§ Кіста печінки: чому не можна відкладати операцію?

Кіста печінки – це захворювання, що має різні причини, поширеність та симптоматику. У більшості випадків кістозні новоутворення доброякісні  і виявляються випадково при УЗД або КТ черевної порожнини, які проводяться з іншого приводу.

На ранній стадії розвитку кісти печінки ніяк себе не проявляють. Симптоми захворювання – біль у животі, нудота, печія з'являються у міру зростання новоутворення. На цьому самому етапі зростає й ризик ускладнень, найпоширенішими з яких є:

  • внутрішньокістозна кровотеча;
  • перекрут кісти;
  • жовчні свищі;
  • механічна жовтяниця;
  • оклюзія ворітної вени та варикозне розширення вен;
  • портальна гіпертензія;
  • синдром Бадда-Кіарі.

У деяких випадках виникають ускладнення, специфічні для конкретного типу кісти, наприклад анафілактичний шок при розриві кісти або злоякісна неопластична трансформація при цистаденомі.

Хоча ускладнення кіст печінки виникають нечасто, вони можуть бути дуже серйозними, а іноді й небезпечними для життя. Єдиний ефективний метод лікування – хірургічне видалення. Чому ж багато людей не поспішають лягати на операцію попри неприємні симптоми та ризик ускладнень? Найчастіше це пов'язано з боязню надовго випасти зі звичного ритму життя, адже хірургічне втручання пов'язане з довгим відновленням. Однак розвиток медицини не стоїть на місці. Тепер кісту печінки можна видалити мінімально інвазивним шляхом. Такі операції проводяться у Клініці Бiляка на Закарпатті. Лапароскопічний підхід дозволяє пацієнтам якнайшвидше повернутися до нормального життя.

Як проводиться лапароскопічне видалення кісти печінки?

На відміну від стандартної операції, при якій лікар отримує доступ до печінки через один довгий розріз, лапароскопічне втручання проводиться через кілька невеликих проколів (портів). До одного з портів вводиться лапароскоп – оптичний інструмент, який передає багаторазово збільшене зображення операційного поля на екран монітора комп'ютера. До інших портів вводяться мініатюрні хірургічні інструменти, за допомогою яких лікар виконує резекцію кісти печінки.

У чому переваги лапароскопічного підходу?

У порівнянні з відкритими операціями, мінімально інвазивні хірургічні втручання мають низку переваг, основними серед яких є:

  • менший ризик інфекції та кровотечі;
  • відсутність помітних післяопераційних рубців;
  • зниження ймовірності розвитку постопераційної грижі;
  • менше болю у відновлювальний період.

І головний плюс – значне скорочення терміну госпіталізації (3-4 доби), а також можливість повернутися до повсякденних і професійних обов'язків у найкоротші терміни.

Клініка Біляка в Ужгороді – яскравий приклад європейського підходу до медицини

Клініка Біляка на Закарпатті – одна з небагатьох в Україні, де більшість операцій проводиться мінімально інвазивним шляхом. Сучасне обладнання клініки й високий рівень підготовки лікарів дозволяють провести якісну діагностику та скласти індивідуальний протокол лікування для кожного пацієнта.

Засновник клініки – Біляк Степан Томович, заслужений лікар України, зробив величезний вклад до розвитку ендоскопічної хірургії у країні. Саме він першим в Україні видалив жовчний міхур мінімально інвазивним шляхом. Свій досвід Степан Томович передає команді перспективних хірургів лікарні, які пройшли стажування в найпрестижніших медичних центрах США та Європи.

У клініці Бiляка створені всі умови для комфортного перебування пацієнтів: просторі палати, цілодобовий медичний пост, збалансований раціон харчування, що містить тільки екологічно чисті продукти. Клініка розташована за містом у мальовничому місці.

Якщо ви страждаєте від кісти печінки, не потрібно терпіти неприємні симптоми та наражатися на ризик небезпечних ускладнень. Тепер можна провести операцію щадним мінімально інвазивним шляхом і в короткі терміни повернутися до здорового життя.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі