§ Ігор Палиця: «Подяка, щоб я не ображався, мені не потрібна»

Ігор Палиця: «Подяка, щоб я не ображався, мені не потрібна»
  1. Стаття відноситься до:

Одеса насправді набагато ближче розташована до Луцька, ніж нам показують географічні карти. І все це через Ігоря Палицю, який понад рік очолював Одеську ОДА. Палиця – уродженець Луцька, його Фонд «Новий Луцьк» успішно працює в межах міста, до того ж він має впливи на суспільно-політичну ситуацію не лише у Луцьку, а й в області загалом.

Тому «Хроніки Любарта» вирішили з’ясувати, яким чином відставка одеського губернатора Палиці позначиться на громадсько-політичних процесах на Волині. А найкращими свідченнями, як відомо, є слова першоджерела.

 – Які ваші плани на майбутнє після звільнення з посади голови Одеської облдержадміністрації, що робите  зараз?

– Найближчим часом я хочу відпочити після того, як рік пропрацював в Одесі. Подивитися, що і як. Точно будемо відкривати в Одесі Фонд, який опікуватиметься справами одеситів, бо було дуже багато охочих брати участь  у розв’язанні різних соціальних питань.  Коли я був губернатором, не хотів ні в кого брати ніякої допомоги. Сьогодні, коли я вже не чиновник, можу навколо себе згуртувати бізнесменів, які із задоволенням будуть допомагати у залагодженні питань різного соціального, економічного характеру в області. Будемо дивитися, що відбуватиметься в політиці, в економіці, а вже після цього будемо ухвалювати рішення.


Саакашвілі – це людина, яка за перші свої президентські  чотири роки справді за допомогою американських спеціалістів змогла залучити гроші, що були виділені в той момент Грузії.

– На своєму останньому брифінгу ви казали, що Президент пропонував вам роботу на державній службі. Чи можете назвати конкретні посади, які вам було запропоновано?

– Я навіть не обговорював ніякі конкретні посади, бо не бачу сьогодні себе в команді Президента. А просто подяка, щоб я не ображався, мені не потрібна. У нього до мене немає довіри, так само і я не хочу працювати у його команді.

– Які були домовленості з Президентом рік тому, коли вас призначали на посаду голови Одеської ОДА? І чи не шкодуєте про те, що здали свій депутатський мандат, а фактично проміняли півроку губернаторства на можливих п’ять років депутатської роботи?

– У мене відбулася розмова з Президентом 28 листопада.  2 грудня був останній термін, коли я мав відмовитися від депутатства. Президент сказав, що він мене хоче бачити на посаді губернатора – я погодився. І працював із задоволенням,  тому ні про що не шкодую.  Ми разом з одеситами вирішили багато питань, нам вдалося втримати ситуацію, ми достойно пройшли 2 травня, достойно відзначили 9 травня, коли на Алеї Слави 50 тисяч одеситів прийшли покласти квіти – такого не було за 23 роки незалежності . Жителі Одеської області відчули, що вони у безпеці. Тому я гадаю, що це були гарні півроку. Щодо депутатства, то я сьогодні задовільно оцінюю своє рішення не йти в парламент, бо не можу себе уявити там, де на низькому рівні  ставлення до законів, де приймають закони під якісь конкретні справи, де популізм, а не вирішення конкретних питань.

– Як вважаєте, чому на вашу посаду призначили Саакашвілі, його готують на прем’єр-міністра чи на якісь інші посади?

– Саакашвілі – це людина, яка за перші свої президентські  чотири роки справді за допомогою американських спеціалістів змогла залучити гроші, що були виділені в той момент Грузії. В інший президентський термін Саакашвілі відзначився забороною свободи слова, повним притисненням незалежних телеканалів, розгоном демонстрацій. І в принципі, ми бачимо те, що сьогодні в Грузії  народ його ненавидить.  Щодо призначення Саакашвілі – ви проаналізуйте кроки Президента: як і що відбувається. Провалився Ризький саміт, Україна не отримала візового режиму, не отримала наближення до входження в Євросоюз, і в той самий день випускають з полону нашого кіборга, командира батальйону , якого там утримували довгий час. Як так збіглося, чи давно була така домовленість, що його випустять? Просто шукали інформаційний привід, щоби перебити негатив Ризького саміту. Те саме з Саакашвілі. Те, що зняли Палицю, перебив інформаційний привід, і тепер всі обговорюють, що буде із Саакашвілі далі, який він піде, з чим він піде. Тобто сьогодні це війна інформаційних приводів. Я бажаю, щоб у нього справді щось вийшло в Одесі, і дуже на це сподіваюся, бо регіон достойний розвитку.

– Ви казали, що орієнтовно 80% свого часу приділяли безпеці й тільки 20% –  економіці. Як гадаєте , впорається Саакашвілі з цими викликами?

– Я дуже хочу, щоби він впорався. Але з огляду на те, що відбувалося у Грузії, коли він віддав Абхазію і Осетію, я не хотів би, щоб таке відбулося в Одесі і Одеському регіоні. Єдине, що мені не подобається за цей тиждень,  – він дуже нагнітає ситуацію там, де цього робити не треба.

– Коли збираєтеся завітати до Луцька?

– Найближчим часом.

– Оскільки ви не зайняті державною службою, то з’явилося трохи більше вільного часу. Чи  позначиться це на роботі Фонду «Новий Луцьк»?

– Це може позначитися тільки на тривалості мого перебування у Луцьку. Бо я задоволений роботою Фонду, вважаю, що він працює на 99% від своїх можливостей.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Андрій ЛУЧИК

Коментарі