§ Втрачений храм у Локачах на фото 1910-х років

У роки Першої світової війни на території Волині зроблено тисячі світлин, авторами яких були військові фотографи. Зараз ці фото є чи не єдиними свідченнями того, який вигляд мали волинські села, святині та місцеві мешканці, пишуть ІА Волинські новини.

На кадрах 1916 та 1917 років можемо розгледіти великий кам’яний храм Спаса, який існував у містечку Локачі до 1970-х років. Відтак був зруйнований, тобто знесений.

З відомостей початку ХХ ст. дізнаємось, що храм збудований ще у XVIII ст. За однією із версій, у 1780 році.

В описі 1914 року вказувалось, що храм маломісткий, стіни його пофарбовані, а інтер’єр прикрашений посередньо.

 

З того ж таки джерела маємо відомості, що на початку ХХ ст. в Локачах була церква Святого Миколая. Ця святиня мала давню історію. Дата її зведення – 1609 рік. Поряд із церквою була розташована кам’яна дзвіниця.

 

На світлинах часів Першої світової війни також можна розгледіти військових австрійської чи німецької армії, які тоді були в Локачах.

Як на ті часи, фотографії були достатньо якісні, тому храм можна розгледіти в деталях. Такі знахідки, безумовно, є цінними для істориків, краєзнавців та місцевих мешканців, адже дозволяють поринути в минуле і побачити, якою була Волинь 100 років тому.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі