§ Сесія міської ради: як депутати змінюють життя лучан

Сесія міської ради: як депутати змінюють життя лучан Фото: p-p.com.ua
  1. Стаття відноситься до:

Сесія Луцької міської ради тривала два дні – 29 та 30 липня.

Депутати ухвалили низку проектів, які впливатимуть на життя усієї громади. Або ж ухвалення яких могло би суттєво змінити життя містян.

Батькам рекомендують створити освітні фонди

Так, важливим є рішення міської ради щодо батьківської допомоги для освітніх закладів. Зокрема, підтримали рішення, підготовлене депутатською групою «Новий Луцьк», яке забороняє працівникам комунальних закладів освіти з 1 жовтня отримувати готівку за будь-яким призначенням з батьків вихованців та учнів.

А працівники закладів освіти мають утримуватися від формування рахунків витрат чи звернень до батьківських комітетів щодо визначення термінів та розмірів надання матеріальної допомоги або отримання грошових коштів від батьків чи батьківських комітетів.

Батькам рекомендують розглянути можливість переходу на безготівкову форму допомоги навчальному закладу, використовуючи розрахунковий рахунок освітнього закладу. А матеріальні цінності мають передаватися з дотриманням порядку передання благодійної пожертви.

Окрім цього, батьківським комітетам рекомендують створити благодійні фонди у вигляді юридичних осіб.  До слова, розробники проекту зазначають, що спеціалісти Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» надаватимуть юридичну допомогу батьківським комітетам, підказуватимуть, як правильно оформлювати документацію.

Без пояснень

Натомість два проекти рішення «Про засади обрання справедливої ціни при проведенні позатендерних закупівель» та «Про окремі питання передачі прибудинкових територій багатоквартирних будинків» корпус не підтримав. Дивно, але депутати або утримувалися під час голосування таких важливих для громади міста рішень, або ж узагалі не голосували. Позиції «проти» обранці практично не висловлювали. 

Проект рішення «Про засади обрання справедливої ціни...» зобов’язував би посадовців під час позатендерної закупівлі товарів, робіт і послуг виходити з режиму доцільності, ощадливості та економії. Як відомо, якщо вартість предмета закупівлі, товару чи послуги менша, ніж 100 тисяч гривень, а робіт – 1 мільйона гривень, то для таких витрат проведення тендеру не потрібне. Аби уникнути зловживань за такої умови, автори – депутатська група «Новий Луцьк» – підготували проект рішення, який запроваджує обов’язковий регламент обрання справедливої ціни посадовими особами. Утім розуміння інших обранців громади не знайшли.

А проект рішення «Про окремі питання передачі прибудинкових територій…» мав на меті врегулювати процес набуття власності на земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди й прибудинкову територію. Ним пропонувалося ініціювати оформлення прибудинкових територій, роз’яснити ОСББ і співвласникам квартир про те, що земельні ділянки, на яких розміщені їхні будинки, передаватимуться у власність і постійне користування.

Земельні рішення

Зрештою, навіть серед земельних питань є цікаві рішення. Наприклад, депутатський корпус погодив продаж у спільну власність земельної ділянки для реконструкції нежитлового приміщення під торгово-розважальний комплекс та його обслуговування на проспекті Президента Грушевського, 2. Ідеться про землю під майбутнім кінотеатром «Промінь».

Покупці – ТзОВ «Розважальний центр «Промінь», ТзОВ фірма «Версаль ЛТД», громадяни Крачковський В.М. та Митровка Г.В. У проекті рішення зазначалося, що ціна питання – 2,4 мільйона гривень.

Окрім цього, для обслуговування платної стоянки для автомобілів на проспекті Президента Грушевського, 2г продадуть землю ТзОВ «Проміньпарксервіс». Сума угоди сягає 447 тисяч гривень. 

А підприємцю Павленку С. В. депкорпус дозволив поновити договір оренди землі для будівництва та обслуговування магазину-салону промислових товарів на вул. Кривий Вал, 31. Як відомо, магазин будують вже не один рік. Серед інших рішень обранців – надання згоди на прийняття гуртожитку на бульварі Дружби Народів, 4 у міську комунальну власність. 

Комунальні зміни та ініціативи 

Депутати також внесли зміни до структури виконавчих органів ради, замінивши відділ муніципальної дружини Луцька на департамент, тобто, фактично, розширивши його штат. Департамент муніципальної поліції матиме у своєму складі 25 штатних одиниць проти 12. У його структурі буде два відділи та один сектор, зокрема – відділ протидії стихійній торгівлі, відділ контролю за благоустроєм та санітарним станом міста, сектор демонтажів.

А ось заслуховувати питання про діяльність КП «Ласка» та його ліквідацію корпус чомусь не захотів. З 43 депутатів 28 підтримали пропозицію обранця Василя Гриба зняти питання з порядку денного. Лише 5 голосували проти, а ще 10 не голосували взагалі.

Сесія також ухвалила рішення вважати дії Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, унаслідок яких з 1 травня цього року суттєво зросла вартість енергоносіїв такими, що не обґрунтовані економічно та суперечать чинному законодавству. 

Звернувся депутатський корпус і до Президента України, Голови Верховної Ради України, заступника Генерального прокурора України Сакваралідзе Д. Г., Міністра юстиції України, голови Вищої атестаційної комісії суддів щодо неправомірності перебування Ковтуненка В. В. на посаді судді Луцького міськрайонного суду.

А у зверненні до Віце-прем’єра, Міністра Культури України В’ячеслава Кириленка та голови Волинської державної адміністрації Володимира Гунчика депутати просять підтримати пропозицію внести до Державного реєстру пам’яток України (пам’ятки) культурної спадщини «Підвали житлових кам’яниць втраченої житлової забудови  Луцька кінця XVI-XVIIст.» на вул. Кафедральній, 13.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі