§ Піжама — домашнє вбрання чи костюм для сну? Усе, що треба знати про цей різновид одягу

У цій статті ми розкажемо про історію виникнення піжами, оглянемо найпопулярніші сучасні моделі та дамо рекомендації щодо вибору. Читайте до кінця!

Коли люди почали спати в піжамах: кілька цікавих фактів

Сьогодні ми не уявляємо нічного відпочинку без хорошого спального костюма. Але так було не завжди. До XV століття взагалі не існувало поділу на домашній та повсякденний одяг. Історичні джерела свідчать, що люди вкладалися спати у тих самих сорочках, які носили протягом дня. Трохи згодом з'являються пеньюари, але поширюються вони лише серед знаті.

Лише у XIX столітті набуває поширення простий одяг, призначений виключно для сну. Здебільшого це були довгі сорочки з теплої цупкої тканини, а також довгі ковпаки (аби не застудити голову). Це було зумовлено особливостями побуту: централізоване опалення ще не вигадали, тому в приміщеннях було холодно. Нічну сорочку надягали, щоб зігрітися.

Елементом масової культури піжама стає у другій половині ХХ століття. Усілякі костюми, сорочки, комбінації для сну залюбки розробляють дизайнери, а жінки ретельно обирають речі для комфортного і красивого відпочинку. Купити жіночу піжаму сьогодні нескладно. Онлайн-магазини пропонують широкий асортимент моделей. Тож далі поговоримо про те, які варіанти існують і що врахувати при покупці.

 

 

Звабливі та стримані комплекти: асортимент сучасного спального одягу

Сьогодні українкам пропонують придбати зручні та стильні моделі:

  • джемпер з коротким рукавом + шорти;
  • джемпер з довгим рукавом + штани;
  • майка + шорти;
  • блуза + штани тощо.

Виробники використовують найрізноманітніші матеріали — натуральний шовк, бавовну, сатин, трикотаж, мереживо. Усі тканини приємні до тіла та мають гарні експлуатаційні характеристики.

Щодо кольорової гами, то тут фантазія виробників нічим не обмежена. Багато хто надає перевагу спокійним пастельним тонам або класиці. Білий, чорний, молочний, кавовий, ніжний рожевий або приглушений синій налаштують на якісний сон, допоможуть розслабитись. Це можуть бути однотонні моделі або варіанти з ненав'язливими принтами.

Основні критерії вибору жіночої піжами

Перш ніж купити комплект для сну, оцініть його за параметрами:

  • склад тканини. Ідеально, якщо матеріал натуральний. Шкіра дихатиме, а ви зможете розслабитись та як слід відпочити, не відволікаючись на дискомфорт. Незначний вміст синтетики припустимий. Вона відповідає за зносостійкість та термін служби домашнього одягу;
  • крій. Під час сну як ніколи важливо, аби нічого не заважало рухатись. Надто вузькі речі для нічного відпочинку не підійдуть. Краще обрати вільний, прямий або напівприлеглий крій. Це виглядає красиво, а головне, не спричиняє незручностей;

 

  • декоративні елементи. Оптимальний варіант — піжама без прикрас (намистини, блискітки, об'ємні елементи будуть заважати) або моделі з тонким мереживом;
  • спокусливий вигляд чи затишок? Усе залежить від ваших вподобань. Любите практичні речі? Купуйте піжаму з простим джемпером чи майкою. Якщо хочете завжди виглядати звабливо, обирайте мереживні моделі. А краще потурбуйтеся про кілька комплектів;
  • сезонність. Для теплої пори року підійде одяг з тонких тканин, фасон короткий. На зиму краще зупинитися на довгих утеплених варіантах.

Витрачати час на офлайновий шопінг не потрібно, достатньо скористатися онлайн-пошуком. Враховуючи наші поради, налаштуйте фільтри на сайті обраного магазину та обирайте модель собі до смаку. Визначитись допоможуть таблиця розмірів і опис товару.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі