§ Які бувають грибкові захворювання та як їх уникнути

Грибок шкіри не викликає критичної загрози здоров’ю, проте спричиняє низку дискомфортних відчуттів. При перших проявах мікозу слід звернутися до лікаря, щоб поставити діагноз та отримати схему лікування. Залежно від стадії захворювання та стану здоров’я людини курс триває від 2 до 8 тижнів. Грибкові ураження слизових оболонок лікує флуконазол — препарат, спрямований передусім на боротьбу з кандидозом.

TtUe2Nwd3erpZVCn-mX2zCCiv9PNXHD29ywi-p3d-Rq0SuQ9dRWfWlxL97Ru3gNm-sTXhJrYnA9DKEEbk-bz-SGVR0kdacR9K8CLyWrpERPEII2-4R_M5yn6X1J2y1-7lLX0mqqag8Dr5GcrEtCGebHMpRbPmqBOzoC554ay2Dp_TwbVk2s6P6FsVg

Де живуть грибки

До грибкових захворювань належить низка діагнозів. Тип мікозу визначається, зокрема, локалізацією, тобто «територією», на якій збудник зосереджує свою життєдіяльність.

Мікози стоп та нігтів

Грибкове ураження ніг проявляється свербежем, лущенням шкіри, наявністю сірого нальоту між пальцями. Найчастіше грибок з легкістю переходить зі шкіри на нігті. При ураженні нігтьової пластини вона жовтіє, стає крихкою, з часом втрачає функціональність — буквально розтрощується, оголюючи шкіру. Ризик отримати мікоз стоп та нігтів підвищують наступні фактори:

  • звичка носити затісне взуття з синтетичних матеріалів;
  • відвідування басейнів босоніж;
  • нехтування правилами гігієни (користування чужими рушниками, взуттям).

Грибок на стопах зазвичай лікується за 10 днів нанесенням протимікозного засобу на уражені ділянки. Лікування нігтів потребує більше часу — до кількох місяців. Людина вважається здоровою, коли повністю відростає здоровий ніготь.

Грибок на шкірі

Тип мікозу, з яким стикаються найчастіше, коли збудник сконцентрований на шкірі — стригучий лишай. Заразитися можна від людини та від тварини. Найважча частина лікування — позбавитися від грибка на волоссі. Стригучий лишай легко лікується на першій стадії захворювання: достатньо терапії упродовж 5 днів. Коли збудник опанував волосисту частину голови, не обійтися без антибіотиків. 

Найбільший дискомфорт під час лікування викликає необхідність уникати контактів з водою, тому що заражені клітини відлущуються та під час купання потрапляють на нові ділянки. Але вкрай важливо утриматися протягом декількох днів від звичних водних процедур.

Мікози слизових оболонок

Грибки залюбки оселяються на найтендітніших ділянках тіла: в ротовій порожнині, в легенях та шлунку, на статевих органах. Симптоми визначаються зоною ураження:

  • при легеневому мікозі спостерігаються задуха, кашель, підвищення температури;
  • при ураженні слизової рота на яснах та губах виникає білий наліт, при його видаленні залишаються ранки, відчувається свербіж;
  • при мікозі статевих органів наявні виділення та печія.

Друга назва захворювання слизових оболонок — кандидоз, або молочниця, бо збудником є гриби типу Candida.

Як уникнути грибка

Причиною захворювань може стати послаблення імунітету, низька якість продуктів, життя, сповнене стресів. Людина може легко впливати на більшість факторів ризику: наприклад, дотримуватися правил гігієни, не користуватися чужими гребінцями, взуттям, білизною. Важливо при перших ознаках грибкового ураження звернутися до дерматолога та почати курс лікування.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі