§ Різновиди штативів за розмірами для смартфонів

З вдосконаленням камер мобільних приладів як любителі, так і професіонали в галузях фото- та відеозйомки все частіше звертаються до цього зручного та компактного засобу створення мультимедійних матеріалів. Крім того, смартфони все частіше використовуються для проведення інтернет-конференцій, онлайн-зустрічей, ведіння влогів і прямих ефірів на спеціалізованих сервісах і в соціальних мережах. Все це зумовило зростання попиту на професійні аксесуари, здатні полегшити мобільну зйомку, зокрема, штативи. Запрошуємо дізнатися більше про види штативів для телефонів та особливості їх використання.

Штатив для смартфона Nest Alpha 22 Black

Різновиди штативів за розмірами та форм-факторами

В основі конструкції переважної більшості мобільних штативів лежить та ж сама конструкція, що і в повнорозмірних моделях. Вона складається з:

  1. Трьох шарнірно з’єднаних ніжок. Зазвичай кожна з них має телескопічну конструкцію, тобто може розкладатися на потрібну довжину. Для фіксації ніжок у робочому або транспортному положенні вони обладнуються затискачами.
  2. Центральної стійки. Вона потрібна для того, щоб кут ніжок відносно вертикальної вісі завжди залишався однаковим. Крім того, інколи в стійці ховається додаткова висувна штанга, яка дозволяє збільшити загальну висоту штативу.
  3. Шарнірної головки. Це верхня частина штативу, обладнана шарнірами, які дозволяють керувати поворотом смартфону у двох площинах, а також кутом його нахилу. Завдяки голівці можна встановити пристрій вертикально чи горизонтально (так званий «Інстаграмний» відеозапис), здійснювати панорамування безпосередньо підчас зйомки, компенсувати нахил об’єкту, який знімається, та багато іншого.
  4. Площадки для кріплення. Представляє собою прямокутну деталь із піджимним гвинтом, за допомогою котрого на штатив встановлюється знімальне або допоміжне обладнання. Нерідко робоча поверхня цієї деталі має додатковий шар з антифрикційного матеріалу для запобігання випадковим рухам при зйомці. Площадка утримується на голівці поворотним ексцентриком.
  5. Фіксатора смартфону. Він є розсувним пружинним затискачем, в якому закріплюється смартфон. На нижній частині фіксатору передбачена стандартна різьба, за допомогою якої його можна з’єднати із площадкою.

Окрім цих складових, штатив може обладнуватися гачком для підвішування баласту або особистих речей, рідинним рівнем, який дозволяє контролювати кут встановлення пристрою, контрольними лінійками та іншими опціями. Проте є і більш специфічні різновиди мобільних штативів. Розглянемо їх детальніше.

Настільні та інші компактні моделі

Носити із собою повнорозмірний важкий штатив не завжди зручно, а операції його складання/розкладання займають багато часу. Якщо зйомка проводиться переважно в приміщенні, доцільним буде придбання компактних штативів. Вони ж стануть у нагоді тим, хто займається макрофотографією. За конструкцією такі моделі можуть бути:

  • звичайними – мають три не телескопічні ніжки та шарову голівку;
  • гнучкими – кожна ніжка складається з декількох тугих шарнірів, що дозволяє їй запам’ятовувати будь-яку форму та тримати її під вагою смартфону (це стає у нагоді, коли треба встановити гаджет під кутом або зафіксувати його, наприклад, на гілці дерева);
  • подібними до моноподу – мають високу центральну стійку та малі ніжки, розташовані знизу, що, з одного боку, значно зменшує габарити пристрою, але з іншого – негативно впливає на стійкість;
  • струбцинними – представляють собою П-подібну стійку з піджимним гвинтом та слугують для розміщення смартфону на краю горизонтальної поверхні (стола, стільця тощо);
  • орієнтованими на роботу із певними моделями – часто зустрічаються штативи із надійною системою фіксації під конкретний смартфон (частіше за все, під iPhone та флагмани на ОС Android від Samsung, Xiaomi чи Huawei).

Зазвичай настільні моделі комплектуються двомірними, а не тримірними голівками. Головки гнучких штативів можуть бути і взагалі фіксованими, проте, це не означає, що користувач не може керувати кутом становлення смартфону – це завдання покладено на шарніри ніжок.

Електрифіковані штативи

Комбінування різних приладів в одному пристрої робить фотографування та відеозйомку більш зручними й швидкими. Тому деякі штативи обладнуються додатковими деталями. Так, великим попитом користуються моделі з вбудованими освітлювальними приладами. Деякі з них дають змогу керувати не тільки яскравістю світла, але й його температурою. Варто зауважити, що для предметної зйомки краще обирати штативи з нижнім розташуванням підсвічування, а для портретної – з верхнім.

Відеооператорам стануть у нагоді штативи із функцією автоматичного панорамування. Їх конструкція включає електричний двигун, що обертає смартфон по вертикалі з встановленою швидкістю. Цю функцію також можна використовувати для створення таймлапсів – ефектних роликів із прискоренням часу.

Як обрати штатив для мобільного?

Сучасний смартфон відкриває широкі можливості для найрізноманітніших видів зйомки, дозволяючи створювати ефектні портрети та пейзажі, поринати у макросвіт або займатися стріт-влогами. І кожен з цих жанрів має свою специфіку, що пред’являє певні вимоги і до штативів, які при цьому використовуються. Ось декілька порад, які допоможуть зорієнтуватися при виборі певної моделі:

  1. Проаналізуйте, де і при яких умовах Ви знімаєте частіше за все. Для приміщень та зйомки «на ходу» краще підійдуть невеликі штативи, для повноцінних пленерних зйомок краще обрати повнорозмірну модель.
  2. Що знімаєте частіше – фото чи відео? У першому випадку вимоги до шарнірної головки будуть не такими жорсткими, як у другому. Пам’ятайте, що при відеозйомці буває потрібно забезпечити плавне пересування камери у одній чи двох площинах, що неможливо без якісних керованих шарнірів.
  3. Як часто Вам доводиться знімати відео-пейзажі? Якщо часто, віддайте перевагу моделям із автоматичним панорамуванням.
  4. Чи є у Вас зовнішні освітлювальні прилади, наприклад, світлодіодні панелі? Якщо ні, а умови дефіциту світла виникають часто, подивіться у бік штативів із вбудованим підсвічуванням.
  5. Чи знімаєте у погану погоду? Навіть якщо Ваш смартфон має захист від вологи та пилу, для штативу вони можуть бути небезпечними, призводячи до корозії металевих деталей, заклинювань шарнірів і пошкоджень електронних компонентів при їх наявності. Для зйомок в дощ чи снігопад обирайте прості, але якісні штативи із міцного пластику.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі