§ Українські онлайн-радіо: «Аристократи», «Вільні люди» та «Магія Різдва»

  1. Стаття відноситься до:

Жарт про те, що Попов винайшов радіо, увімкнув його, а слухати нічого, – уже неактуальний. Живемо у такий час, що маємо вибір: завдяки інтернету у світі з’явилися тисячі різноманітних радіостанцій.

Онлайн-радіо уже надзвичайно популярні у світі. Цікаво, що закордонний слухач обирає радіо в інтернеті насамперед тому, що це нові технології, це зручно для використання у повсякденному житті. В Україні тренд онлайн-радіо радше прихований. Це втеча слухачів від FM-простору: аудиторія втомилася від традиційного радіо, тому шукає чогось нового.

Більшість українських радіо, які транслюються в інтернеті, – це переважно ретрансляція того, що можна послухати в FM. Але є успішні винятки.

 

«АРИСТОКРАТИ»

Радіо «Аристократи» працює з лютого 2014 року. Станцію зас­нували люди, які «втекли» з FM-простору – Ярослав Лодигін, Валерія Чачибая та Данило Хомутовський. Вони ведуть найбільш популярну програму на «Аристократах» – «Ранкове шоу». Радіо­станція збирає в ефірі кращих людей країни – аристократів нового часу. Музика, яка транслюється в ефірі Радіо «Аристократи», – неформатна для багатьох традиційних станцій.

Головна родзинка радіо – авторські проекти. Популярне авторське шоу Влада Фісуна. Журналіст, діджей, мандрівник і життєлюб Влад Фісун влаштовує гостям студії вечірку.

Авторські програми на «Аристократах» є у шоувумен Василіси Фролової та редактора українського «Esquire» – Олексія Тарасова, журналістки Наталки Гуменюк, українського джазмена Олексія Когана. Ще «Аристократи» створюють україномовну версію крутого британського шоу «The Selector».

 

«ВІЛЬНІ ЛЮДИ»

Слоган радіо «RTI» – «Вільні люди». Вільні – у всіх значеннях. Вільні насамперед від традиційних форматів та форм. Абревіатура RTI означає «Radio, Tv, Internet». Радіо транслюється у форматі Radio Vision. Тобто все, що відбувається в радіоефірі, можна побачити у відеотрансляції в інтернеті.

На «RTI» говорять про суспільно важливі теми, запрошують цікавих гостей, експертів, аналітиків. І, звичайно, куди ж без музики? Радіо почало працювати у квітні 2014 року.

Спільне в «RTI» із традиційними радіо – наявність новин. Інформаційні випуски тут розділені тематично. Ще є вечірнє шоу «Серпом по…». Це обговорення гострих питань, які викликають неоднозначну реакцію в суспільстві.

 

«SKOVORODA»

Перший ефір радіо «SKOVORODA» цього року відбувся у вітрині книгарні просто посеред центру Львова. Зараз студія мандрівного радіо перекочувала до торгового центру. Засновники станції – Володимир Бєглов, Андрій Чемес, Мар’яна Романяк та Артем Галицький – зупинилися на постаті Григорія Сковороди, бо свого часу він теж був таким новатором і навіть певною мірою хіпстером.

Радіо «SKOVORODA» формує класичне уявлення про щось українське, модне та прогресивне. «У нас вільний формат, будь-хто може бути ведучим, це може бути звичайна людина, яка є цікавою. Тобто наше радіо вільне від стереотипів, кліше і форматів. І ми хочемо, щоб українське ставало модним трендом», – кажуть про свою станцію її засновники.

«FM ловив нас, та не впіймав», – перефразовують слова відомого філософа творці радіо «SKOVORODA».

 

«МІСЬКИЙ ПРОСТІР»

Усе почалося із ресторану в центрі Івано-Франківська. «Urban Space 100» став першим українським рестораном, який міська громада заснувала для розвитку міста. 80 відсотків його прибутку йде на розвиток міста. Згодом на базі цього закладу вирішили створити радіо, яке повноцінно запрацювало з листопада 2015-го.

«Urban Space Radio» – живе радіо з кількома стрімами, подкастами, онлайн ТБ. Жанрово – це українська (але не обов’язково україномовна) сучасна якісна музика.

Радіо ставить собі за мету бути медійним майданчиком для нової української музики, яку ігнорують мейнстрімові медіа, а в своїх ефірах робити акцент на теми розвитку міських середовищ.

 

«МАГІЯ СВЯТ»

«Різдвяне радіо» – єдине в Україні сезонне інтернет-радіо. Станція входить до складу інтернет-радіостанцій компанії MJoy Multimedia. «Різдвяне радіо» розпочинає роботу із грудня, а завершує у середині січня. Уперше воно запрацювало 2009 року.

Цього року стартував уже сьомий сезон «Різдвяного радіо». Як анонсують його творці, цього сезону вперше за сім останніх років на «Різдвяному» не буде жодної версії «Last Christmas».

В ефірі – спеціальні святкові плейлисти і тематичні програми. Одне слово, усе дуже атмосферно і святково. Роман Заяць, керівник MJoy Multimedia та радіоексперт, відзначає, що слухач обирає радіо, керуючись лише емоціями. «Різдвяне» – яскравий тому приклад.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Анастасія Передрій

Коментарі