§ Шедевральний пошук: як видатні картини знаходили на ринках, горищах і в автобусах

Шедевральний пошук: як видатні картини знаходили на ринках, горищах і в автобусах

За останні десять років у всьому світі було знайдено більше тисячі унікальних витворів мистецтва. Картини відомих художників з’являлись у досить незвичайних місцях – від занедбаного горища і місцевої барахолки до старовинного французького замку. Тому, перебираючи старі речі у себе вдома, не поспішайте викидати їх на смітник – можливо серед них знайдеться шедевр Ван Гога або Далі.  

Джексон Поллок. Картина з гаража

У січні 2016 року пенсіонер зі штату Арізона влаштував масштабний гаражний розпродаж, аби позбутись старого мотлоху перед переїздом. При цьому, коли він розгрібав свої завали, увагу власника привернула різнобарвна картина, написана гуашшю. Для оцінки незвичайної роботи приїхав керівник одного з місцевих аукціонних домів Джош Левін. Спочатку він запропонував за знайдену картину $300, проте невдовзі підвищив початкову ціну в тисячі разів.

Виявилось, що робота була написана легендою абстрактного експресіонізму Джексоном Поллоком. Власник гаражу навіть гадки не мав, хто такий Поллок, і розповів, що картина довгий час належала його родичці, яка мала широке коло знайомств серед відомих художників. Вважається, що «картина з гаража» була створена у період між 1945 та 1949 роками. Робота мала значні пошкодження, адже довгий час валялася у кімнаті для куріння. Після реставрації вартість картини сягнула $10 млн.

 

Огюст Ренуар «Пейзаж на березі Сени»

Влітку 2012 року американська вчителька Марсія Фукуа придбала на блошиному ринку у штаті Вірджинія коробку старого непотребу за $7. Серед усіх речей жінці прийшлась до вподоби золочена картинна рама з візерунками, у якій знаходився непримітний пейзаж. Однак в очі одразу кинувся напис на рамі – «Ренуар. 1841-1919» і жінка повідомила про це спеціалістів.

Виявляється, що картина було оригінальною роботою Ренуара, яку викрали у 1951 році з Балтиморського художнього музею. Після цього вона невідомим чином потрапила на блошиний ринок, де і знаходилась серед мотлоху, допоки пані Фукуа не вирішила її купити.

Згідно з початковою оцінкою аукціонного дому, вартість «Пейзажу на березі Сени» складає лише $75-100 тис., але може значно зрости, адже роботи Ренуара продають за десятки мільйонів. Картину повернули до Балтиморського музею і тепер вона займає своє колишнє місце.

 

Едгар Дега «Хористи»

Узимку цього року на заправній станції співробітники митної служби проводили стандартну процедуру – перевіряли автобус з туристами. Під час огляду багажу мандрівників помітили дивний пакунок з картиною усередині. Проте пасажири виявились скромними, й жоден з них не заявив про свої права на знахідку. Полотно відправили на експертизу до музею д’Орсэ – і результати виявились вражаючими.

Непримітна картина виявилась роботою видатного французького художника-імпресіоніста, фотографа і скульптура Едгара Дега під назвою «Хористи». Картину вартістю майже в мільйон доларів було викрадено з Марсельського музею у 2009 році. Поліція не знайшла слідів вторгнення до музею, тому справа дуже швидко відправилась на полицю нерозкритих злочинів. Доля картини після зникнення залишалась загадкою останні роки, допоки відчайдушний шукач пригод не вирішив спакувати її до своєї валізи.

 

Жан Оноре Фрагонар «Гра тіней» і «Гра на гойдалках»

Дві картини всесвітньо відомого французького художника XVIII століття Жана Оноре Фрагонара «Гра тіней» та «Гра на гойдалках» розшукували майже 300 років. Полотна, які, на думку експертів, було створені у 1760 році, зображують грайливі фігури в оточенні старовинних руїн.

Минулого року ці роботи абсолютно випадково помітили в одному із замків Нормандії на північному заході Франції. Шедеври знайшов Тадде Прат – спеціаліст французької компанії Tajan, яка займається організацією аукціонів. Справа в тому, що він вже бачив схожі образи на виставці у Люксембурзі і через це одразу згадав про Фрагонара. Господарі маєтку навіть не підозрювали, що весь цей час у них під носом знаходились роботи вартістю майже в $7 млн.

Протягом 30 місяців картини французького художника заборонили вивозити з території Франціїї, аби місцеві меценати мали час на збір коштів для придбання витворів мистецтва. Наразі полотна Фрагонара мають статус національного надбання.

 

Леонардо да Вінчі «Портрет Ізабелли д’Есте»

У 2013 році в сховищі швейцарського банку знайшли невідому картину Леонардо да Вінчі «Портрет Ізабелли д’Есте». Робота довгий час була частиною закритої колекції італійської родини, яка збирає твори мистецтва вже протягом чотирьох століть. Про існування полотна було відомо досить давно, але його вважали загубленим більше ніж 500 років. На картині зображено покровительку художників епохи Відродження Ізабеллу д’Есте, дружину маркграфа Мантуї, чия краса глибоко вразила да Вінчі і надихнула на створення портрету.

Головним свідченням авторства Леонардо на даний момент є неабияка схожість картини з ескізом, зробленим художником для портрета Ізабелли д’Еcте у XVI столітті. Оригінальний ескіз зберігається в Луврі – на ньому Ізабелла д’Есте зображена в профіль, а її руки складено на животі, так само як і на знайденій картині. Фахівці з мистецтва провели аналіз роботи і помітили таку саму загадкову посмішку, як і в Мони Лізи, а також унікальний пігмент полотна, який збігається на обох роботах.

 

Анрі Матісс «Жінка, що сидить»

У листопаді 2012 року літнього чоловіка на ім’я Корнеліус Гурлитт запідозрили в ухиленні від сплати податків і вирішили провести обшук у його квартирі. Там сталося дещо неймовірне – слідчі виявили таємну колекцію так званого «мюнхенського скарбу», яка налічувала близько тисячі картин видатних митців. Серед них опинилась й картина Анрі Матісса «Жінка, що сидить» 1924 року, яку вважали знищеною після викрадення нацистами за часів Другої світової війни.

Пізніше стало відомо, що батько Корнеліуса Гурлитта збирав витвори мистецтва і співпрацював із Гітлером. Син не покинув захоплення свого батька і протягом десятків років зберігав награбовану колекцію. Він вів доволі таки простий і непримітний спосіб життя, інколи продаючи рідкісні полотна на чорному ринку. Після конфіскації колекції картина Матісса повернулась до своїх власників – нащадків арт-дилера Пола Розенберга. «Жінку, що сидить» наразі оцінюють у більше ніж $20 млн.

 

Роберт Берені «Спляча жінка з чорною вазою»

Історія віднайдення цієї картини більше схожа на сюжет голлівудського фільму. Хоча стривайте, так воно і є! Напередодні Різдва 2009 року угорський мистецтвознавець Гергелі Баркі разом зі своєю донькою дивився дитячий фільм «Стюарт Літтл». Раптом за спинами героїв кінострічки чоловік помітив картину художника-авангардиста Роберта Берені «Спляча жінка з чорною вазою», яку вважали зниклою ще з 1920 року. Містер Баркі вирішив зв’язатись з кіностудією і дізнатись про долю картини.

Це виявилась ніяка не копія. Шедевр Берені був випадково придбаний помічником режисера для декорування вітальні сім’ї Літтлів. Вартість полотна у невеличкій антикварній крамниці Пасадени становила $500. Після цього картину повернули на батьківщину, а торги за неї почалися від $100 тис.

platfor.ma

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі