§ Властивості гальмівної рідини та вимоги до неї

Система гальмування – одна з найголовніших систем в сучасному автомобілі. Від неї повністю залежить не лише комфорт керування транспортним засобом, але і рівень безпеки. Великий вибір різноманітних аксесуарів, запчастин та витратних матеріалів для авто пропонує сайт інтернет-магазину.

Несправні гальма набагато небезпечніші, ніж неробочий двигун. Якщо не буде можливості зменшити швидкість чи зупинити авто, наслідки будуть непередбачуваними.


 

Принцип роботи гальмівної рідини

Перш за все варто розібратися, як працює гальмівна рідина в транспорті. За допомогою неї передається зусилля від педалі гальм та руху поршня до гальмівних колодок. Останні своєю чергою притискаються до барабанів чи дисків. Внаслідок цього рух уповільнюється.

В принципі, можна було б використовувати будь-яку рідку субстанцію в системі гальм, навіть воду. Але варто враховувати особливості експлуатації техніки. Гальмівна рідина повинна:

  • зберігати властивості в будь-яких умовах експлуатації;
  • не кипіти;
  • не замерзати;
  • не вступати в реакцію з компонентами (метали, гума).

Тобто лише спеціальний засіб, в складі якого враховані вищевказані вимоги, зможе забезпечити стабільну роботу гальм.

Особливості застосування

Сучасні засоби відповідають вимогам та цілком здатні витримати такі навантаження. Рідина однаково добре зберігає свої властивості в широкому діапазоні температур. Вона не перетвориться на кригу навіть при -40 градусах та не закипить при підвищенні температури до 200-250 градусів (при активному використанні гальмівної системи).

Але варто враховувати одну цікаву властивість – гігроскопічність. Гальмівна рідина постійно всотує з навколишнього середовища: за 2-3 роки в складі засобу вже до 5% води. Звісно, це погіршує її властивості: температура закипання знижується на 30-50 градусів, що небезпечно. Тому після 2-3 років експлуатації варто замінити рідину в гальмівній системі. Сигналом до заміни може стати і пробіг. Якщо автомобіль активно експлуатується і пробіг складає 50 тис. км, то також потрібно провести заміну гальмівної рідини.
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі