§ Покоління товстунів – наслідок надмірної турботи батьків?

Покоління товстунів – наслідок надмірної турботи батьків?

За останнє десятиліття в Україні втричі збільшилася кількість дітей, які страждають від зайвої ваги. Батьки радіють, коли їхні чада їдять з апетитом. Багато хто з них не вважає ожиріння великою проблемою. Тому вони турбуються про те, аби дитина завжди була ситою. Але чи завжди така турбота призводить до позитивних наслідків? Навіть знаючи про негативний вплив нездорового харчування, батьки часто не можуть відмовити дітям у різноманітних солодощах, газованих напоях та інших радощах гастрономії. Дитину можна зрозуміти: куди приємніше їсти шоколад, уплітати фаст-фуди та запивати це все кока-колою, ніж їсти кашу чи овочеве рагу, приготоване на парі.

 

Учені дають сумний прогноз: підлітки та діти, які страждають на ожиріння, не доживуть до 60 років. Статистика засвідчила, що гладкі люди живуть в середньому на дев’ять років менше, ніж люди, що мають нормальну вагу. Ожиріння може стати однією з головних причин смерті, багато медиків вважають його навіть більш небезпечним, ніж куріння. Тому лікувати дитяче ожиріння потрібно обов’язково.

Як визначити зайву вагу малюка

Дитяче ожиріння – це проблема, яка турбує лікарів та вчених не лише України, а й усього світу. Вони проводять численні дослідження, аби знайти вихід із ситуації. З кожним роком кількість дітей із ожирінням збільшується.

Повна дитина – це не тільки неестетично, але передусім – величезне навантаження на маленький організм та на роботу його внутрішніх органів.

Ожиріння у дітей може розвинутися в будь-який час, але найчастіше пік припадає на 5-7 років, а також на період статевого дозрівання.

Залежно від маси дитини виділяють чотири ступені ожиріння. Перший – перевищення маси тіла від норми на 15-25 відсотків, другий – 26-50 відсотків. Третій ступінь ожиріння розпочинається від 51 відсотка, а четвертий – перевищення допустимої норми більш ніж на 100 відсотків.

Для підрахунку треба кількість років дитини помножити на 2 і до того, що вийшло, додати 8. А потім порівняти отримане число з реальною вагою сина чи доньки. Але точно сказати, чи варто турбуватися батькам з приводу ваги дитини, чи ні, може тільки фахівець. У лікарів є безліч спеціальних таблиць, в яких враховується стать, вік і зріст. Такі таблиці дозволяють точно визначити навіть ступінь ожиріння. Є готові таблиці середніх показників. Так, наприклад, для дворічних дітей нормою є показник у 12-13 кг; трирічних – від 13 до 15 кг. У чотири роки дитина може важити від 15 до 16 кг. На п’ять років вага збільшується до 19 кг, а в шість – до 22 кг. При всьому цьому не варто забувати, що це середні цифри, які можуть незначно змінюватися в той чи той бік і не вказувати на відхилення.

Найчастіше дитяче ожиріння супроводжується низкою захворювань, які раніше вважалися суто дорослими. У підлітків може спостерігатися високий рівень холестерину, підвищений тиск, діабет. Надмірна вага негативно позначається на здоров’ї із віком. У дівчаток можливі в майбутньому проблеми із зачаттям та виношуванням дитини. Лікарі стверджують, що дитяче ожиріння через 10-15 років загрожує непліддям, захворюваннями хребта і суглобів, травного тракту, варикозним розширенням вен, сексуальними розладами. Можуть бути й інші смертельно небезпечні ускладнення – інсульт, інфаркт міокарда, ниркова недостатність.

Надмірна вага у дітей пов’язана з багатьма іншими факторами. Основна причина – це неправильна культура харчування. Для дитини дуже небезпечна їжа, яка містить велику кількість жирів, а саме таку пропонують усілякі фаст-фуди. У любителів сендвічів та випічки добова калорійність харчування збільшується до 30 відсотків, а при цьому енергія майже не витрачається. Ще одна причина ожиріння у дітей – малорухливий спосіб життя. Гіподинамія – це поняття, яке все частіше трапляється в медицині. Відсутність фізичних навантажень, скорочення м’язів, обмеження рухової активності тягне за собою порушення обміну речовин, зменшення кровопостачання тканин, зниження тонусу судин. Розвиток технічного прогресу негативно позначається на захопленнях дітей. Комп’ютер і телевізор витісняють активні ігри на подвір’ї.

Самостійно виявити причину ожиріння майже годі. Якщо дитина має надмірну вагу, потрібно негайно звернутися до лікарів.

Якщо причина огрядності криється в малорухливому способі життя, то недостатньо просто давати дитині фізичне навантаження. Треба повністю переглянути режим дня і харчування дитини. Рекомендовано змінити їжу, виключивши жирні продукти, випічку. Потрібно пам’ятати, що дитина – це організм, який росте й потребує калорій.

Разом з дітьми товстіють манекени в магазинах. За останній час діти 7-8 років погладшали в середньому на 20 відсотків, констатують британські медики. Підтверджують цю тенденцію і в магазинах Туманного Альбіону. Попит на дитячі манекени-пампушки збільшився на 300 відсотків. Як свідчать виробники пристосувань для торгових залів Великобританії, якщо раніше стандартний манекен для малюків 7-8 років мав такі параметри: охоплення талії – 60 сантиметрів, грудей – 66 сантиметрів, зріст – 1,2 метра. То зараз ці пропорції збільшилися на 20 відсотків. За твердженнями експертів, п’ята частина всіх маленьких дітей Великобританії хворі на ожиріння.

«Хочеш, аби я був струнким? Покажи приклад сам»

Потрібно прищеплювати дитині культуру правильного харчування. Варто пам’ятати, що малюк бере приклад передусім з батьків і з того, як харчуються вони. Не варто сподіватися, що дитина буде харчуватися правильно, якщо дати їй на обід суп та кашу, а батьки в його присутності будуть наминати піцу або смажену картоплю.

Їсти часто і потроху – це правило буде незайвим не тільки для діток, а й для дорослих. Дитина має харчуватися 5-6 разів на добу. Якщо у малюка хороший апетит, вiн не наїдається стандартними порціями і схильний до повноти, варто розширити раціон низькокалорійними стравами: салатами, овочевими гарнірами, фруктами (виключаючи банани і виноград). Важливим є й правильний розподіл їжі протягом дня: в першій половині дня варто включати в раціон продукти, які багаті на тваринні білки та жири, а в другій – їжу, яка легко засвоюється.

Не треба перегодовувати дитину, примушувати їсти за маму, за тата та усіх членів сім’ї.  Не варто переживати через те, що вона не доїдає. Навряд чи справді голодна дитина відмовиться від смачного обіду, а от якщо вона ще не витратила свій запас енергії до цього часу, то небажання їсти буде цілком природним. Шкода, але навряд чи нині вдасться побороти стереотип, і більшість мам та бабусь так і будуть журитися через ложку супу, яку малюк не доїв, та захоплюватися, якщо дитина з’їсть більше, ніж зазвичай.

Крім неправильного харчування, ожиріння може спровокувати спадковість. Дитина автоматично потрапляє в групу ризику, якщо в неї повні батьки (особливо, якщо через зайву вагу страждають і мати, і батько). Однак виправдовувати це спадковістю не можна, потрібно зробити все можливе, щоб генетична схильність до повноти не перетворилася на діагноз «дитяче ожиріння».

Найчастіше такий вид ожиріння розвивається в дошкільному або підлітковому віці. Якщо батько має зайву вагу, він мусить заздалегідь потурбуватися про профілактику ожиріння своєї дитини. Чільним у цьому питанні залишається збалансоване домашнє харчування, якого мають дотримуватися всі члени сім’ї. Також обов’язкові помірні фізичні навантаження, ігри на свіжому повітрі, активний відпочинок. Незайвими будуть консультації лікарів-спеціалістів: ендокринолога й дієтолога.

Батьки мають пам’ятати про обережність у боротьбі з дитячим ожирінням. Ніколи не треба саджати чадо на дієти, вони й для організму дорослої людини часто є сильним стресом, а в дитини можуть спровокувати найскладніші порушення в роботі внутрішніх органів. Жодних чудодійних таблеток, БАДів і гіпнотичних сеансів! Найкращою дієтою для кожної людини є правильне харчування та здоровий спосіб життя. Якщо ожиріння вже є, треба передусім скласти індивідуальний щоденний раціон, проконсультуватися з лікарями. Варто подбати про профілактику дитячого ожиріння відразу. Пам’ятайте, здоров’я вашої дитини тільки у ваших руках.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Галина ТЕРНОВА

Коментарі