§ Чому не морозить холодильник?

Холодильник, який не охолоджує, – нонсенс та негаразд. Як результат: зіпсована їжа та проблеми зі шлунком. Потрібно якнайшвидше з'ясувати можливі причини збою та усунути їх. Це стане можливим завдяки докладному посібнику.

Основні види несправностей

Чому холодильник не охолоджує? Найчастіше причини:

  • у переповненому агрегаті;
  • закритих вентиляційних ґратах;
  • негерметичних дверцятах;
  • забрудненому конденсаторі;
  •  забитому зливі;
  • виході з ладу термостата, конденсатора компресора чи вентилятора;
  • виході з ладу нагрівача модуля або випарника.

Якщо йдеться про новий, щойно куплений холодильник hisense, він повинен простояти кілька годин ввімкненим. Тоді пристрій розпочне працювати штатно.

Прості поломки холодильників

Забруднений конденсатор

Цій пристрій є важливою частиною будь-якого холодильника, оскільки через нього проходить рідина, що охолоджує. Він зазвичай розташований позаду агрегату і має вигляд решітки.

Якщо агрегат не охолоджує, експерти рекомендують спочатку відсунути пристрій від стіни і перевірити чистоту конденсатора. Ви бачите багато пилу та бруду на його трубах? Настав час їх обробити пилососом чи ганчіркою.

Для цього треба повністю відключити холодильник та очистити конденсатор. Робіть це ретельно та обов'язково використовуйте суху, м'яку тканину.

Закриті вентиляційні решітки

Розміщення холодильника таким чином, що не забезпечується належна вентиляція пристрою, часто викликає проблеми з оптимальним охолодженням. Особливо це помітно, коли вбудований холодильник знаходиться надто близько до стіни або інших приладів, що виділяють велику кількість тепла (радіатор, духовка тощо). Потік повітря перекривається і продукти у вбудованому холодильнику починають псуватися.

Переконайтеся, що предмети або стіни не загороджують вентиляційні ґрати. У протилежному випадку відсуньте пристрій приблизно на 10 см від стіни. Таке просте рішення виявиться дієвим і швидко змусить пристрій працювати.

Занадто заповнений холодильник

Коли ви наповнюєте агрегат всілякими продуктами, то не уявляєте, як це впливає на працездатність пристрою. Перекриття внутрішніх стінок обмежує вільний потік повітря і перешкоджає роботі компресора. Як результат: вбудований холодильник не охолоджує, а продукти, що зберігаються, з часом стають непридатними до вживання.

Рішення: обов'язково правильно розташуйте продукти всередині холодильника. Не закривайте ними решітки та отвори. Насамперед намагайтеся розташувати продукти так, щоб вони не торкалися внутрішніх стінок приладу. Якщо ви раптом додали до холодильника багато нових продуктів, використовуйте функцію швидкого охолодження. Якщо у агрегаті з морозильною камерою його немає, спробуйте додавати продукти партіями.

Проблеми з охолодженням у новому пристрою

Купити холодильник – новий та ефективний – гарна ідея. Але часто буває так, що одразу після включення новий агрегат не охолоджує. У чому може бути причина, якщо пристрій раніше не використовувався? У випадку з новими моделями справа здається очевидною і навіть тривіальною. Пристрою, який щойно було підключено, просто потрібно більше часу, щоб почати охолоджуватися у штатному режимі.

Рішення: відразу після встановлення нового приладу не наповнюйте його продуктами. Зачекайте кілька годин, поки холодильник не досягне оптимальної температури. Більшість виробників рекомендують не класти їжу до приладу протягом 6 годин після його включення. До речі, якщо ви вирішили купити холодильник б/у чи купити холодильник з сухою заморозкою, може виникнути аналогічна проблема із подібним рішенням.

Коли без майстрів не обійтися

Термостат вийшов з ладу

Якщо холодильник не охолоджує, а лампочка горить, поломка може бути викликана несправним термостатом. Це одна з найпопулярніших причин некоректної роботи холодильника. Щоб переконатись, що винен термостат, проведіть простий тест. Відкрийте холодильник і перевірте температуру всередині. Використовуйте термометр, щоб дізнатися про точні параметри.

У разі виходу з експлуатації термостата ці значення збільшуються, що призводить до розморожування продуктів.

Зверніться до інструкції і дізнайтеся, скільки саме градусів дає виробник для конкретного налаштування термостата. Якщо термометр показує інше значення, ймовірно, ви маєте справу з пошкодженням деталі.

Рішення: коли холодильник перестав охолоджувати та винен несправний термостат, його необхідно замінити. Якщо ви маєте відповідні знання з цього питання, можете зробити це самостійно. Пам'ятайте, однак, що ви робите це на свій страх та ризик, і найбезпечнішим рішенням буде звернутися за допомогою до професіонала.

Несправність конденсатора компресора

Компресор відповідає за рівномірний потік рідини, що охолоджує. Без нього обладнання не охолоджуватиметься. Буває, що дроти у системі можуть від'єднатися. Якщо це не є основною причиною, швидше за все, вийшов із ладу конденсатор компресора. Як результат, холодоагент не прокачуватиметься і холодильник hisense не працюватиме.

Рішення: самостійно відремонтувати компресор дуже складно, тому викликайте майстра.

Зламаний вентилятор

Вентилятор розподіляє холодне повітря усередині пристрою. Зрозуміло, що при виході цього пристрою з ладу холодильник перестає охолоджувати. Температура швидко збільшується, продукти псуються. Тож варто реагувати швидко.

Як перевірити, чи не винен зламаний вентилятор? Переконайтеся, що лопаті пристрою обертаються правильно. Іноді вентилятор видає неприємні звуки. Це ознака того, що в ньому багато бруду чи пилу.

Рішення: треба замінити вентилятор на новий. Якщо у вас є технічні знання, можете це зробити самостійно. В іншому випадку викликайте спеціаліста.

Нещільне прилягання дверцят

Можливо, причина в неправильному закриванні дверцят або пошкодженому ущільнювачі? В обох випадках тепле повітря надходить у вбудований холодильник, що ускладнює підтримку належної температури продуктів.

Коли холодильник No Frost не охолоджує, замість оптимальних умов усередині пристрою починає накопичуватися лід, що перешкоджає розподілу холодного повітря.

Причиною також може бути зіпсована прокладка, яку необхідно замінити.

Рішення: переконайтеся, що ви завжди щільно зачиняєте дверцята пристрою. Також зробіть швидкий тест на герметичність гуми. Коли дверцята закриті, додайте до неї руку і перевірте, чи не йде холод із працюючого агрегату. Якщо ви це відчуваєте, проблема, швидше за все, в ущільненні. Пошкоджений елемент має бути негайно замінений. Якщо складність та ціна ремонту холодильника викликає у вас питання, зверніться за допомогою до фахівця.

Безнадійні проблеми з обладнанням

На жаль, є проблеми, які можуть призвести до глобального ремонту та значним витратам для користувача. Ось одна із таких.

Несправний модуль керування

За допомогою модуля керування ви встановлюєте необхідну температуру в холодильнику та керуєте іншими процесами. Якщо компонент пошкоджено, він не буде правильно передавати інформацію, і холодильник може перестати охолоджуватися. Чому це відбувається? Зазвичай при різких стрибках напруги. Цього іноді буває достатньо, щоб вщент зіпсувати обладнання.

Підбиваємо підсумки

Як бачите, причини є різними. Деякі з них виникають через відмову компонентів, інші є результатом неправильного використання обладнання. Однак тепер ви знаєте, що і як перевірити, щоб швидко вирішити проблему відсутності охолодження у холодильнику.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі