§ Ноутбук для школяра: особливості вибору

Вже в початкових класах викладається інформатика, а деякі діти приходять до школи відмінно володіючи комп’ютером. Тому ноутбуки і ПК стали невід’ємними інструментами для навчання. Вибір електроніки для школяра та студента помітно відрізняється. Ключові фактори вибору:

  • безпека;
  • автономність;
  • ергономічність.

Варто детальніше розглянути ці пункти.

 

 

Безпека екрана ноутбука

Першочергову увагу варто приділити не характеристикам потужності чи швидкодії, а саме безпеці для дитини. Вона полягає  у використанні такого ноутбука, який би не шкодив зору школяра.

Тому найдешевші моделі електроніки не підходять. В них низька контрастність та не досить чітка картинка. Тривала робота за таким дисплеєм здатна викликати втомлюваність очей внаслідок їх постійного напруження. Спеціалісти рекомендують зупинити вибір на VA чи IPS-матрицях.    

Напруження очей здатні викликати і занадто малі розміри екрану, адже символи буде важче розрізняти. Найбезпечнішими для дітей вважають моделі з діагоналлю 14-16 дюймів.

Крім того, зображення має бути чітким та детальним. Тому якість картинки повинна становити не менше ніж Full HD. Важлива і частота оновлення картинки: найменше навантаження для очей дають дисплеї ноутбуків з частотою вище 100 Гц.

Автономність та ергономічність

Автономність також досить важлива. Краще надати перевагу ноутбуку з батареєю, яка тримає заряд 5-7 годин. Так можна працювати в шкільній бібліотеці, де немає розетки поблизу. Варто навчити дитину керувати яскравістю дисплея, адже правильний вибір робочого режиму не лише продовжує автономну роботу, але і більш безпечний для зору. Хороший ноутбук автоматично регулює яскравість в залежності від оточуючого освітлення.

Ергономічність відповідає за зручність використання. Школярам буде важко нести портфель та ще й ноутбук з вагою 3-4 кг. Тому варто зупинити увагу на 1,5-2-кілограмових пристроях. Клавіатура – важливий елемент для вводу даних, який повинен бути зручним. Підсвічування клавіш не обов'язкове, адже дитина не буде вчити уроки в темряві.       


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі