вони активують важливі процеси, запускають синтез інших необхідних речовин.

Нестача вітамінів призводить до виникнення захворювань. Якщо в організм не надходить В12, чи виникає неможливість його засвоєння, це призводить до анемії, розладів нервової системи тощо. Попередити такі стани можна за допомогою лікарських препаратів. Пігулки та ін’єкції вітаміну, що можна придбати тут — https://apteka911.ua/shop/lekarstvennyie-preparatyi/vitamin_b12, добре сприймаються організмом. У МІС «Аптека 9-1-1» зручно отримати всю необхідну інформацію стосовно препаратів, а також знайти найближчу аптеку-партнера медичної інформаційної системи.

 

 

Відкриття вітамінів

Ще в XIX сторіччі лікарі звернули увагу на зв’язок харчування та виникнення деяких хвороб. Різні споглядання за станом людей та тварин наштовхнули вчених лікарів на висновок, що в продуктах має бути речовина, що відповідає за нормальний стан і навіть одужання. Так було вперше виділено тіамін з рисових висівок, зараз він відомий як вітамін В1. Далі вже дослідження дозволили описати близько 30 різновидів вітамінів.

Під час вивчення структури, синтезу та біоактивності вітамінів їх класифікували залежно від фізико-хімічних властивостей. Вітаміни позначили латинськими літерами, до яких додавали індекси. Друга назва означає хімічні властивості речовин, а третя заснована на фізіологічній дії. Таким чином назва вітаміну В12 ще зазначається як ціанокобаламін та антианемічний.

Характеристики В12

Усі відомі вітаміни класифіковано як водорозчинні та жиророзчинні. Це вказує на важливі властивості речовин. Так, вітамін В12 є водорозчинним, безпосередньо всмоктується в кров, транспортується у вільній формі. В разі надлишку виводиться з сечею.

Характеристики В12 такі:

  • бере участь у синтезі нуклеїнових кислот;
  • необхідний для травної, нервової та кровотворної систем;
  • зберігається здебільше в печінці, в кількості 2-5 мг.

Потрібне регулярне надходження В12 до організму. Вітамін є в їжі тваринного походження: м’ясі, рибі, печінці, яйцях, молочних продуктах. Нестачу визначає лікар та призначає лікування в вигляді приймання вітамінних комплексів, пігулок або ж ін’єкцій.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі