§ Усе, що вам треба знати про роботу шиномонтажником

Якщо ви переглянете оголошення на сайтах з працевлаштування, то помітите, що фахівців автосервісу шукають частіше, ніж маркетологів. Річ у тім, що кількість приватного автотранспорту постійно зростає, а всі машини потребують своєчасного кваліфікованого обслуговування. 

Робота шиномонтажником — одна з популярних вакансій. Роботодавці пропонують зарплату до 50 тисяч гривень і хороші умови праці. Чи варто спокушатися та що на вас насправді чекає, розказуємо в цьому матеріалі.

Обов'язки та задачі

Зона відповідальності шиномонтажника — процеси, пов'язані з колесами, покришками та дисками:

  • діагностика;
  • балансування;
  • підкачування та миття шин;
  • зняття й монтаж коліс;
  • зміна гуми;
  • налаштування розвалу-сходження тощо.

Шиномонтажники можуть займатися суміжними операціями — замінювати мастило, ремонтувати амортизатори, гальма та інше. Якщо ви маєте додаткові навички, ваша цінність як фахівця тільки зростає.

Що чекає в автосервісі 

Робота має специфічні особливості. Восени та навесні транспортним засобам час «перезуватися», тому кількість замовлень найбільша. Протягом зміни досвідчений фахівець обслуговує близько 30 авто й отримує в декілька разів вищий дохід, ніж зазвичай.

Перш ніж працевлаштуватися, уточніть, як саме обладнане робоче місце. Якщо воно під відкритим небом, то працювати доведеться попри примхи погоди. Та в будь-якому разі робота з мастилами та механізмами буде брудною.

Вимоги до кандидатів

Більшість роботодавців хочуть мінімум: середню освіту, бажано технічного спрямування, і досвід роботи від двох років. Хоча трапляються оголошення, де вказано, що це необов'язково, необхідному обіцяють навчити.

До того ж варто розуміти: фах шиномонтажника вимагає фізичного здоров'я та витривалості. Звісно, на вас чекають не такі великі навантаження, як, скажімо, на будівництві, проте стійкість не завадить. Є салони, які працюють з 08:00 до 21:00, інші надають сервісні послуги цілодобово. Уточнюйте, чи чекають на вас нічні зміни.

Зважуємо всі за та проти

Отже, до основних переваг зазначеної професії належать такі:

  • це постійна робота, навіть у «несезон» вам буде чим займатися;
  • спеціальність передбачає спілкування з людьми — колегами та замовниками;
  • у перспективі ви можете зібрати кілька однодумців і відкрити власний салон, а поки набудете необхідний досвід;
  • навички шиномонтажу не будуть зайвими, якщо у вас є власний транспорт.

Щодо недоліків, то тут можна згадати не завжди нормований робочий день. Хоча чим більшу кількість замовлень ви виконаєте, тим вищою буде винагорода.

Статистика останніх місяців свідчить, що дохід шиномонтажника складає в середньому 15-20 тисяч гривень. Якщо заробітна плата нефіксована, то більшість фірм тарифікує її як 30% від кожного виконаного замовлення.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі