Волинь 1916 на малюнках угорця Сандора Кубінія

Волинь 1916 на малюнках угорця Сандора Кубінія

На одному із угорських Інтернет аукціонів продається непримітна європейцям папка малюнків під назвою «Волинь» (Wolhynien) часів Першої світової війни, яка датується 1916 роком.

Ціна колекції малюнків становить 100 тисяч угорських форинтів або 320 євро. Її автором є угорський художник, графік та карикатурист Сандор Кубіній (1875-1949), який в роки Першої світової війни був солдатом австрійської армії. Перед початком бойових дій він здобував освіту художника в Мюнхені.

В 1895 році розпочав своє навчання при школі видатного угорського живописця, графіка Шимона Голлоші. Цей навчальний заклад тоді славився на всю Європу, адже школа Голлоші стала осередком для молодих талантів, які прагнули реалістичного зображення оточуючого світу за допомогою нових, неакадемічних, засобів. Одним із улюблених учнів вчителя стає Сандор Кубіній.

Вчитель Голлоші практикував у своїй методиці навчання виїзні школи, так Кубіній став учасником трьох таких шкіл-експедицій до міста Бая-Маре (сучасна Румунія) в 1896, 1897 та 1898 роках.

З початком війни молодий художник був призваний до війська, і  дислокуючись на Волині, він зробив кілька замальовок з життя солдат, на які вдалось натрапити на аукціоні.

Після закінчення війни, він продовжив свій шлях вільного художника. В 1920-х роках, роботи Сандора Кубінія часто виставлялись в галереях Відня та Мюнхена. Художник пішов дорогою свого вчителя і теж відкрив свою авторську школу живопису в місті Мюнхен.

На представлених малюнках сцени із життя солдат айстро-угорської армії часів Першої світової війни на території Великої Волині.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі