§ Фронтовий щоденник. Подорож по Волині Віллі Кубека

Фронтовий щоденник. Подорож по Волині Віллі Кубека
  1. Стаття відноситься до:

По той бік окупації.

Віллі Кубек – баштовий стрілець бронемашини Sd.Kfz 222, 13 танко-розвідувального батальйону 13 танкової дивізії вермахту.

Його воєнний похід по Волині 24 травня – 3липня 1941 року пролягав по маршруту 13 танкової дивізії, яка рухалася паралельно дороги Володимир-Волинський-Луцьк на відстані 5-15 кілометрів.

 

Броньовик Віллі Кубека

 

Броньовик постійно виходив з ладу і потребував ремонту, тому доводилося щоденно наздоганяти свою дивізію, що вдалося аж у Рівному. Як і солдати усіх часів і народів, Віллі Кубек приділяє багато уваги питанням, де і як вдавалося поїсти та поспати. Бойова обстановка та географія цікавлять його значно менше.

Маршрут бронемашини Віллі Кубека виглядав так:

  • Володимир-Волинський район. Понтонний міст через Буг біля сучасного с.Амбуків - Лудин - Ласків -  Орани – Маркостав;
  • Локачинський район. Михайлівка (біля Війниці);
  • Луцький район. Великий Окорськ (біля Торчина) – Антонівка;
  • місто Луцьк;
  • місто Рівне.

22 червня 1941. Початок війни з Росією.

У 6 годині підйом. Черговому унтер-офіцеру доводиться несолодко - треба ж оббігти всі до одного намети.

Вмиваємося і йдемо на ранішню перевірку. У лісі бачимо величезні вирви від бомб. (Ліс північніше м.Томашув, Польща, - автор).

Наша рота збирається біля машини канцелярії. Близько 7 години передали повідомлення. Ми просто втратили дар мови, все до останньої хвилини думали, що просто минаємо територію Росії транзитом по шляху до Іраку.

Війна з СРСР для нас як сніг на голову. Тепер стає зрозумілим, чому вночі так гуділи літаки. Наш 3-й взвод здійснює протиповітряну оборону.

По той бік залізничної лінії шикуємося в трикутник. Мене три рази ганяють з місця на місце, привожу в боєготовність зброю - кулемет МГ, пістолет і автомат.

Мій водій маскує наш бронеавтомобіль, щоб він не був видний з повітря. Близько 12 години дня прибуває лейтенант Гріш і віддає наказ слідувати за ним. І тут же, піддавши газу, від'їжджає. Наш батальйон вже вирушив. Раптово до нас доходить, що намет-то наш ще в лісі, тобто позаду. Зустрічаємо Вальтера, той говорить нам, що наші речі вже забрали.

Приблизно через 15 кілометрів зустрічаємо унтер-офіцера Бутса, його машина забарахлила. Якийсь час доводиться почекати, але ось несправність ліквідована, і ми разом рухаємося далі.

Повз ідуть рота за ротою. Все, виявляється, дуже серйозно. Лейтенант Гріш повертається на мотоциклі і знову бере на себе командування.

Прибуваємо в Замость, це в 46 кілометрах від польсько-радянського кордону. Замость - найбільше польське місто, яке ми бачили досі, і в той же час найкрасивіше.

Сьогодні неділя. Багато поляків з цікавістю розглядають нашу колону. У місті сильний рух. Через Замость тягнуться довжелезні колони, всюди на перехрестях регулювальники. Ми проїжджаємо через місто і скоро наздоганяємо свою роту, техніка та транспортні засоби стоять у якомусь величезному сараї. Мій водій змінює маховик, а я ґрунтовно чищу свій МГ.

Сьогодні нам видали посилений пайок.

О 21 год. Споруджуємо ліжко: 10 тюків соломи, а поверх них ковдри. Накриваємося іншими ковдрами і плащ-наметами. Моя бронемашина з трьома стрілками з обозу забезпечує протиповітряну оборону.

Тут же поруч складено все необхідне: каски, протигази, чоботи, обмундирування.

Чи відвідають нас росіяни?

До 21 години вулиці мають бути очищені від цивільного населення.

23 червня 1941 р.

Підйом о 5.15 ранку, про росіян поки ні слуху ні духу. Я добре виспався на відкритому повітрі.

Сонце пригріває. Оскільки робити нам нічого, ми відпочиваємо. Я як і раніше забезпечую протиповітряну оборону.

О 10.30 починаємо просування до російського кордону. Все поки йде по-старому.

Сотню метрів проїдемо, зупинимося, потім їдемо далі. Таким чином, до 24.00 долаємо всього 40 кілометрів. І це за 13 годин! Пішки і то швидше.

24 червня 1941 р.

Поспати в ту ніч так і не вдалося. То зупиняємося, то знову їдемо. Помітно похолодало, я взяв плащ-палатку. За наведеного понтонного мосту через прикордонну річку Буг потрапляємо на територію Росії. (с.Амбуків Володимир-Волинського району).

Що чекає нас тут? Хто з нас і коли знову перетне цю межу по дорозі додому? Думаю, це питання тоді задавали собі багато з нас. Ледве проїхавши перші 100 метрів за прикордонної річкою, помічаємо перші російські бункери, вони порожні, їх вже очистили від противника наші війська, що наступали перед нами.

На дорозі бачимо і перші солдатські могили. Їх дві. Тут точилися запеклі бої. (Володимир-Волинський укріпрайон, де загинула у оточенні 87 стрілецька дивізія). Нам теж буде нелегко. По обидва боки дороги вигорілі будинки.

Дорога Володимир-Волинський – Луцьк

Ось уже годину ми стоїмо на місці, все навколо спокійно. Чи не затишшя чи перед бурею?

І раптом починається шалений феєрверк. Виявляється, нас швидко виявили, і з села, що в 500 метрах, по нас відкривають вогонь. Нічого не розгледиш - село приховує густий чагарник. З круглого церковного купола росіяни обстрілюють нас з кулемета.

Зліва під'їжджає зв'язковий-мотоцикліст, який нічого не підозрює. За десять метрів від нього б'є кулеметна черга. Він тут же пірнає в придорожню канаву.

Наші 2-см гармати з бронемашин ведуть вогонь по церковній вежі, і незабаром майже зносять її. Один за іншим спалахують будинки. Протитанкова гармата 3-ї роти і ще кілька піхотних гармат ведуть вогонь і по селу.

У 3-й роті нашого розвідбату один наш товариш отримав поранення в стегно, він перший поранений в батальйоні. Продовжуємо рух, ліворуч і праворуч від нас просуваються війська. Шлях проходження забитий технікою і транспортними засобами. Доводиться об'їжджати. Колона, викрутившись змією, обходить затор.

Близько 18 години зустрічаємо ще один танково-розвідувальний батальйон. Тільки-но ми звертаємо на поле, як двигун, чхнув, завмирає. Далі слідувати не можемо і залишаємося. Наш батальйон відправляється далі. Ми, не зволікаючи, починаємо усувати несправність. Наш водій Флізенберг знімає кожух двигуна.

Близько 19-ї години приходить польова кухня, ми отримуємо забезпечення.

Водій знову намагається запустити двигун. Прислухавшись, встановлюю, що стукає крильчатка - радіатор нещільно закріплений.

Початок краще нікуди! І ми в темряві намагаємося закріпити радіатор і, закінчивши, ледь стоїмо на ногах від утоми.

25 червня 1941 р.

О 8 годині ранку продовжуємо рух, нас обганяють інші колони.

Кілометрів через десять ми зупиняємося в селі, з'їхавши з дороги, і, нарешті, маємо можливість помитися в якийсь сільській хаті.

Дівчина приносить нам води, ми всі у пилу, свіжа вода - просто божий дар для нас. Після цього підкріплюємося і їдемо далі. Через кількасот метрів ми застряємо в багнюці, незважаючи на укладений саперами дерев'яний настил. І це ще не все - встановлюємо, що у нас працює тільки одне колесо - полетів кардан.

Тут вже хоч лусни, на одному колесі з багнюки не виберешся. Така ж доля спіткає і наш легковик. Проходжу метрів триста вперед по дорозі. За старою дорогою не їздять, попереду бачу об'їзд. Треба терміново знайти вантажівку, щоб він висмикнув нас.

Там, де дорога з'єднується з тією, по якій тепер здійснюється просування військ, стоїть бронеавтомобіль. У нього також несправність, екіпаж чекає ремонтників.

По дорозі до Луцька

Поруч з бронеавтомобілем 15 російських полонених. Вони виходять з лісу, босоніж, ноги збиті до кривавих мозолів. Забираю їх, і вони витягують нашу засілу в грязюці бронемашину.

Проїхавши до бронеавтомобіля, чекаємо нашого головного механіка. Ліворуч від дороги в кюветі догори колесами лежить вантажівка. Російські полонені, орудуючи лопатами, закидають землею розбиту ґрунтову дорогу. Їхати по ній не можна, вантажівки ледь не перекидаються.

Багато вантажівок доводиться витягати - самостійно вони подолати болото не можуть. З величезними труднощами і вкрай повільно колони проповзають ці півкілометра перетвореної в багюку дороги.

Години через три з'являється наш головний механік Піховяк, бере нас на буксир своїм вантажівкою і витягує бронемашину до об'їзній дорозі приблизно в кілометрі від бронеавтомобіля.

Доставлений механіком карданний шарнір з хрестовиною не підходить. Унтер-офіцер Шонвальд, який наздогнав нас, погодився з'їздити за потрібним карданним шарніром. По черзі ми вмиваємося в довколишніх будинках. Місцеві жителі, українці, дуже дружелюбно налаштовані і навіть пригощають нас парним молоком.

Тим часом вже 8 годин вечора. Мій водій і Калле сплять прямо в житі, я - біля кулемета в нашій бронемашині.

26 червня 1941 р.

О 7 годині ранку підйом і відразу ж за роботу. Якийсь старий українець із сусіднього села приніс нам молока і хліба.

Семеро людей з пункту з прийому полонених обшукують місцевість у пошуках росіян, що порозбігалися. До півдня наша бронемашина виправлена. Звідкись налітають 3 російських бомбардувальники - перші літаки супротивника, яких ми побачили і не відразу помітили. А коли помітили, навколо вже рвалися бомби. Я встиг схопити бінокль в машині, щоб краще розглянути їх. І ось іду на поле, приставляю до очей бінокль і вже в наступну секунду раптом виявляю, що лежу на землі.

Чи то я сам ліг, то чи щось мене змусило впасти, я так і не зрозумів. Враження було, що зі мною щось сталося, тільки ось що - я так і не зрозумів. Доторкнувшись до лоба, я намацав здорову ґулю.

І тільки потім я дізнався, що росіяни скинули 4 бомби на розташовану метрах в тридцяти від нас біля дороги батарею важких гармат. Подивившись в дзеркало заднього виду, я побачив, що півкокарди у мене на пілотці наче й не було.

Пощастило тобі, сказав я собі тоді, ще трохи, і ... Я вважав за краще не думати, що було б тоді. Ми швидко відводимо бронемашину з дороги під дерева.

Незабаром з'являється пара наших Me-109, але повітряний бій ми так і не побачили. У всякому разі, відлетіти вдалося лише одному російському бомбардувальнику. Швидко покінчивши з залишеною роботою, близько 14 години в повній самоті від'їжджаємо.

На наші запитання щодо місцезнаходження нашого 13-го танково-розвідувального батальйону ніхто нічого відповісти не міг. Коли ми виїхали на вузьку дорогу, побачили, як по обидві її сторони все всіяне вбитими кіньми, трупами росіян і кинутими гарматами. Калле тут же, здуру від страху, забрався в бронемашину, де місця всього-то для двох - для водія та для мене - стрілка. Попереду великий лісовий масив. Виїхавши на широке шосе (дорога Володимир-Волинський - Луцьк), виявляємо, що по ньому пересувається 14-а танкова дивізія. І якраз на узліссі цього великого лісу розташувалася ремонтно-технічна майстерня.

Дорога являє собою моторошне видовище: всюди на узбіччі підбиті російські танки. Більшість їх спалено, в основному це легкі середні машини, помітили ми і кілька розвідувальних бронемашин.

Підбита техніка на дорозі

Броню товщиною від 3 до 4 см без особливих зусиль пробивають наші протитанкові гармати  (насправді броня дорівнювала 13, максимум до 20 мм на окремих деталях). На деяких танках ми нарахували до 20 пробоїн.

Лісовий масив приблизно 2 кілометри в довжину суцільно забитий військами (дорога біля с.Мовчанів).

Що й казати - картина пригнічує. Виведені з ладу танки зуміли від'їхати від дороги на сотню метрів, не більше, а в більшості взагалі громадяться вздовж узбіч або в кюветах. Усередині машин видніються обвуглені рештки членів екіпажу, яким так і не вдалося вибратися.

Нам розповідають, що тут було підбито приблизно 200 російських танків, це все машини легкого типу. Власні ж втрати в цьому танковому бою склали всього 16 машин - 5 повністю виведені з ладу, а 11 пошкоджені. Багато з радянських танків були буквально перетворені в решето прямими влученнями наших снарядів. Їх броня виявилася занадто слабкою.

Мабуть, наш наступ застиг росіян зненацька.

Продовжуємо рух, але вже через 5 кілометрів починає барахлити запалювання. Звертаємо на якусь доріжку і своїми силами намагаємося усунути неполадки. Незважаючи на застереження Калле, нова неприємність - водій втратив якісь хоч і невеликі за розміром, але важливі частини пристрою запалювання.

І ось ми, як ідіоти, стоїмо в полі, відставши від своїх на добрих 5 кілометрів.

Навколо бродить досить багато відсталих від своїх частин російських солдатів. Вони являють собою серйозну загрозу. Доводиться як слід оглянути місцевість поблизу.

За сотню метрів від нас самотньо стоїть хата. Підійшовши ближче, нікого не виявляємо, крім хіба що кількох підбитих російських танків. З люка однієї з машин визирає мертве обличчя водія, з іншого звисає рука іншого члена екіпажу, який загинув при спробі покинути танк. У згорілій машині знову виявляємо обвуглені трупи. Ця картина смерті і руйнування на все життя запам'яталася в свідомості - буквально з перших днів війна показує нам жахливе обличчя.

Тим часом стемніло.

На попутній вантажівці добираюся до ремонтної майстерні, але там обіцяють, що приїхати і відтягнути нас зможуть лише до ранку.

Тепер вже на легковику повертаюся до своїх. Як бути? Зрештою нам все ж вдається вмовити водія вантажівки, що проїжджав повз, підтягти нас хоча б до свого підрозділу, який розташувалося в лісі неподалік від нашої ремонтної майстерні. Їх лейтенант нічого не має проти нашого прибуття.

Ремонтники вже встигли взяти в полон ще з десяток росіян, іншим вдалося втекти в ліс.

Фарами висвітлюємо галявину, доносяться крики та постріли бойової охорони. Ми нервуємося.

Але вже незабаром я навчився в бронемашині спати - на всякий випадок краще відпочити, поки є можливість.

27 червня 1941 р.

Підйом о 7 ранку; у польовій кухні отримуємо каву. Наш водій разом з кимось із ремонтної майстерні упорядковує запалювання, а поки привожу в порядок машину. Спека страшна. Приблизно опівдні вирушаємо далі.

Проїхавши близько 15 кілометрів, виявляємо нову неполадку в запалюванні, хоч і дрібну. Але перш ніж усунути її, все ж вважаємо за краще поїсти.

Коли я вирушаю за водою, лейтенант пропонує взяти з собою в дорогу каву. Але прибувши до польової кухні, ми з'ясовуємо, що кава вся випита. Тоді лейтенант віддає наказ напоїти нас чаєм. Ось це я розумію! Бойове товариство! 10 хвилин потому ми п'ємо свіжий чай. Усунувши проблему і заливши в баки пальне, їдемо далі. На цей раз повертаємося до двох підбитих німецьких танків з іншої танкової дивізії.

Одному з них російський снаряд влучив у задню частину вежі, іншому - спереду, прямо туди, де місце водія. Трьох членів екіпажу тільки що поховали тут же, в саду. Розвідувальні машини досі в крові загиблих товаришів (біля с.Затурці).

Постовий не проти, щоб ми зняли з цієї машини покришки новіше, за умови, що поставимо свої старі. Неподалік від розвідувальної машини застиг підбитий російський танк.

Приблизно о 19 годині їдемо далі. Дорога вся у воронках: кожні сотню метрів - міна. Повно вирв від авіабомб, але темп просування від цього не страждає. Незабаром зустрічаємо ще одну ремонтну роту. Зупиняємося замінити  шланг радіатора, що лопнув.

Приношу від ремонтників кави, і ми нарешті сідаємо вечеряти. О 22 годині продовжуємо шлях, наступає темрява, я мало не засинаю в машині.

Проїхавши кілометрів 15, зупиняємося і звертаємо в праву сторону в сад, де розташувалася санітарна рота. Ми страшно втомилися і тут же прямо біля машини завалюємося спати.

28 червня 1941 р.

Піднімаємося о 8 годині, хоча прокинувся я раніше. Близько 10 години вирушаємо в дорогу, правда, тільки після того, як усунена чергова, не надто серйозна проблема. Але опівдні - знову несправність. Таке враження, що нас переслідує злий дух. Раптово з-під капота йде дим, виявляється, перегорів електропровід.

Дві години - і провід замінений. З розташованої неподалік польової кухні приносили поїсти. Їдемо далі і зустрічаємо 25-й розвідувальний батальйон. Починається дощ.

О 14 годині нам щастить - прибуваємо в якесь досить велике місто. Через нього колоною проходить дивізія за дивізією.

Луцьк

Читати тут Враження стрільця вермахту про Луцьк 1941

30 червня 1941 р

З 2 до 4 ранку стою в охороні, мрячить дощ. О 5 ранку вирушаємо, Райхе - на своїй вантажівці, Бусс - у щойно відремонтованій бронемашині. Проїхавши від сили 3 кілометри, вантажівка Райхе забарахлила - обірвався ремінь крильчатки радіатора. Бусс дає йому новий. Ми вирішуємо перекусити - цукерками, хлібом і маслом. Маслом заповнюємо всі вільні ємності. Через годину їдемо далі.

Бусс на досить великій швидкості попереду, ми замикаємо колону. У нас раз у раз перегрівається радіатор. Доводиться зупинятися і чекати, поки він охолоне. Решті, судячи з усього, наплювати на нашу затримку, їдуть собі та їдуть далі.

20 хвилин потому і ми рушаємо з місця, але наздогнати їх так і не вдається - занадто вони відірвалися. Навіть відмахавши 70 кілометрів, ми їх не виявили.

Тільки ми виїжджаємо з лісу, як гримить вибух. Думаючи, що російські обстрілюють нас з гармат, тут же повертаємо назад в ліс. Тільки потім ми зрозуміли, що це була авіабомба, ще одна впала метрах в 150 позаду нас, розвернувши дорогу. У лісі горить вантажівка.

Продовжуємо шлях і навіть виривається вперед. По обидва боки дороги залишені росіянами оборонні позиції. Згодом ми дізнаємося, що саме тут загинув обер-лейтенант фон Бем.

Близько 18 години прибуваємо в Рівне, і це місто теж зруйноване. Наші передові частини в декількох кілометрах за містом. На дорозі бачимо офіцера з нашого розвідбату, він роз'яснює нам, як дістатися до ремонтної майстерні.

Прибувши туди, виявляємо, що з нашої 1-ї роти там вже стоять на ремонті 3 важкі восьмиколесні бронемашини, 5 легких бронемашин, тобто третина техніки роти. Дивно, чи не так? Техніка працює на межі можливостей. В дорожніх умовах знос колісних транспортних засобів і техніки відбувається дуже швидко.

На небагатьох непоганих дорогах, що ведуть до Києва, проблем практично не виникало, саме на такі дороги і розраховані наші бронемашини. Але не на бездоріжжі, на розкислих від дощів ґрунтових польових дорогах. На них наша техніка ламалася нещадно, особливо ходова частина.

Величезним був і витрата бензину - постійні перегазовки під час пробуксовування на піщаних і перетворених в болото ґрунтових і лісових дорогах. Слава богу, росіяни не звертали уваги на нашу застрягла техніку, яку іноді доводилося кидати. Їх більше хвилювало, як би не потрапити до нас в полон.

Так як за атакувальними військами йдуть підрозділи ремонтників, було вжито відповідних заходів для усунення несправностей. Якщо техніка відновленню не підлягає, її розбирають, відсортовують придатні частини для подальшої їх установки в разі потреби на іншу техніку.

Саме так вчинили в Рівному з несправною легкої бронемашиною фон Баха - його машину розібрали. Справа в тому, що полетіла коробка передач, а запасної на місці не виявилося.

Наша машина, незважаючи на всі перипетії, тримається, ми міняємо тільки глушник і колесо.

Важко сказати, що стало б з нашої бронемашиною, якби не знає водій Флізенберг. Будь на його місці будь-якої малодосвідчений чоловік, вона давно іржавіла де-небудь в лісі. Поки водій возиться з установкою глушника і колеса, я займаюся чищенням зброї.

Над містом часто кружляють російські бомбардувальники, гримлять вибухи бомб. Зенітники ведуть по них вогонь. Але варто тільки з’явитися винищувачам люфтваффе, як російські літаки тут же зникають.

У місті виявлено російський передавач - через нього здійснювалося коригування вогню російської артилерії і бомбардувань міста з повітря. Ворожий спостерігач повідомляв про всі важливі об'єкти, що підлягали знищенню.

У захопленому російською складі обмундирування ми знаходимо для себе масу корисних речей: натільні сорочки, підштаники, светри, вовняні шапочки під каски, брезент, намети, речмішки, шкіряні ремені, 2 кожушки і багато-багато всього.

З настанням темряви наша машина готова. Спимо в якомусь гаражі, розклавши кожушки.

1 липня

В 8 ранку разом з Кенігом і лейтенантом Боргом їдемо в розташування нашої роти. Проїжджаємо повз могилу лейтенанта Гріша, зупиняємося покласти на неї троянди. Лейтенант Гріш повертався з розвідки і був обстріляний росіянами з їх позицій. Коли почався обстріл, він зібрався повернути назад, але, на жаль, не зміг - обидві машини застрягли в придорожньому кюветі. Всі члени екіпажу залишили машину і вже пішки стали пробиватися до своїх. Ймовірно, будь серед них водій досвідчений, вони б зуміли б від’їхати і на машинах.У бою дуже багато залежить від умінь водія.

Мабуть, лейтенант Гріш, усвідомлюючи свою провину за те, що сталося, вже на наступний день на бронемашині з нашої дивізії вирушив забрати свою бронемашину. Це цілком зрозуміло, але от потім його поведінка була найчистішим легковажністю і безпечністю.

Сівши зверху на бронемашині, він являв собою ідеальну мішень для російських снайперів, яких навколо була тьма. Якби він вирішив їхати під захистом броні, нічого б не сталося. А тут загибель, причому загибель безглузда, з якої всім нам доведеться робити відповідні висновки.

До 9 години прибуваємо в розташування нашої роти, там заправляємося і знаходимось в саду.

Чищу зброю, мені видають новий автомат. Сьогодні знову дуже хороший обід з бійцями нашої роти.

У другій половині дня наліт 6 російських бомбардувальників. Наші зенітники відкривають вогонь, одна машина підбита - спочатку відвалюється охоплена вогнем хвостова частина - бомбардувальник розвалився на дві частини. Раптом звідки не візьмись в небі з'являються наші винищувачі, і вже дуже скоро збиті ще три машини росіян.

До вечора прямуємо в розташування нашого батальйону. Попереду їдуть унтер-офіцер, фельдфебель.

Однак ми вгрузли в болото. На підмогу поспішає тягач зенітників, а й він грузне. Потім нас все ж витягає ще один тягач, і ми без проблем долаємо решту 10 кілометрів. В батальйон вже прибув наш ротмістр разом з іншими бронемашинами нашої роти. Доповідаємо про прибуття і улаштовуємося на відпочинок.

Швидко споруджуємо стіл, щоб хоч поїсти було де. Тільки пізно ввечері повертається розвідгрупа Ертеля. Лейтенант Ревершон фон Бох удостоєний Залізного хреста 2-го класу.

Спати вкладаємося на сіні, прямо біля техніки.

2 липня 1941 р.

Підйом близько 9 години ранку, вмивалися, спокійно снідаємо, після цього виділяю час почистити зброю. Вишні тут поки що не дозріли. Шкода! У другій половині дня вирішаю засмагнути. Ніби ніякої війни і немає.

Час від часу пролітають російські бомбардувальники, але це нас не турбує. З незрозумілих причин раптом загоряється сарай зліва від нас.

Загалом, весь день пройшов спокійно. Ось тільки що готує нам наступний?

3 липня 1941 р.

Вже о 4 годині ранку вирушаємо на виконання першого бойового завдання. Разом з унтер-офіцером Леманном нам належить об'їхати ділянку території в 15 кілометрів. Пересуваємося обережно, в будь-яку хвилину чекаючи атаки противника.

Але навколо тиша і спокій. Здебільшого пересуваємося по вузьких путівцях. Ознак ворога ніяких. Після повернення розміщуємося в якомусь селі, разом з нами і взвод стрільців-мотоциклістів.

Знайомимося з приємними дівчатами, дехто з них навіть розуміє по-німецьки. Взагалі, слід сказати, що українці налаштовані щодо нас цілком лояльно. Але в той же час хвалять Леніна. А ось Сталін не настільки любий українцями.

Близько полудня знову об'їжджаємо вже знайому нам ділянку, опісля вирушаємо в розташування ще одного взводу стрільців-мотоциклістів. До них кілометрів зо три.

Біля дороги бачимо кілька підбитих російських танків і згорілих вантажівок. У стрільців-мотоциклістів все в порядку. У нас спустило колесо, доводиться встановлювати запаску.

Разом з унтер-офіцером з взводу стрільців-мотоциклістів і ще двома бійцями їдемо в прилегле село роздобути що-небудь. Тут люди теж налаштовані дуже дружелюбно - так що отримуємо яйця, молоко і навіть сало і вершкове масло.

Після повернення здійснюємо третій об'їзд ділянки, як і раніше все спокійно. Решта люди готують вечерю. Повернувшись, вперше за день сідаємо поїсти. О 21 годині вирушаємо і вбудовуємося в рушійну колону батальйону.

Нас направили до 3-й роті для забезпечення протиповітряної оборони. Іноді засинаю прямо за кулеметом - часто в дорозі доводиться зупинятися.


Віллі Кубек на бронемашинах провоював всю війну, пройшов Україну, був під Сталінградом, на Кавказі, війну закінчив у Німеччині.

Використані матеріали книги: Вилли Кубек. «В авангарде танковых ударов. Фронтовой дневник стрелка разведывательной машины».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр ЛУДКОВСЬКИЙ

Коментарі