§ Жидичин: столітні фото та сучасний туристичний центр

В інтернеті вдалося розшукати столітні фото, які було зроблено в селі Жидичин поблизу Луцька. Світлини – у колекції Інституту мистецтв Польської академії наук. Датовано їх 1920-1930-ми роками, пише ІА Волинські новини.

На давніх кадрах можна побачити резиденцію греко-католицьких єпископів Луцької дієцезії, яку було збудовано в неокласичному стилі.

На початку ХVIII століття в Жидичині з ініціативи холмського греко-католицького єпископа Йосипа Левицького на місці колишнього дерев’яного монастиря почали споруджувати кам’яний. Будівництво святині тривало аж до кінця ХІХ століття.

Дослідник Мечислав Орлович писав, що будівлю палацу митрополитів було зведено в 1723 році.
 

 

Палац Митрополита XVIII ст.

 

Палац Митрополита XVIII ст., 1920-ті

Палац митрополитів у Жидичині був резиденцією вищої духовної ієрархії різних конфесій. Саме тут залагоджували церковні й державні справи.

Сьогодні в жидичинській святині теж вирує активне життя.

Про діяльність «Жидичин Центру» та його заходи вдалося поговорити з керівницею Центру туристичної інформації та паломництва «Жидичин центр» Юлією Дащук.

Юліє, розкажіть про «Жидичин Центр». Коли він з’явився, яка його основна діяльність?

Активність команди, яка впевнено розвиває Жидичин, заручившись підтримкою місцевого монастиря, привертає неабияку увагу. Усе частіше люди хочуть побачити, що там є, бо чули про це…

Після адміністративно-територіальної реформи жидичинська громада стала частиною Луцької ТГ, тепер це Жидичинський старостинський округ. Проте спадщина, люди й підходи до роботи аж ніяк не провінційні. Не одне село має на своїх теренах монастирі, храми, городища, цвинтарі, місця боїв, поховання, але не знає, як із цим працювати. У Жидичині знають.

 
 

Жидичинський Миколаївський монастир, 1920-ті

Центр туристичної інформації та паломництва «Zhydychyn Center» було офіційно відкрито 25 серпня 2019 року. Його спорудили з ініціативи місцевого монастиря, й за три роки він став осередком культурного і туристичного життя сільської громади. Умовно кажучи, тут на всю розвивають бренд «Древній Жидичин». Під дахом центру трудиться команда, яка випускає у світ книжки про історію села, продукує сувенірну продукцію, видає на-гора ідеї для культурних акцій, проводить екскурсії. Місія центру не менш амбітна, як і сам проєкт – «Відкриваємо Древній Жидичин цілому світу».

У створення інформаційно-туристичного центру інвестували майже 300 тисяч гривень. 100% інвестиція монастиря. З появою центру зросла цікавість туриста не лише до монастиря, а й до місцевості загалом. Поряд – Скит, давньоруське городище Скудельничі, недалеко – будинок культури, який волонтери «Жидичин Центру» у співпраці з монастирем мріють трансформувати в сучасний культурний простір SKIRA CULTURE HOUSE (на честь засновника Волинської цимбальної школи Романа Скіри, що родом з Жидичина), у планах – розвиток місцевих агросадиб і прийом туристів з мегаполісів.

 

 

Жидичинський Миколаївський монастир, 1920-ті

Які екскурсії та заходи у вас проводять для школярів?

Протягом 2021 року (в період пандемії) Центр провів близько 55 індивідуальних та групових екскурсій, які загалом відвідало більш як 1100 людей. Особливу увагу в роботі приділяють молодому поколінню. Так, протягом року працівники центру провели низку екскурсій для школярів

Ківерців, Луцька, довколишніх сіл. Мандрівка «під ключ» включала переїзд комфортабельним автобусом від школи до монастиря, екскурсійний супровід, презентацію історичної спадщини Жидичина в контексті вивчення предмету «Історія рідного краю». Екскурсія триває близько двох годин і розкриває архітектурні, економічні, культурні, історичні особливості Жидичина, не торкається конфесійних аспектів, тому може бути цікавою для будь-якої категорії учнів.

 
 

Велика дзвіниця монастиря, пам'ятка архітектури ХVIII ст., 1920-ті

Також популярним серед молоді є культурно-мистецький квест «Легенди Жидичинського монастиря». Гра за Google-картами через мобільний додаток ActionTrack дає можливість поєднати гру й екскурсію. Це незвичний, новий технологічний спосіб знайомства з культурною спадщиною у легкій ігровій формі. В пошуках відповідей на питання квесту учасники розвивають увагу, логіку, винахідливість. У процесі гри відомості про видатних постатей, цікаві факти, історії та легенди, що створювали історію монастиря, чергуються з цікавими загадками й головоломками. Шукаючи відповіді на питання, учасники ознайомляться з унікальною святинею, хранителькою глибокої історії Волинського краю. Особливо цікавими для маленьких відвідувачів є монастирська усипальниця, підземелля храму, віднайдене у 2020 році.

Чи проводять на базі центру якісь дослідження?

Спершу «Жидичин Центр» був місцем, з якого люди починали знайомство із пам’яткою. Нині це – комунікаційний і дослідницький центр, в якому думають не лише про паломників, але й проводять роботу в архівах, працюють над створенням музею, презентують потенціал сакральної спадщини і його значення для розвитку туризму на Волині та загалом відкривають досі незвідані сторінки історії Жидичина широкому колу зацікавлених осіб.

 

Храм, Жидичин, 1920-ті

 
 

Палац Митрополита XVIII ст.

Цього року Центр підписав меморандум про співпрацю з Музеєм Волинської ікони як унікальним осередком іконознавства в Україні, із Центрами туристичної інформації та послуг Луцька та Володимира, виготовлено низку промоційних матеріалів, встановлено туристичні інформаційні табло біля ключових об’єктів показу. Про досвід Жидичина у розвитку туризму розповідали на численних тренінгах та семінарах. До Дня туризму спільно з Управлінням туризму та промоції міста Луцької міської ради запустили екскурсійний тур вихідного дня «Луцьк-Жидичин».

Бачу, ви часто шукаєте інформацію про Жидичин в іноземних архівах, зокрема у Литві, Ватикані. Що цікавого вдалося відшукати?

Упродовж 2021 року працівники Центру здійснили низку експедицій в архіви Угорщини (Будапешт), Литви (Каунас, Вільнюс), Львова, Києва, Санкт-Петербурга та Ватикану. Вдалося віднайти досі невідомі фото будівель монастиря, окремі грамоти та історичні документи, які спонукають до подальших досліджень.

Що в історії Жидичина вас найбільше вражає?

На особливу увагу для розуміння значення та ваги Жидичина в історичному і релігійному контексті заслуговує праця А. Малевича «Древня Жидичинська архімандрія на Волині», яка підтверджує думку про древність монастиря і його функціонування на теренах Жидичина вже у 975 році, тобто за 13 років до того, як князь Володимир хрестив Русь. Протягом тисячоліть монастир неодноразово руйнували, проте він щоразу відроджувався, немов Фенікс. Відродження триває і нині. Жидичинська обитель входить у топ-3 найдавніших монастирів України, які діють.

 
 

Жидичинський Миколаївський монастир

Що плануєте цікавого у новому туристичному сезоні?

Серед планів, які маємо на найближчий період, – робота з формування концепції та наповнення унікального простору Історична арена: «Zhydychyn History Hall» на базі приміщення старої дзвіниці Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря. Мультифункціональна локація для презентації історії Древнього Жидичина через історичні експонати та цікавий візуальний контент дозволить краще зрозуміти особливості історичної та культурної спадщини території та спонукатиме відвідувачів до роздумів, дискусій, обговорень.

Ще одним напрямком є системна підготовка та формування плану дій щодо відзначення пам’ятних дат. До слова, у 2023 році Волинь буде відзначати низку дат, пов’язаних із сакральною спадщиною, зокрема 30 років від заснування Музею волинської ікони; 300 років з моменту перебудови архітектурного комплексу Жидичинського монастиря; 20-річчя відновлення чернечого життя у Жидичині.

 

Монастирська усипальниця у Жидичинській обителі

 

Дзвіниця, Жидичинський монастир

 

Формуємо звернення до Волинської обласної ради та адміністрації, Міністерства культури та інформаційної політики щодо оголошення 2023-го роком сакральної спадщини на Волині. Поряд з цим прагнемо не формального спілкування, а конкретних дій, серед яких – підготовка карти для туристів та паломників «Сакральна Волинь», створення маршруту «Волинський шлях святого Якова». Пропрацьовуємо ідею створення та функціонування річкового туристичного маршруту Луцьк-Жидичин та розвитку рекреаційно-туристичної зони «Жидичинська набережна», що братиме початок із території обителі, облаштування соборної площі.

Усе це дозволить підкреслити значимість та важливість сакрального напрямку в історичному й культурному контексті розвитку Великої Волині.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Посилання на сторінку «Жидичин Центру»: https://www.facebook.com/zhydychyn.center

Фото: kresy.pl, «Жидичин Центр»


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі