§ Волинський Версаль: Олицький замок 100 років тому

Олицький замок є, напевно, другим за популярністю після Луцького замку на Волині, пишуть ІА Волинські новини.

Незважаючи на те, що має він нині не надто презентабельний вигляд та потребує відновлення, кожна публікація про Олицьку резиденцію князів Радзивіллів викликає неабиякий інтерес.

Засновником Олицького замку вважають князя Миколу Радзивілла (Чорного). Саме він у XVI ст. розпочав масштабний проєкт зведення родинної резиденції, а вже його нащадки в наступних століттях продовжили цю справу.

Нещодавно у вільному доступі з’явилися ретросвітлини Олицького замку, які довгий час були невідомі загалу. Фото оприлюднили на сторінці Народового музею у Варшаві (Польща).

Фотографії належать до періоду 1916-1927 років. Вони перебували у приватній колекції Ришарда Біске. Ці світлини є чудовим джерелом для істориків та реставраторів, адже можна побачити, яким був комплекс Олицького замку сотню років тому.

 
 
 
 
 

У добірці немає кадрів інтер’єру. Проте знаємо, що він був досить цікавим. Кімнати були оформлені в популярних у ХІХ ст. рококо, бароко та китайському стилях. До нашого часу дійшло небагато зображень внутрішнього оздоблення будівлі.

 
 
 
 
 

Замок вражає своїми масштабами і має всі шанси стати одним із потужних туристичних магнітів Волині, якщо буде відреставрований та доступний для туристів.

 
 
 

Фото з cyfrowe.mnw.art.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі